Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Temat: LPG z 2002 r. nie wbite w dowód, ale ze wszystkimi papierami

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Tak, to elektrozawór przed reduktorem z filtrem fazy lotnej. A co Ci kolor nie zgrywa się z resztą pod maską??? nie ma znaczenia kolor.
    Skoro to sprawdzasz to rozumiem że zawór przy butli jest ok i puszcza gaz? Czy tak szukasz dziury w całym?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

OK, chodzi o to że przydałoby się zregenerować ta instalację
    jeżeli dobrze rozumiem, to regeneracja podsatawowa to:

- zregenerowanie reduktora czyli parownika - tutaj wymienia się filtr fazy ciekłej, i te rzeczy co są na allegro w zestawie naprawczym - dobrze mówię ? ... reduktor mam Landi , taki jak na foto

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	reduktor_lpg_landi_renzo_ig_01_imagelarge.jpg
Wyświetleń:	310
Rozmiar:	12.3 KB
ID:	110269

zdaje się, że na tym zdjęciu ten elektrozawór jest przypięty do reduktora a u mnie od reduktora idzie rurka połączeniowa z oddzielonym elektrozaworem

- wymiana filtra w elektrozaworze lotnym

dlatego chciałbym to zrobić, bo prawdopodobnie instalacja nie miała przeglądu przez 200.000 km ... takie mam przypuszczenia i na wolnych obrotach silnik trochę szarpie, natomiast podczas jazdy nie od razu przyśpiesza po naciśnięciu manetki gazu

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Jak chcesz to robić sam to tak:
    - wszystkie filtry (fazy ciekłej i lotnej zależy ile ich tam masz) wg producenta zaworu
    - zestaw naprawczy reduktora czyli wszystkie membrany i elementy gumowe uszczelniające
    - zestaw naprawczy wtryskiwaczy jeżeli taki istnieje (nie wiem co masz ) i/lub kalibracja (też zależy od tego co masz)

Najlepiej to przed zakupami wszystko już rozkręć. Ponieważ np filtry fazy ciekłej lubią być różne w tym samym zaworze albo mieć różne uszczelki. Jak rozbierzesz to tak na prawdę dopiero wtedy się dowiesz czego i ile potrzebujesz.

Dodatkowo kup sobie kilka baryłek i tulejek zaciskowych bo jak będziesz coś odkręcał miedzianego to już możesz na to samo nie złożyć. Jeszcze warto by było ocenić i wymienić przewody elastyczne. Cienkie i grube zarówno gazu jak i wody.

Z dodatkowych potrzebnych rzeczy przy takiej operacji to sporo różniastych opasek zaciskowych (zmierz jakie), klej do gwintów (czasem baryłki czy wkrętki nie chcą tak super uszczelnić), spray do testowania szczelności - będziesz spał spokojnie.

- - - Updated - - -

Sumarycznie rzecz biorąc możesz się zbliżyć do kwoty której tak panicznie się bałeś. Czyli na pewno przekroczysz swój budżet to może ją sprzedaj

Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

spokojnie, zawieszeni zdrowe, silnik i osprzęt zdrowe .. na benzynie chodzi pięknie

ale ważniejsze jest to, że odłączyłem przy wielozaworze ze dwie wtyczki, odpaliłem samochód, myślałem, że przełączy na gaz i zmierzę napięcia na kablach kulturalnie, a tu w samochodzie na przycisku od lpg pojawiła się tylko czerwona migająca kontrolka

jak podłączyłem kable z powrotem to miga mi tylko czerwona kontrolka na przełączniku i nie ma szans żeby przełączył się na gaz ... czy wywaliło gdzieś bezpiecznik ? a może coś stwierdziło, że bezpieczniej jest odłączyc lpg bo jest jakaś usterka i trzeba to przeprogramować ... dziwna sprawa

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Co to za instalacja w ogóle??? Bo wróżką nie jestem i nie wiem czy nie trzeba by było się podłączyć do sterownika w takich sytuacjach.
    Poza tym ściągnij sobie instrukcję do instalacji to będziesz wiedział. Ale Ty jesteś nie zaradny.... Przecież takie rzeczy jak mrygające kontrolki są opisane w instrukcjach. Nie znam na pamięć wszystkich instrukcji wszystkich instalacji

Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

byłem u gazownika który specjalizuje się w Landi
    okazuje się że moja instalacja to Landi IGS, do której obecnie bardzo trudno o części, ale to nieistotne

gazownik podpiął pod laptop i zresetował błędy ... później okazało się, że przełącznik nie działał, dlatego była tylko czerwona kontrolka, więc wkońcu zadziałał ... nadal jednak gasł silnik ... gazownik sprawdził czy z butli ulatnia się gaz i ulatniał się gaz więc wielozawór nie był zablokowany oraz instalacj przy nim działała

następnie powiedziałem, że grzebałem jak patrzyłem na filtr powietrza no i w końcu eureka ... odpięte były kable od elektrozaworu fazy lotnej ... no taka drobnostka .. ogólny koszt 40 zł

na przyszłość wymianę filtra gazu wycenił na kolejne 40 zł ... tak więc myślę wymienić przełącznik (podobno niełatwy do kupienia ale da się) no i ten filtr i być może reduktor do konserwacji, ale niekoniecznie

dzięki za pomoc w temacie w każdym razie : >

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

ja jeszcze dodam, że w "moim" wydziale komunikacji oprócz papierów, o których pisaliście potrzebna jest też faktura na montaż
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

no to z tego co wiem to właśnie faktura kosztuje około 300 zł .. można załatwiać również przez Allegro .. wówczas trzeba przesłać zdjęcia instalacji

poprzednicy mojego auta zamiast wymienić butlę i przedłużyć lpg w dowodzie to woleli olać temat ... są tacy ludzie i chwała im za to ... sprzedają tanio dobre auta : >

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Do wbicia w dowód w WK potrzebujesz fakturę VAT na montaż oraz wyciąg świadectwa homologacji na montaz instalacji. Certyfikatu/homologacji z butli nie potrzebujesz do wbicia w dowód. Potrzeba go za to na stacji diagnostycvznej bo inaczej nie zrobią ci przeglądu
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

oto mój były filtr fazy ciekłej z elektrozaworu instalacji Landi Renzo IGS

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	filtr.jpg
Wyświetleń:	222
Rozmiar:	64.5 KB
ID:	111358

przypuszczam, że ten filtr ma zapwene między 100-200.000 km, instalacja założona
    była 200.000 km temu