Tak, to elektrozawór przed reduktorem z filtrem fazy lotnej. A co Ci kolor nie zgrywa się z resztą pod maską???nie ma znaczenia kolor.
Skoro to sprawdzasz to rozumiem że zawór przy butli jest ok i puszcza gaz? Czy tak szukasz dziury w całym?![]()
Tak, to elektrozawór przed reduktorem z filtrem fazy lotnej. A co Ci kolor nie zgrywa się z resztą pod maską???nie ma znaczenia kolor.
Skoro to sprawdzasz to rozumiem że zawór przy butli jest ok i puszcza gaz? Czy tak szukasz dziury w całym?![]()
OK, chodzi o to że przydałoby się zregenerować ta instalację
jeżeli dobrze rozumiem, to regeneracja podsatawowa to:
- zregenerowanie reduktora czyli parownika - tutaj wymienia się filtr fazy ciekłej, i te rzeczy co są na allegro w zestawie naprawczym - dobrze mówię ? ... reduktor mam Landi , taki jak na foto
zdaje się, że na tym zdjęciu ten elektrozawór jest przypięty do reduktora a u mnie od reduktora idzie rurka połączeniowa z oddzielonym elektrozaworem
- wymiana filtra w elektrozaworze lotnym
dlatego chciałbym to zrobić, bo prawdopodobnie instalacja nie miała przeglądu przez 200.000 km ... takie mam przypuszczenia i na wolnych obrotach silnik trochę szarpie, natomiast podczas jazdy nie od razu przyśpiesza po naciśnięciu manetki gazu
Jak chcesz to robić sam to tak:
- wszystkie filtry (fazy ciekłej i lotnej zależy ile ich tam masz) wg producenta zaworu
- zestaw naprawczy reduktora czyli wszystkie membrany i elementy gumowe uszczelniające
- zestaw naprawczy wtryskiwaczy jeżeli taki istnieje (nie wiem co masz ) i/lub kalibracja (też zależy od tego co masz)
Najlepiej to przed zakupami wszystko już rozkręć. Ponieważ np filtry fazy ciekłej lubią być różne w tym samym zaworze albo mieć różne uszczelki. Jak rozbierzesz to tak na prawdę dopiero wtedy się dowiesz czego i ile potrzebujesz.
Dodatkowo kup sobie kilka baryłek i tulejek zaciskowych bo jak będziesz coś odkręcał miedzianego to już możesz na to samo nie złożyć. Jeszcze warto by było ocenić i wymienić przewody elastyczne. Cienkie i grube zarówno gazu jak i wody.
Z dodatkowych potrzebnych rzeczy przy takiej operacji to sporo różniastych opasek zaciskowych (zmierz jakie), klej do gwintów (czasem baryłki czy wkrętki nie chcą tak super uszczelnić), spray do testowania szczelności - będziesz spał spokojnie.
- - - Updated - - -
Sumarycznie rzecz biorąc możesz się zbliżyć do kwoty której tak panicznie się bałeś. Czyli na pewno przekroczysz swój budżetto może ją sprzedaj
![]()
spokojnie, zawieszeni zdrowe, silnik i osprzęt zdrowe .. na benzynie chodzi pięknie
ale ważniejsze jest to, że odłączyłem przy wielozaworze ze dwie wtyczki, odpaliłem samochód, myślałem, że przełączy na gaz i zmierzę napięcia na kablach kulturalnie, a tu w samochodzie na przycisku od lpg pojawiła się tylko czerwona migająca kontrolka
jak podłączyłem kable z powrotem to miga mi tylko czerwona kontrolka na przełączniku i nie ma szans żeby przełączył się na gaz ... czy wywaliło gdzieś bezpiecznik ? a może coś stwierdziło, że bezpieczniej jest odłączyc lpg bo jest jakaś usterka i trzeba to przeprogramować ... dziwna sprawa
Co to za instalacja w ogóle??? Bo wróżką nie jestem i nie wiem czy nie trzeba by było się podłączyć do sterownika w takich sytuacjach.
Poza tym ściągnij sobie instrukcję do instalacji to będziesz wiedział. Ale Ty jesteś nie zaradny.... Przecież takie rzeczy jak mrygające kontrolki są opisane w instrukcjach. Nie znam na pamięć wszystkich instrukcji wszystkich instalacji![]()
byłem u gazownika który specjalizuje się w Landi
okazuje się że moja instalacja to Landi IGS, do której obecnie bardzo trudno o części, ale to nieistotne
gazownik podpiął pod laptop i zresetował błędy ... później okazało się, że przełącznik nie działał, dlatego była tylko czerwona kontrolka, więc wkońcu zadziałał ... nadal jednak gasł silnik ... gazownik sprawdził czy z butli ulatnia się gaz i ulatniał się gaz więc wielozawór nie był zablokowany oraz instalacj przy nim działała
następnie powiedziałem, że grzebałem jak patrzyłem na filtr powietrza no i w końcu eureka ... odpięte były kable od elektrozaworu fazy lotnej ... no taka drobnostka .. ogólny koszt 40 zł
na przyszłość wymianę filtra gazu wycenił na kolejne 40 zł ... tak więc myślę wymienić przełącznik (podobno niełatwy do kupienia ale da się) no i ten filtr i być może reduktor do konserwacji, ale niekoniecznie
dzięki za pomoc w temacie w każdym razie : >
ja jeszcze dodam, że w "moim" wydziale komunikacji oprócz papierów, o których pisaliście potrzebna jest też faktura na montaż![]()
166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
no to z tego co wiem to właśnie faktura kosztuje około 300 zł .. można załatwiać również przez Allegro .. wówczas trzeba przesłać zdjęcia instalacji
poprzednicy mojego auta zamiast wymienić butlę i przedłużyć lpg w dowodzie to woleli olać temat ... są tacy ludzie i chwała im za to ... sprzedają tanio dobre auta : >
Do wbicia w dowód w WK potrzebujesz fakturę VAT na montaż oraz wyciąg świadectwa homologacji na montaz instalacji. Certyfikatu/homologacji z butli nie potrzebujesz do wbicia w dowód. Potrzeba go za to na stacji diagnostycvznej bo inaczej nie zrobią ci przeglądu
Ale Rozrabia
156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
Blue cosmo