Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: [156] niskie obroty..

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ja miałem podobnie, na zimnym nie mogłem ruszyć,dokąd się trochę nie nagrzał - powodem był padnięty przepływomierz. Wyjmij wtyczkę z przepływki, odpal i zobacz, co będzie.

Siafal89
    Gość

Domyślnie

Przepływomierz wymieniłem miesiąc temu. Oryginalny Boscha kupiłem o takim samym numerze

RAMON110
    Gość

Domyślnie

słuchajcie w moim przypadku to nie jest przepustnica ani przeplywomierz ,znalazlem dwa przewody podcisnieniowe które są zaslepione jeden wychodzi chyba z tylu przepustnicy a drugi z dolu kolektora sącego ,moim zdaniem silnik ma za malo dostaje powietrza i musze sie dowiedziec gdzie one musza byc podłaczone .

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Siafal89
    Przepływomierz wymieniłem miesiąc temu. Oryginalny Boscha kupiłem o takim samym numerze
    No to wygląda na to, że masz coś podobnego, jak ja lecz nieco inaczej. Od kilku miesięcy walczę (razem z kolegą bubu 321) z z trudnym odpalaniem zimnego silnika. Za pierwszym dotknięciem łapie natychmiast, ale zaraz gaśnie - potem żeby zapalił, trzeba pokręcić dłużej jeszcze raz lub dwa razy z gazem. Ale za to jak już odpali to chodzi idealnie, dokąd się nie nagrzeje - po nagrzaniu wolne obroty są ok. 1500. Wymieniłem już wszystko - przepływomierz, silnik krokowy, czujnik temp. płynu chłodzącego, kable WN, duże świece (małe mam platynowe z przebiegiem 32 tys. km), sondę, był robiony reset parametrów adaptacyjnych silnika krokowego, sprawdzone cewki WN specjalnym testerem, sprawdzone ciśnienie sprężania, dolot cały sprawdzony - zero lewego powietrza, filtr powietrza wymieniony, przewody odmy drożne, zaworek zwrotny odmy OK, ciśnienie paliwa na listwie OK. Samochód ma moc na zimnym i ciepłym siliku więc wtryskiwacze raczej OK. Zostało mi już tylko sprzedać samochód lub wymienić ECU.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesolatempra
    Mieszka w
    Warszawa - Żoliborz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD (115+) '01 oraz AR 156 SW 2.4 (150+) '02

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240
    No to wygląda na to, że masz coś podobnego, jak ja lecz nieco inaczej. Od kilku miesięcy walczę (razem z kolegą bubu 321) z z trudnym odpalaniem zimnego silnika. Za pierwszym dotknięciem łapie natychmiast, ale zaraz gaśnie - potem żeby zapalił, trzeba pokręcić dłużej jeszcze raz lub dwa razy z gazem. Ale za to jak już odpali to chodzi idealnie, dokąd się nie nagrzeje - po nagrzaniu wolne obroty są ok. 1500. Wymieniłem już wszystko - przepływomierz, silnik krokowy, czujnik temp. płynu chłodzącego, kable WN, duże świece (małe mam platynowe z przebiegiem 32 tys. km), sondę, był robiony reset parametrów adaptacyjnych silnika krokowego, sprawdzone cewki WN specjalnym testerem, sprawdzone ciśnienie sprężania, dolot cały sprawdzony - zero lewego powietrza, filtr powietrza wymieniony, przewody odmy drożne, zaworek zwrotny odmy OK, ciśnienie paliwa na listwie OK. Samochód ma moc na zimnym i ciepłym siliku więc wtryskiwacze raczej OK. Zostało mi już tylko sprzedać samochód lub wymienić ECU.
    Pocieszyły mnie Twoje problemy - znaczy się, że u mnie nie jest tak całkiem źle...
    "Mikołaj jak są ograniczenia, to zawsze sobie jedynkę z przodu dopisuje... ale i tak się ledwo wyrabia "

Moje ex:
    Fiat Tempra 1.6 LPG '95, AR 156 1.8 TS + LPG '98, Opel Vectra C 2.2 DTI '03
    Moje aktualne:
    AR 156 1.9 JTD '01 - będzie na sprzedaz
    AR 156 SW 2.4 '02 - juz kupiona, się szykuje do jazdy.

Polecam żaluzje od sąsiada: rolety warszawa

Siafal89
    Gość

Domyślnie

nie dysponuje budżetem żeby wymienić wszystko naraz, dlatego chciałbym spróbować wstrzelić się jak najbliżej, żeby wymienić narazie jak najmniej rzeczy a samochód żeby dobrze chodził. Dziś i wczoraj jeździłem nexią i byłem przed chwilą przy alfie zobaczyć czy problem dalej występuje, no i teraz jest nieco inaczej. Odpalił dopiero jak pokręciłem go gdzieś 3-4 sekundy na rozruszniku przy wciśniętym trochę pedale gazu. Obroty są od razu wlaściwe i ma moc od zimnego silnika, a ostatnio dostawał mocy dopiero jak się rozgrzał. Ja już nie wiem. Ten samochód jest bardzo kapryśny. Po nowym roku mam nadzieję że będą fundusze na mocne dofinansowanie, więc po kolei będę wymieniał poszczególne elementy. Jedyne co narazie wymieniłem to termostat i przepływomierz z takich rzeczy. Czy mogą to być przewody WN i świece? Dodam że jak były mrozy, to raz Alfa stała na dworze nieruszana 5 dni. Odpaliła od kopa, po prostu cyknięcie i chodzi. Było to nie więcej jak 2 tygodnie temu, a teraz taki zawód pozdrawiam

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

U mnie też złe odpalanie zimnego silnika stało się z dnia na dzień. Oczywiście nie namawiam nikogo do wymieniania po kolei różnych części bo to nie ma sensu. Ja takie akurat części posiadam więc mogłem sobie pozwolić na eksperymentowanie. Ponadto wielkiej pomocy udzielił mi kolega bubu321 - jeden z najwybitniejszych specjalistów od elektroniki w alfach. Natomiast w Twoim przypadku, jeśli jesteś świeżo upieczonym posiadaczem alfy, pewnie i tak powinieneś rozważać wymianę filtrów, oleju , świec i przewodów, bo raczej mało prawdopodobne jest, aby ktoś przed sprzedażą samochodu inwestował w takie prace.

Siafal89
    Gość

Domyślnie

Alfą tą jeżdżę już rok różnie mnie zaskakiwała, zawsze sobie jakoś radziłem teraz też pewnie tak będzie. Oleje, płyny i filtry wymienione, ponadto termostat, przepływomierz, rozrząd. ierwsze co wymienie to będą świece i przewody WN. Nie ruszałem ich jeszcze, bo nie było problemów i pewnie nie były dawno wymieniane. Więc to na bank, nawet jeśli ktoś mnie będzie zapewniał że są w świetnej kondycji. Wymienię też Sondę Lambda ale najpierw chciałbym ją zdiagnozować. A po wymianie tych rzeczy jeśli dalej coś będzie "niehalo" to się Was poradzę pozdrawiam ;]