Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 62

Temat: odstająca zaślepka poduszki pasażera

cin_ek
    Gość

Domyślnie

mam ten sam problem, póki co nie odstaje bardzo ale będę musiał to jakoś zrobić.
    - A czy u kogoś kto ma swoją Bellę od nowości, występuje taka przypadłość?
    - Maciek-156 a czy w wypadku odpalenia poduszki pasażera nie powinna wystrzelić również poduszka kierowcy?
    - czy naprawa/wymiana czegoś wymusza ingerencję w tą osłonę?

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Poduszka nie koniecznie musiała być demontowana lub też wystrzelona, u mnie też odstaje, ale to nie dlatego ze była walnięta czy cos w tym stylu.
    Poprzedni właściciel w niemcach z tego co widze w papierach i po naklejkach w schowku dokonywal przeglądów. Na naklejce w schowku zaznaczone jest ze nastepny przegląd poduszek powinien obyć się w 2010 czy 2011 dokładnie nie pamiętam.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Żeby zrobić przegląd poduszki pasażera zaślepka musi byż zdemontowana
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

cin_ek
    Gość

Domyślnie

no to mnie chłopaki uspokoiliście trochę bo już myślałem że Bella była bita, a tak mam nadzieję że to niedokładny montaż w serwisie.dzięki za odpowiedź

RAMON110
    Gość

Domyślnie

szamacz, poczekaj ,jeszcze rok czasu i tez bedzie ci odstawała hahah pozdrawiam.. :mrgreen:

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

U mnie też odstawała, ale już załatwiłem ten problem. Trzeba zdemontować schowek, wtedy dopiero będzie dostęp do śrub mocujących. Tam nie ma zatrzasków (przynajmniej w mojej wersji) tylko 2 śruby z nakrętkami, które mocują klapkę maskującą poduszki do deski - trzeba te śruby popuścić, a następnie mocno dociskając klapkę, ponownie je dokręcić. Można to robić w 2 osoby - wtedy jedna dociska klapkę, a druga dokręca śruby.
    Przy okazji będzie widać, czy poduszka jest OK, czy jej wcale nie ma. Co prawda, gdyby jej nie było to powinna świecić się kontrolka, ale czasami sprzedawcy samochodów używanych potrafią robić różne sztuki - najczęściej usuwają żaróweczkę i liczą, że kupujący tego nie zauważy.

obserwator737
    Gość

Domyślnie

w żadnym 156 fabrycznie klapka airbagu nie jest przykręcona na śruby - sztukę masz jakąś zrobioną...

klapka z góry jest mocowana na zaczepy w kształcie litery L zazębiające się z deską , z dołu na dwie plastikowe jasne spinki , dodatkowo jest mocowana pasem (podobny do pasa bezpieczeńśtwa) który utrzymuje klapkę po otwarciu poduszki

...a śrub nigdy tam nie było - w razie wypadku pasażer może mieć kuku

prawdopodobnie ktoś mądry zastąpił fabryczne spinki śrubami bo 10 zł za spinkę było wydatkiem nie do przeskoczenia...

adasco
    Gość

Domyślnie

....a kontrolke zamiast wyjmowac - falszuja. Za pare zl mozna kupic uklad, ktory symuluje prawidlowe swiecenie lampki.
    Weryfikacja to oczysty oglad poduchy - no i jej przeglad. powinno to byc wbite... np. moj sie juz z wolna zbliza

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar krzychoo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 Q2 JTD 16V

Domyślnie

Nie da się założyć klapki po wystrzale ABG na starych spinkach. One są tak zrobione, że po wypchnięciu pokrywy pękają. Sama wymiana spinki na fabrycznie nową niewiele da - jest to kwestia plastiku z którego zrobiona jest pokrywa, ten typ tak ma, że się samoczynnie może odkształcić z czasem (może, nie MUSI - to dla tych u których nie odstaje) - jeżeli się ją otworzy, dognie róg pokrywy na dłuższy czas, tak żeby plastik się uformował i ponownie złoży na nowych spinkach, to jest ok na jakiś czas.
    Alfa Romeo 147 Q2 JTD 16V '03

Były:
    AR 156 2.6 V6, AR 156 2.0 TS SW

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

No proszę, dowiedziałem się ciekawych rzeczy - wychodzi na to , że ktoś grzebał przy poduszce w mojej alfie - pytanie tylko, czy poduszka była wymieniana, czy tylko spinki zostały zamienione na śruby, żeby klapka nie odstawała. Tego już się nie dowiem, ale z tymi śrubami to w sumie dobry pomysł i skuteczny - a w razie wystrzału poduszki śruby na pewno pozostaną na swoim miejscu, więc nie ma tu jakiegoś zagrożenia dla pasażera.