Nie zapomnij o wariatorze.
Nie zapomnij o wariatorze.
Wariator! Można zregenerować, nawet jak nie klapie jeszcze to szkoda roboty i narzekania na alfy jak zaraz zacznie a tak to spokój na cały okres eksploatacji
Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
Rgeneracja wariatora to wymiana samej sprezyny tak ? Mozna to zrobic samemu ? I nie jest to element ktory robi sie PRZY rozrzadzie tylko po prostu razem z rozrzadem warto wymienic ? Dobrze rozumuje :> i sory za brak wiedzy ale nowy jestem :v
Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka
~ taka była piękna ! :C
Nie,nie wystarczy sam wkład niestety bo za długo to nie pochodzi
Ja robie taka naprawe z gwarancja i rachunkiem za 85zł i 6mc gwarancji.Warunkiem jest ocena stanu zużycia jednak mimo wszystko
masz przyklejony temat w dziale 156 np
Prywatna Praktyka Naprawy i Obsługi Alfa Romeo
JTD,TWIN SPARK,V6
Miernik grubości lakieru Fe/Al
Naprawa wariatora faz
Naprawy główne i bieżące,diagnostyka
Informacje i możliwości-PW
myjka ultradzwiękowa-wtryski PB oraz drobna elektronika
EGR,DPF OFF Klapy Wirowe CHIP JTD
Diagnostyka Uszczelki Głowicy TEST na zawartość CO2 w płynie
Naprawa świec TS bez ściągania Głowicy i urwanych mostków-HELICOIL
Naprawa Turbo
http://www.forum.alfaholicy.org/uslu...gi_bedzin.html
KUPIĘ WARIATOR 50zł plus przesyłka za sztuke płace-OFERTY PW
Ok jeszcze jedno pytanie, wymieniam kompletny rozrzad ale tylko silnika tzn bez paska klinowego i napinaczy gdyz brak kasy, mozna bedzie wymienic np PK za miesiac on nie koliduje paskiem rozrzadu i balansowym nie? Nawet jak strzeli to strace tylko ladowanie i wspomaganie t ak?
To ten wariator zmienia sie gdy rozrzadjest rozebrany i wtedy mozna go zmienic czy po prostu przy okazji wymiany paskow bo juz nie wiem
Pełna nazwa wariatora to "Wariator zmiennych faz rozrządu". Gdzieś wyczytałem (tu na forum) że wariata powinno się zmieniać co drugą wymianę rozrządu. Jak lecisz rozrząd po raz pierwszy od kupna auta (używanego) to wymień wariator dla świętego spokoju![]()
Kolego a co z tym paskiem klinowym moge tak zrobić l, looknij 2 posty wyzej jesli mozesz
Słuchaj kolego radzę ci zapoznać się z regulaminem i użyć opcji "SZUKAJ" - wszystko to o co pytasz było wielokrotnie opisywane na forum. Kompletny rozrząd w twoim silniku to pasek, rolki napinacza, pompa wody i wariator + paski wałków balansu. Jesli chodzi o pasek napędu urządzeń pomocniczych to po jego zerwaniu najczęściej dostaje się w rozrząd i też go rwie
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Nie wiem co za silnik widziałeś, ale pasek urządzęń pomocniczych od pasków rozrządu dzieli obudowa i raczej nie ma szans żeby ten pasek tam wpadł. Chyba chodziło Ci o pasek od wałków wyważających.
3 razy wymieniałem rozrząd w 2.0 TS i oto moje spostrzeżenia:
- jeśli wariat nie klekota ani trochu - nie wymieniaj,
- ściągnij sobie autodate (ja używałem eLearn) i trzymaj się tego co jest tam napisane - klucz dynamometryczny to podstawa,
- wymieniaj rolki, paski(dwa), pompę,
- wał miałem ustawiony wg znaczka na wale, w okienku - porównałem z czujnikiem zegarkowym i nie było żadnej różnicy,
- bez blokad nie ma co ruszać, najlepiej mieć sprawdzone na innym aucie,
- po założeniu paska i po obkręceniu sprawdź poziom napięcia paska,
- uważaj na czujnik krzywki.
Jak chcesz wymieniać wariata, to najpierw radziłbym go rozebrać, sprawdzić stan zębatek a dopiero potem kupować.
Z jego złożeniem też jest trochę sieka...ale to już inna bajka.