rozgrzany 1.9jtdm spala jakieś 0,8 - 1,0 litra na godzinę pracy. Zalezy od klimy, świateł itp.
rozgrzany 1.9jtdm spala jakieś 0,8 - 1,0 litra na godzinę pracy. Zalezy od klimy, świateł itp.
Wg ECU spalanie paliwa dla rozgrzanego silnika, bez klimy i świateł, wynosi 0.54 litra/godzinę. Zimny 0.9.
Zapewne działa to tak, że na postoju komputer zlicza sobie spalaną ilość paliwa dla 0 kilometrów (litry/godzinę), a potem to uśrednia dodając wartość paliwa spaloną podczas jazdy + postoju. Czyli 7 litrów na stówkę w trasie + np. godzinę klekotania na postoju za 1 litr daje średnio 8 litrów/100 km ukazane na wyświetlaczu.
Ostatnio edytowane przez magil ; 06-11-2013 o 10:21
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
..tylko, że to przeliczenie komputera w korku lub w mieście, gdzie często stoi się na światłach zawyża tak spalanie, że nie jest adekwatne do rzeczywistego spalania na 100km.
Z moich obserwacji/pomiarów gdy jechałem nad morze to różnica była na poziomie 0.3l - komputer zaniżał, natomiast gdy robię krótkie odcinki do pracy i jeżdżę po mieście to różnica jest większa między spalaniem rzeczywistym a tym co wyświetla komputer i co dziwne czasem na + a innym razem na minus.
Tak czy inaczej jestem zadowolony z tego ile Bella spala paliwa![]()
Ostatnio edytowane przez kamal ; 06-11-2013 o 11:48
Słyszałem już takie przypadki. U mnie niestety komputer potrafi tylko zaniżać spalanie![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Zgodnie z obietnica donosze o wynikach mojego testu.
Trasa 1530 km z tego odcinek z Wroclawia do Tarnowa po autostradzie (w obie strony). Na tempomacie ustawione 140-150 km/h. Reszta trasy drogami krajowymi i lokalnymi. I teraz najwazniejsze. Spalanie srednie wg kompa to 6.1 litra. Pod dystrubutorem wg moich obliczen wychodzi 6.3 litra. Wiec powiem szczerze ze uspokoilem sie;-) Jechalem sam w obie strony praktycznie bez bagazu. Jazda plynna ale nie PSJ ;-) W zamysle chcialem wlasnie sprawdzic roznice w spalaniu przy plynnej jezdzie. Trase robilem w nocy wiec ruch zdecydowanie mniejszy. Specjalnie wybralem ta pore aby uniknac korkow i niepotrzebnych postoi na swiatlach.
Reasumujac, 159 tka to zadanie zdala w wynikiem BDB;-) Od tej pory nie martwie sie tym co pokazuje komp w miescie;-)
Pozdrawiam