Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 26

Temat: Spawanie wariatora

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekjast Zobacz post
    To juz TS 16v mamy naprawiony,teraz czas na zawieszenie.Spawamy?
    na sztywno będzie jeżdził jak po szynach

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Hmmm , nie ukrywam że wile razy ten temat słyszałem u mechaników , żęby go jakoś ustawić i chewtnąć .

Wiecie że Rodacy dla 50zł , zrobie takie cuda żeby tylko zaoszczędzić , a potem jest płącz że Alfy się sypią - Ale tak naprawdę , to daj znać dokładnie jakie masz spalanie i o ile się zmieniło - bo ciekawi mnie to

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Wariator w ASO to koszt 450zl, przy wymienię rozrządu koszt robocizny o nie wiele większy i masz gwarancje na 2lata... Teoretycznie koszt 450zl na 2lata to duzo ? Koni pewnie ubyło Ci tyle co dawał wariator, a spala więcej bo nie przestawia tego jak trzeba, więc o ile się nie mylę to w zakresie obrotów, w których pracuje wariator po prostu go nie ma i silnik musi czymś sobie zastąpić brak wspomagacza...

Mechanicy powinni jak lekarze, składać przysiężenie

• obowiązki te sumiennie spełniać zgodnie z sztuką zawodową;
    • służyć samochodom i dążyć do ich wzorowego stanu;
    • według najlepszej mej wiedzy przeciwdziałać usterkom i zapobiegać poważnym awariom, a zepsutym samochodom nieść pomoc bez żadnych różnic, takich jak: osoba kierowcy, marka, model, wygląd samochodu, stan majątkowy kierowcy i inne, mając na celu wyłącznie ich dobro i okazując im należny szacunek;
    • nie nadużywać ich zaufania;
    • strzec godności stanu mechanika i niczym jej nie splamić, a do kolegów mechaników odnosić się z należną im życzliwością, nie podważając zaufania do nich, jednak postępując bezstronnie i mając na względzie dobro kierowców;
    • stale poszerzać swą wiedzę nt. mechaniki i podawać do wiadomości świata mechaniki wszystko to, co uda mi się wynaleźć i udoskonalić.
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 09-11-2013 o 09:23

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Najbardziej mnie bawi, że ludzie najpierw robią takie głupoty a potem pytają na forum... Skoro mechanik był taki sprytny to niech teraz może jeszcze przepustnicę częściowo zaspawa, żeby mniej paliło. Ewentualnie zacisk na przewód paliwowy można założyć, żeby mniej z baku wypływało.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

podaj namiary na tego kowala

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Jankes21 Zobacz post
    Witam, w maju kupiłem Alfe 146 1.6 TS. Przy rozruchu silnika słychać było wariator czyli chwilowe klekotanie. Jadąc na wymianę rozrządu do poleconego mechanika, który bardzo duzo z tymi autami ma do czynienia podobno, powiedział że nie warto wymieniać wariator bo zaraz sie zepsuje. Stwierdził, że go zespawa on sam ma 156 alfe i zagwarantował mi że bedzie wszystko dobrze. Zgodziłem sie bo zaoszczędziłem 600 zł. Alfa straciła około na moje oko 5 koni, wydaję mi się że dużo pali benzyny. Chciałbym zapytać czy bezpiecznie dla silnika jest zespawać ten wariator a i podobno ustawił rozrząd tak jak by fabrycznie nie było wariata.
    Zaspawał pewnie sam wariator nie tykając wałka.Więc sprawa odwracalna.Kup wariator i zamontuj jak nie umiesz sam to na pewno nie u tego"mechanika".Wariator przy prawidłowym traktowaniu wytrzyma spokojnie do następnej wymiany rozrządu,a z mojego doświadczenia powiem że dwie wymiany.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 146 1.6 TS

Domyślnie

akurat powiem wam ze tego kowala to ludzie ze zlotów polecili. niewiem jak ze spawał ale gwarantował ze bedzie wszystko dobrze w 156 sobie zespawał i jakos juz dłuugo jezdzi a co do wahy no to duzo pali za 50 zł 5.39 litr robie jakies 75 kilometrów no ale jak juz bym chciał wymienic to od nowa rozrząd trza ustawiac??a co ze sterowaniem wariata przeciesz podobno jakis sterownik jest od niego po przekroczeniu ilus tys obr wariat zaczyna przestawiac rozrząd a jak jest zespawany to co widzi taki sterownik??
    Ostatnio edytowane przez Jankes21 ; 09-11-2013 o 17:45

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Jankes21 Zobacz post
    akurat powiem wam ze tego kowala to ludzie ze zlotów polecili. niewiem jak ze spawał ale gwarantował ze bedzie wszystko dobrze w 156 sobie zespawał i jakos juz dłuugo jezdzi a co do wahy no to duzo pali za 50 zł 5.39 litr robie jakies 75 kilometrów no ale jak juz bym chciał wymienic to od nowa rozrząd trza ustawiac??a co ze sterowaniem wariata przeciesz podobno jakis sterownik jest od niego po przekroczeniu ilus tys obr wariat zaczyna przestawiac rozrząd a jak jest zespawany to co widzi taki sterownik??
    Nie da się wymieniać wariatora bez rozmontowania rozrządu.Do ustawienia konieczne są blokady.Sterowanie ustawianiem faz rozrządu jest z ECU i jest trochę bardziej złożone niż piszesz.
    Nie wiem kto i na jaki zlocie polecał ci tego gościa.
    Argument że ktoś tak jeżdzi jest bez sensu.Ludzie jeżdżą bez wielu rzeczy(asy bez zacisku hamulcowego),ale czy o to chodzi???

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 146 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Nie da się wymieniać wariatora bez rozmontowania rozrządu.Do ustawienia konieczne są blokady.Sterowanie ustawianiem faz rozrządu jest z ECU i jest trochę bardziej złożone niż piszesz.
    Nie wiem kto i na jaki zlocie polecał ci tego gościa.
    Argument że ktoś tak jeżdzi jest bez sensu.Ludzie jeżdżą bez wielu rzeczy(asy bez zacisku hamulcowego),ale czy o to chodzi???

no dobra niewiem jak on go zespawał ale jezdze tak od maja samochód duuzo pali. moze sonda lambda niewiem pytanie do was alfoholicy czy silnik moze się popsuc od czegos takiego daje mu czasami w pii.....z...de... i powiem szczerze nie narzekam ale na wolnych obrotach 1000 obr silnik jakos tak klekoce se stuka obr sie nie wahają jest w normie ale ta waha mnie denerwuje

gdzie kupie tanio wariator albo czy regeneracja sie opłaca na allegro jest za 25 zł jakas sprezynka i podkladka plastikowa

lubię swoją belle ale 400 km za 200 zł mnie przeraza inni pisza ze za 200 zł powinno sie zrobic 600 km oleju nie bierze wlany castrol półsyntetyk. czy moze ktos polecic mechanika w Radomiu
    Ostatnio edytowane przez Jankes21 ; 09-11-2013 o 18:49

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto