Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Co mam zrobić z tym autem;/

jersey
    Gość

Domyślnie

Maciaba miał farta. Ja za swoją dałem 8000 i wg wszystkich mechaników jest w bardzo dobrym stanie. A i tak już włożyłem w nią ponad 2000, a jak ją odbiorę w przyszłym tygodniu od mechanika to pewnie kolejne dwa tysiące, jak nie więcej, dołożę. Z drugiej strony mam alergię na niesprawne rzeczy i robię wszystko jak tylko się dowiem, że coś jest nie halo. Nawet jak mechanik mi mówi, że spoko, z pół roku bez problemu można jeździć.

Wg mnie jeżeli do kupionego za 7,5 tysiaca (i przez rok mocno zaniedbanego) auta musisz dołożyć 5-7 tysięcy żeby mieć stan "igła" to i tak nie jest z nim aż tak źle. Jeżeli buda auta Ci się podoba, to możesz spróbować ją ratować. Finansowo i tak będziesz do przodu.

Bo tak: dałeś 7500. Sprzedasz za 2, góra 3. Powiedzmy 2,5 tysiąca. Będziesz pięc tysięcy do tyłu. Mając w ręku 2500 i chcąc kupić coś więcej niż cienko-cienko będziesz musiał co najmniej 6 tysięcy wyłożyć. Tak za 8000 już jakiś dupowóz w niezłym stanie powinieneś kupić. Tylko, wliczając to co straciłeś na Alfie nowe auto będzie kosztować Cię nie 8000, ale 13000. Do tego musisz dołożyć z 1000, 1500 na zestaw startowy i pewnie jakieś podstawowe wymiany/naprawy. Więc robi się z tego 15000. Jeżeli teraz do Alfy dołożysz 7000 (górna granica tego co napisałeś) to i tak będziesz 500 do przodu I będziesz miał auto którego możesz być w 100% pewien. Zakładając, rzecz jasna, że prawidłowo wyceniasz koszt jej napraw. Bo jak nie, to możesz popłynąć.

Ja na Twoim miejscu, jeżeli faktycznie chcesz Alfę, oddałbym ją do dobrego mechanika od Alf (dowiedz się o jakiegoś w swoim regionie na tym forum) i zapłacił mu te 200-300 złotych za wycenę napraw, najlepiej włącznie z blacharką. A potem mając w ręku konkret i wiedzę ile to faktycznie będzie kosztować zdecydowałbym czy warto się auta pozbyć czy nie.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Robertonsky@gma
    Mieszka w
    UK
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 v24, W-168 , Vectra 1.9 150

Domyślnie

Hm jeżeli samochód jest w stanie opłakanym, to w jakim stanie będą części z jego wyciagniete. A może samochód z prawą kierownica jako dawce. Ja swoja przygodę z alfami zacząłem od alfy z 2005 z v6 i w najbogatszej wersji za 1600 funtów. samochody tu są w lepszym stanie bo exploatowane w łagodniejszym klimacie.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa 156 1.8 t.s 144km & Alfa 159 1.8MPI 140km

Domyślnie

Ja swoją kupiłem prawie 3 lata temu za 6,5tyś + opłaty z włoch w średnim stanie albo nawet jeszcze gorszym włożyłem ok 4tyś (czesci + robocizna) no i teraz już jest igła i nic się nie psuje, musisz sam to przekalkulować, z tym że ja zawsze szukam tanich części i mam taniego mechanika, w aso zapłaciłbym dwa razy tyle.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    Maciaba miał farta. Ja za swoją dałem 8000 i wg wszystkich mechaników jest w bardzo dobrym stanie. A i tak już włożyłem w nią ponad 2000, a jak ją odbiorę w przyszłym tygodniu od mechanika to pewnie kolejne dwa tysiące, jak nie więcej, dołożę. Z drugiej strony mam alergię na niesprawne rzeczy i robię wszystko jak tylko się dowiem, że coś jest nie halo. Nawet jak mechanik mi mówi, że spoko, z pół roku bez problemu można jeździć.

Wg mnie jeżeli do kupionego za 7,5 tysiaca (i przez rok mocno zaniedbanego) auta musisz dołożyć 5-7 tysięcy żeby mieć stan "igła" to i tak nie jest z nim aż tak źle. Jeżeli buda auta Ci się podoba, to możesz spróbować ją ratować. Finansowo i tak będziesz do przodu.

Bo tak: dałeś 7500. Sprzedasz za 2, góra 3. Powiedzmy 2,5 tysiąca. Będziesz pięc tysięcy do tyłu. Mając w ręku 2500 i chcąc kupić coś więcej niż cienko-cienko będziesz musiał co najmniej 6 tysięcy wyłożyć. Tak za 8000 już jakiś dupowóz w niezłym stanie powinieneś kupić. Tylko, wliczając to co straciłeś na Alfie nowe auto będzie kosztować Cię nie 8000, ale 13000. Do tego musisz dołożyć z 1000, 1500 na zestaw startowy i pewnie jakieś podstawowe wymiany/naprawy. Więc robi się z tego 15000. Jeżeli teraz do Alfy dołożysz 7000 (górna granica tego co napisałeś) to i tak będziesz 500 do przodu I będziesz miał auto którego możesz być w 100% pewien. Zakładając, rzecz jasna, że prawidłowo wyceniasz koszt jej napraw. Bo jak nie, to możesz popłynąć.

Ja na Twoim miejscu, jeżeli faktycznie chcesz Alfę, oddałbym ją do dobrego mechanika od Alf (dowiedz się o jakiegoś w swoim regionie na tym forum) i zapłacił mu te 200-300 złotych za wycenę napraw, najlepiej włącznie z blacharką. A potem mając w ręku konkret i wiedzę ile to faktycznie będzie kosztować zdecydowałbym czy warto się auta pozbyć czy nie.
    No muszę fachowo wycenić ten wóz , to jest to co wiem i do roboty , nie jest wliczone to co może się jeszcze okazać dodatkowo przy robocie , ja wszystkie uszczelki , pierscienie mogę sam wymienić gorzej z rozrządem , a z rozrządem prułem daleko ponad 200 km w jedną stronę , bo tu zadupie jakieś i nikt się nie zna na alfach . To też jest dla mnie sporym problemem bo obecnie nie poruszam się normalnie ponieważ mam złamaną kość w udzie ;/
    Z jednej strony brałem tą opcję pod uwagę i byłaby faktycznie lepsza ,tylko że mechanik tu jest problemem , bo boję się włożyć i okaże się że coś jeszcze spierdzieli ;p

Robertonsky@gma proponujesz mi anglika na swapa ? jaki to koszt mniej więcej?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Przemyśl
    Auto
    AR 156 1,9JTD 105kM SW 2000

Domyślnie

Cytat Napisał Zdezorientowany Zobacz post
    Siemanko kupiłem rok temu alfę za 7.5k:]
    Wszystko ok tylko do wymiany kable WN tak mi powiedział xD , zajrzałem a tam kable , cewki , świece wszystko owinięte izolacją i wszystko pozalewane olejem , także kable były tropem do uszczelnienia wycieku oleju dojechałem na minimum ;d wszystko powymieniałem grubo mnie to wyniosło , wachaczy nie liczę , blacharka ciulowa prawy tylny błotnik wgniecony tam przy światłach , klapa wgniecona no i zderzak tył też ( żony popisy na parkingu biedronki walnęła w ten duży słup ,,biedronka'' ) z przodu też pęknięty na dole , zaczęła ją strasznie brać ruda... choć w momencie zakupu nie ma nic , to teraz na progach mam malutkie dziury i w podłodze w miejscu pasażerów tylnych ;d jak jest mróźno zamarza od środka , a jak deszcze lub nawet nie to paruje strasznie od środka nie wiem co to za przyczyna woda pod tapicerką , czy uszczelki kijowe .
    Wariat pewnie bd do wymiany . Pali olej więc pierścienie czyli cały remont silnika ;/
    Reasumując podobają mi się alfy lecz ja trafiłem na tak zaniedbany egzemplarz że teraz wszystko powoli wychodzi i na dobrą sprawę koszt doprowadzenia jej do stanu na igłę wachał by się w 5-7 tys tak myślę , a w mojej obecnej sytuacji nie stać mnie na taki wydatek.
    Stąd moje pytanie do Was koledzy co mam z nią zrobić wystawić za 2k ? i opisać co i jak , czy na części poszłaby ? nie wiem jak lepiej muszę coś z nią zrobić i coś z niej wyciągnąć żeby móc odkładać i kupić jakąś konkrętną od forumowicza
    odkupię od Ciebie za 1500zł

Pawel8513
    Gość

Domyślnie

Co do Alfy dam Ci radę, sprzedaj to i kup niemca bedziesz zadowolony

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ALBEX
    Mieszka w
    Wołomin
    Auto
    Alfa Romeo 166 2,4 JTD Czarny Sedan 2003 rok

Domyślnie

czytam i nie wierzę. skąd ty wziąłeś ten samochód??? szok...

rozbierz i sprzedaj na części. tylko tak wyjdziesz na swoje bo w całości to za grosze sprzedasz

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Tak to jest jak nie ma się bladego pojęcia o autach a tymbardziej kupuje się Alfe bo jest ładna i tania Następnym razem jak będziesz wybierał się po kolejne auto czy to będzie AR czy jakiekolwiek inne auto weź ze sobą kogoś kumatego,żeby poraz kolejny nie spotkała Cię taka sytuacja.
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał Jony88 Zobacz post
    Tak to jest jak nie ma się bladego pojęcia o autach a tymbardziej kupuje się Alfe bo jest ładna i tania Następnym razem jak będziesz wybierał się po kolejne auto czy to będzie AR czy jakiekolwiek inne auto weź ze sobą kogoś kumatego,żeby poraz kolejny nie spotkała Cię taka sytuacja.
    To tak było:] Razem z dziewczyną się napaliliśmy na nią ;p Teraz już nie będzie takiego błędu ponieważ wtedy byłem zielony w temacie mechaniki pojazdów teraz dośw znacznie wzrosło
    1.5k , 2 k to jest zaniżona kwota ;]
    Potrzebuję może ktoś z Was jakichś części ?;] może założe osobny temat na ewentualne zamówienia

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Jak wystawisz na częsci to więcej niz 2 k zarobisz-ale kasa będzie spływać ratami- i sie rozejdzie nie wiadomo na co i kiedy ,kupę szpeja ci zostanie którego nie sprzedasz , a tak masz 2 koła zaraz ale przelicz ile weźmiesz