na początek to odepnij przepływkę.
na początek to odepnij przepływkę.
jade dzisiaj do salonu sie zapytać. Jest jeszcze jedno - silnik chodzi głośniej po rozgrzaniu oraz dymi na biało też po rozgrzaniu :/ uszczelka pod głowicą jest ok.
stary, czas goni a ty katujesz własną kobietę, Daj znać co Ci powiedzą.
Biały dym świadczy o spalaniu płynu chociaż niekoniecznie bo może to być winą obniżonej temperatury otoczenia zawilgocony układ wydechowy i itp.
No więc chłopaki tak. Do warsztatu zdecydowałem że jednak nie pojadę bo skończy się rachunkiem znowu na trzy zera... Tak na marginesie, doszedłem do wniosku że sam trochę przesadzam, ponieważ oczekuję od Alfy aby była jak prosto z salonu. Odwiedził mnie kumpel co miał już ze 100 aut, i prosta diagnoza, głośno chodziły wtryski - lekarstwo - zamiast benzyny 98, zalałem 95 + środek do czyszczenia wtrysków i odziwo auto chodzi ciszej oraz dostało "kopyta" - jeździ tak jak powinnaco do dymienia, to po prostu jest zimno i auto dymi
nie jest to dymienie jakies mocno zauważalne a płynu nie ubywa
Tak więc chyba jest wszystko ok, jest ona jako 2 auto więc zrobiłem nią może dopiero ze 500km... jedno pytanie, czy u Was też bardzo plastiki skrzypią?
![]()
Robi się coraz zimniej więc i plastik robi się mniej elastyczny co skutkuje trzeszczeniem![]()
Z tym dymieniem to nie ma się co przejmować xD Po prostu zimno jest i tak jest. Mnie dopiero mechanik uspokoił bo też już chciałem znów wymieniać uszczelkę (2 tys km temu wymieniałem), ale powiedział że wszystko jest ok i jak sie troche ociepli to nie będzie dymiło. I faktycznie, jeżeli na polu jest minusowa temperatura, to silnik minimalnie pokopcie i ok, jeżeli jest ok +10 to też nie kopcia, a jeżeli leje i mgła i wilgotno na polu jak cholera to wtedy kopcia. Płynu nie ubywa więc jest ok.
Mi plastiki też skrzypią, ale pogłaśniam radio i jadę ;D
Tylko że z uszkodzonym wariatorem masz właśnie wystrzał od wysokich obrotów więc tutaj problem nie leży w wariacie raczej.
Chłopaki co sądzicie na zmiane oleju z Mobil 1™ Peak Life 5W-50 na:
Mobil 1 New Life™ 0W-40
Pytam ponieważ zauważyłem że alfa po zmianie na ten pierwszy olej zaczęła go pić... dość sporo nawet do 0.9 na 1000. Pytam ponieważ czytając mnóstwo opinii tu na forum oraz w innych źródłach i pytając znajomych zgłupiałem... co opinia to inna, podobno 5w50 nie bardzo według strony mobil1 nadaje się do tego silnika, zalecają 0w40... powiem też że po wymianie oleju silnik chodzi głośniej... Znajomy mówił że miał tak w fiacie sienie, ale po wymianie na 0w40 silnik przestał brać olej... co wy na to? dobry pomysł?
Więc tak dozuj środek do czyszczenia wtryskow zgodnie z instrukcja bo jak za dużo wlejesz to zrobi się nalot na świecach i bd musiał jedno razowo je przeczysci od zastosowania. Olej kup valvoline max life 10W40 odpowiednik seleni. Jak kupowałem alte to gość nie wiedział co zalal. Kupiłem tego valvolina i nic chodzi silnik jak zyleta zero oleju i nie rozszczelnil się. Co masz wlane teraz ?
Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka
hmm no to ze środkiem do czyszczenia wtrysków trochę przesadziłem bo wlałem 3/4 butelki kiedyś na 20L PB :x Teraz wlany jest Mobil 1™ Peak Life 5W-50