Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Problemów kilka - Alfa 147 2002 1.6 TS 105km

Użytkownik Świeżak Avatar Fr4cTiv0
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Niestety problem w tym, że nie znam osoby w okolicy Lublina, co mogłaby mi pomóc zweryfikować co i gdzie skrzypi, a potem jakoś temu zaradzić.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Jeżeli nie znasz nikogo, kto potrafi zdiagnozować problem, to być może jedynie ASO pozostaje. Rozważ chociaż diagnozę. Inną sprawą jest to, że nie każdy pierwszy lepszy mechanik radzi sobie z naprawą zawieszenia (zwłaszcza z przodu) w AR 156, 147 nawet jeżeli wymieni właściwe elementy. Trzeba również kupić dobrej jakości wahacze. Jak mechanik nie ma doświadczenia to kupi najtańsze (na ogół najgorsze) i problem szybko powraca. Powiem tak, robocizna w ASO nie zawsze jest dużo droższa niż w innym warsztacie (przynajmniej w Poznaniu). Będzie drożej, ale raczej będziesz miał spokój w samochodzie, frajdę z jazdy, którą teraz psują te piski, a gdy coś znowu zacznie skrzypieć to masz mimo wszystko pewniejszą (realną) gwarancję przez 2 lata (a raczej zacznie skrzypieć). Broń Boże nie namawiam bezwględnie do ASO, trzeba rozważyć rozwiązania. Pewne jest to, że jazda z rozklekotanym zawieszeniem jest pozbawiona przyjemności. Jedna rada: Jak już naprawisz zawieszenie to na dziurach i krawężnikach powoli!!! Alfa odwdzięczy się na krętych ale równych drogach.

Użytkownik Świeżak Avatar groda
    Mieszka w
    Włocławek
    Auto
    alfa romeo 147 1.6 16V TS

Domyślnie

Cytat Napisał barjew Zobacz post
    Witam kolego ja miałem tą samą sytuacje okazało się jak u cb, że na stacji diagnostycznej nic nie wykazało a ja szału dostawałem od skrzypienia mojej belli pomogła wymiana dwóch gum (czy tulejach ) na górnych wahaczach w przodzie koszt wymiany 80zl+mechanik efekt cisza w aucie.

Pozdrawiam
    Same gumy można wymienić? U mnie też objawy co w pierwszym poście. Na oględzinach Zawieszenia w diagnostyce wszystko ok a jednak jest źle

Wysłane z mojego GT-I8190N przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Ogier Avatar Snu
    Mieszka w
    W-wa
    Auto
    Jest Giullietta 1.4 MA Była 147 1.6 TS

Domyślnie

U mnie to samo, na wybojach potrafi skrzypnąć (nie zawsze) a diagnosta mówi, że jest wszystko ok.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał groda Zobacz post
    Same gumy można wymienić?
    wszystko można - tylko kwestia czy sam sworzeń jest ok ? bo jak on już niedomaga to sama wymiana gum bez sensu będzie

zawsze można popytać w okolicy o jakiś dobry zakład regenerujący całość - o ile cena tej regeneracji będzie korzystna vs zakup nowego górnego

Użytkownik Maniak resoraków Avatar albi94
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Mi też czasem skrzypi a czasem nie ,i mam do wymiany prawy łącznik stabilizatora który wymienię na wiosnę !
    Ps.Panowie sorki że tu piszę ale muszę u was w Ts 1.6 alfy 147 xd też chodzi bardzo lekko sprzęgło i czasem jak wbijacie bieg wsteczny to czasami zaharszczy ? Sory za OT