Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Problemów kilka - Alfa 147 2002 1.6 TS 105km

Użytkownik Świeżak Avatar Fr4cTiv0
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 TBi

Angry Problemów kilka - Alfa 147 2002 1.6 TS 105km

Witam. Mam drobne problemy ze swoją Alfą. Bez zbędnego rozpisywania napiszę o co chodzi.

Pierwsza sprawa dotyczy elektrycznych szyb, mianowicie chodzi mi o to, że nie działają tak jak powinny. Przednie szyby (obie) chodzą dosyć głośno i powoli. Prawa szyba otwiera się ledwo do połowy, a żeby poszła dalej potrzebuje trzymania przycisku do szyb. Tył chodzi w miarę sprawnie. Pytanie brzmi wystarczy wymiana silniczków czy trzeba coś więcej? Jeśli tak, to co?

Drugim problemem jest dziwne "skrzecznie" jakby gumy, przy pokonywaniu wzniesień (progi zwalniające) lub większych nierówności. Byłem z tym na stacji diagnostycznej lecz wszystkie testy wyszły prawidłowo i nie było nic słychać. Dopiero jak pojechałem z Panem ze stacji na okoliczne progi usłyszał o co mi chodzi, lecz powiedział jedynie, żeby się tym nie przejmować. Mnie jednak to denerwuję i drążę temat. Miał ktoś podobny problem? Możliwe jest że gumy na amortyzatorach tak się zachowują? Tutaj potrzebuję dużej pomocy.

Kolejna sprawa - jak ustawić w komputerku, żeby pokazywało mi średnie spalanie na 100km? Próbowałem coś ustawić, ale ciągle chyba wylicza mi trasę z punktu do punktu, i od razu pokazuje możliwe spalanie. Mam instrukcję obsługi, ale nie pomaga mi to w ustawieniu tego, czego potrzebuję.

Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Model samochodu w tytule.

Pozdrawiam, Fr4cTiv0.

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

No to pokolei...

1. Jezeli masz sprawny akumulator to same silniczki wystarcza
    2. "Skrzeczenie gumy" jest zalezne od humoru, pogody i bog wie czego jeszcze w tym samochodzie, Alfa Romeo to Fiat i nienalezy sie tym przejmowac, chyba, ze halas zatyka uszy to wtedy jest problem. Cale zycie jezdze fiatami i w alfie czuje sie jak w domu
    3. Jednostki ustawia się w "units" - jednostki i zmien l/km na l/100km

@edit
    @@down/redbad_1
    U mnie byl taki problem jak silniczek padal, aczkolwiek slizgi tez moga byc
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 24-11-2013 o 19:27

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 ECO / Seat Toledo II

Domyślnie

Rozbierz drzwi i sprawdź czy masz czyste/całe prowadnice i w jakim stanie są ślizgi - jeśli są uszkodzone to tak właśnie się zachowują. Alfy tak mają - skrzypią jak im zimno - norma.
    Średnie spalanie jest pod przyciskiem "SET" na manetce.

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał Mongoose Zobacz post
    2. "Skrzeczenie gumy" jest zalezne od humoru, pogody i bog wie czego jeszcze w tym samochodzie, Alfa Romeo to Fiat i nienalezy sie tym przejmowac, chyba, ze halas zatyka uszy to wtedy jest problem. Cale zycie jezdze fiatami i w alfie czuje sie jak w domu
    A czy jest szansa, że ten "humor" się poprawi? Mam tak ciągle, niezależnie od pogody, i zaczyna mnie to już trochę irytować, bo na wszystkich osiedlach teraz pełno tych progów i nie mogę nawet w spokoju przejechać :/ Oczywiście na zewnątrz też dosyć wyraźnie słychać to "skrzeczenie".

Cytat Napisał redbad_1 Zobacz post
    Rozbierz drzwi i sprawdź czy masz czyste/całe prowadnice i w jakim stanie są ślizgi - jeśli są uszkodzone to tak właśnie się zachowują. Alfy tak mają - skrzypią jak im zimno - norma.
    Średnie spalanie jest pod przyciskiem "SET" na manetce.
    To, że jest pod przyciskiem SET to ja wiem. Chodzi mi o to, że aktualizuje mi się to po każdym zgaszeniu auta, nieważne czy przejadę 5,10 czy 100km - ciągle pokazuje mi spalanie które miałem właśnie na tym odcinku. Dla przykładu, przejechałem trasę 5 km z czego około 1-2km po osiedlu maksymalnie na 2 biegu, i po dotarciu na miejsce pokazało mi spalanie ponad 11l/100km. Tak ma być? Zalałem teraz do pełna i zresetowałem wszystkie statystyki, ale zobaczę chyba po prostu jaki będzie stan kilometrów gdy zapali się rezerwa.
    Ostatnio edytowane przez Fr4cTiv0 ; 24-11-2013 o 20:41

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Na skp nie zawsze wyjdzie
    U mnie np skrzeczaly gumy na stabilizatorze a na skp cisza byla
    No ale fakt - zima pierwsze ruchy gumy przewaznie powodowaly u mnie dzwieki. Ale potem juz ok

Poszukaj kogos obeznanego w temacie ar i jej gumek i zawieszenia - powinien byc lepszy od pana z skp

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa romeo 147 Spark

Domyślnie

Witam kolego ja miałem tą samą sytuacje okazało się jak u cb, że na stacji diagnostycznej nic nie wykazało a ja szału dostawałem od skrzypienia mojej belli pomogła wymiana dwóch gum (czy tulejach ) na górnych wahaczach w przodzie koszt wymiany 80zl+mechanik efekt cisza w aucie.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Wystarczyło odpowiednie nasmarowanie wszystkiego co mogło być związane z zawieszeniem i problem został rozwiązany. Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam.

Edit:

Niestety, nasmarowanie wystarczyło tylko na chwilę. Czy może mi ktoś polecić w okolicach Lublina do kogo mógłbym zgłosić się z tymi skrzeczącymi gumami?
    Ostatnio edytowane przez Fr4cTiv0 ; 03-12-2013 o 00:20

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 ECO / Seat Toledo II

Domyślnie

Naprawdę poczekaj do wiosny. 7-ka skrzypi na zimno i tyle. Możesz albo się przyzwyczaić, albo co roku smarować wszystko (odbojniki i osłony amortyzatorów też). A i tak co chwila będzie skrzypieć...

Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 TBi

Domyślnie

Rozumiem, mam nadzieję, że to wytrzymam . Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 115KM

Domyślnie

Skrzypienie zawieszenia to zazwyczaj pierwszy objaw jego zużycia, smarowanie nie rozwiązuje problemu. W pełni sprawne zawieszenie nie skrzypi wogóle (temperatura nie ma tu znaczenia - podkreślam w pełni sprawne). Luzy a właściwie słyszalne stuki na ogół pojawiają się później. Nieprzyjemne dźwięki wydają najczęściej wahacze górne (najmniej trwały element), gumy stabilizatora i gumy dolnych wahaczy (stosunkowo najrzadziej). Nie ma innego sposobu jak wymiana poszczególnych elementów zawieszenia. Już sześć zim doświadczenia i jak jest sprawne zawieszenie to niezależnie od temperatury (nawet -25*C) jest cisza.