tak dokładnie te.
Wiesz u mnie jak pojechałem na szarpaki to wg "diagnosty" wszystko z tyłu było ok, musiałem mu palcem pokazać na której miałem luz jak podniosłem samochód. A stan ich był taki, że jak je wymieniałem to po odkręceniu lewego środek wypchnąłem palcem. Poprzedni właściciel zaniedbał zawieszenie strasznie.
Ja robiłem zawieszenie tył jakiś rok temu tzn wszystkie wachacze poprzeczne właśnie te tulejki łaczniki stabilizatora i gumy na stabilizatorze. Jakiś miesiąc temu byłem na kanale i szarpałem wszystko i zdawało sie być sztywne, ale przy okazji wymiany śrub sprawdze wszystko jeszcze raz. Nie wiem jaki efekt by dawała wybita ta duża tuleja na wachaczu wzdłużnym?
''...a my lubimy jak pachnie lubimy ją czuć, my lubimy wąchać etyliny smród...''
Mi "rzucało" tyłem na nierównościach, samochód od kupna mam w garażu, reanimuje go po poprzednim właścicielu, więc nie powiem jak jest na lodzie, ale zanim spadł śnieg robiłem test po wymianie i było dużo lepiej.
Kiedyś ktoś pisał ze przyczyną mogą być wybite amortyzatory... ale myślę ze najlepiej zacząć od zbieżności... teoretycznie w stacji diagnostycznej jeżeli są luzy nie powinni w ogóle brać się za ustawianie zbieżności
WITAM!Podstawowa sprawa:GEOMETRIA PRZÓD I TYŁ .Porządny zakład NIGDY nie zabierze się za regulację geometrii jeśli zawieszenie ma jakieś luzy.Szczególnie zwrócić uwagę należy na tył.Pozdrawiam
Dzisiaj byłem w serwisie i zamówilłem nowe śruby 45zł za sztukę. Jak przyjdą to założe i pojade na geometrie i zobaczymy
Witam sruby wymienione zbieżność ustawiona jest lepiej ale nadal nie jest to co powinno bycMyślałem że to od zbiezności ale jednak nie. Jadąc na wprost i delikatnie skrecając w lewo wszystko jest ok wierownica wraca do jazdy na wprost a skrecając w prawo kierownica nie wraca do końca do swojej pozycji i jade po małym łuku muszę jej pomodz wrócic. Pan diagnosta powiedział że jedno koło jest przesunięte...
dzisiaj jade na kanał i pomierze zawieszenie moze coś znajdę... a jak nie to pełna geometria...
Ostatnio edytowane przez koniu031 ; 10-02-2014 o 10:30
''...a my lubimy jak pachnie lubimy ją czuć, my lubimy wąchać etyliny smród...''