Ja mam rocznego boscha we fiacie ducato i tez daje rade tylko ze w ducato jest chyba 85Ah, Mój ojciec jezdzi tym busem i kiedys mowil ze nowy aku a samochod ciezko mu kiedys palil- tylko niewiadomo czy to wina aku czy moze paliwa.
Ja mam rocznego boscha we fiacie ducato i tez daje rade tylko ze w ducato jest chyba 85Ah, Mój ojciec jezdzi tym busem i kiedys mowil ze nowy aku a samochod ciezko mu kiedys palil- tylko niewiadomo czy to wina aku czy moze paliwa.
[C
Bosch S5 jest bardzo dobry, względem S4 ma większy prąd rozruchowy, a to bardzo pożądaneVarta Blue też jest dobrą półką.
Właśnie przed chwilą byłem odpalić z ciekawości moją AR, za oknem -15*, całą noc pod chmurką, dwukrotne grzanie świec i poszło bez najmniejszych problemów, mimo że dość "wolno" kręcił![]()
Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
www.a-moto.pl
sprawdź czy aku wejdzie w swoje gniazdo. Zazwyczaj 110 Ah nie wchodzą (są za duże). 100 Ah na pewno wejdzie i taki zaleca producent.
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
Jestem założenia że im więcej elektryki, tym lepiej mieć większy akumulator.
Benzyniak na pewno potrzebuje mniejszego akumulatora niż diesel.
Diesiel musi dobrze zagrzać świece, to tak zwany klucz do sukcesu przy porannym starcie na mrozie
Oczywiście bez przesady z tym im więcej elektryki tym większy akumulator. Po prostu jestem założenia, że jeżeli ktoś ma "wszystko w elektryce" + radio i np. radio CB + jeszcze do tego Diesel to stanowczo jakiś 100AH akumulator mu się przyda. Ja u siebie przy pełnej elektryce mam 95AH, tylko z tym że mam benzynę. Do tego dochodzi radio, radio CB i nigdy rano problemu z odpaleniem nie miałem. Akumulatora odkąd mam samochód (czyli już ponad rok czasu), jeszcze nie ładowałem. Myślę, że alternatory w naszych alfach spokojnie obrabiają aku o specyfikacjach nawet do 100AH. Ważne, by samochód robił też jakieś dłuższe trasy, własnie po to, żeby akumulator dobrze się naładował.
powiem tak, ja rok temu zime przejezdzilem na 84ah mimo ze zalecane mam 100ah, diesel, wszystko w elektryce, po prostu aku musi byc sprawny i powiedzmy szczerze firmowy. fakt teraz wlozylem 100ah do mnie, ale jakiegos lepszego odpalania w zime nie zuwazylem, chociaz tez nigdy nie mialem wiekszego z tym problemu. aha no i swiece jeszcze, mimo ze dzialaja to moga slabo grzac i to tez problem. warto wyjac i sprawdzic na krotko jak szybko s9e robia czerwone.
Ja tak samo, po 2 krotnym podgrzaniu świec odpaliła, chwilę pochodziła przymulona i się rozkręciła. Na dworze -15![]()
Dobre aku + parametry rozruchu dają dobry rozruch na mrozach. Oczywiście przy grzaniu wszystkich świec. W zeszłym roku przy 3 świecach i takiej temperaturze już nie dałem rady.
witam raz jeszcze właśnie wrociłem z nowym aku byłem zmuszony kupić VARTA 110Ah 920A silver ponieważ niegdzie nie mieli 100. na szczeście sie zmieścił.mechanik sprawdził alternoator i powiedział ze da sobie rade z nim ponieważ jest 120. alfa po założeniu zapaliła po kilku sekundach ale teraz zajmuje jej to poł sekudyzobaczymy jutro rano. jak będzie ok to dam znać i temat będzie do zamknięcia
Podłącz pod prostownik, niech się doładuje, wskazane to jest![]()
Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
www.a-moto.pl
Rano alfa odpaliłatwo, nie od strzała za pierwszym razem ale jest dobrze.wiec dzięki za wszystkie odpowiedzi:-)
zakładając iż instalacja elektryczna jest w porządku, ważne są przebiegi, tzn aby prąd z aku który został zużyty na rozruch został doładowany, krótkie przebiegi=niedoładowanie aku i po pewnym czasie nie unieruchamiamy auta.
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"