Misiu ja placiłem 1214 zł dwumas,594 zł sprzęgło z dociskiem, 570 zł wysprzeglik.Wszystko Valeo, wysprzeglik Sachs. Za 700 zł to zrzucenie skrzyni, wymiana i ponowny montaż u Piotra Nagórskiego
Aaaa i jeszcze uszczelniacz 122 zł:-)
Misiu ja placiłem 1214 zł dwumas,594 zł sprzęgło z dociskiem, 570 zł wysprzeglik.Wszystko Valeo, wysprzeglik Sachs. Za 700 zł to zrzucenie skrzyni, wymiana i ponowny montaż u Piotra Nagórskiego
Aaaa i jeszcze uszczelniacz 122 zł:-)
Ostatnio edytowane przez marti ; 01-02-2014 o 19:49
U mnie po dolozeniu do 198 KM i 430 Nm slizgalo się już na wszystkich biegach:-) był ogień, a na światłach dostawalem baty od Seja:-P
Jak tylko na 5,6 biegu to operuj oszczędnie gazem a do wiosny dokulasz:-)
Niebezpieczeństwo polega na tym, że przy wyprzedzaniu może się bardziej uślizgnąć i może Ci zabraknąć... tfu tfu oby nie.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Dobrze kolega AirAjti mówi ... mi tak zabrakło i musiałem się chować ;/ a na 3 biegu byłem...
kolego marti a kto Ci robił taki mocny program ?też taki chce
a może masz coś jeszcze pomodzone ?
silnik mam zdrowy ale w razie "czego" to się go trochę "odmłodzi"![]()
Ostatnio edytowane przez loco145 ; 01-02-2014 o 20:44
Ja miałem problem ze ślizganiem jak piszecie na 5,6 biegu czasem też na 4. Też myślałem ze sprzęgło się kończy, ale po pewnym czasie ślizganie ustawało. Jakiś czas póżniej problem wrócił i tak jak wcześniej po kilku dniach ustawał. Kilka razy się powtórzyło i w końcu zrobiłem dochodzenie co jest grane. Okazało sie że moja żona nieodpowiednio operowała sprzęgłem tak ze po jej jazdach było upalone i wtedy się ślizgało. Zrobiłem jej szybki kurs i od tej chwili problem się nie powtórzył.
U mnie, w 1.9JTDm mocy między 180-190 koni, sprzęgło zaczęło się ślizgać przy przebiegu 193 tys. km. Też najpierw 6 bieg, później zeszło aż do 3 biegu. Wymieniłem cały komplet to jest tarcza sprzęgła, docisk, wysprzęglik hydrauliczny i koło dwumasowe, wszystko z VALEO (poza wysprzęglikiem, ten FTE). Natomiast co się okazało. Oryginalna tarcza sprzęgła była okej, dwumas stan niemal idealny (niepotrzebnie kupiłem nowy), docisk był zajechany i równie zajechany był wysprzęglik. To jeszcze jednak nie koniec.
Jeżeli auto ma mieć chipa to nie polecam wymiany dobrego oryginalnego dwumasu na nowy. Znany jest problem wibracji na 6tym biegu na nowych dwumasach w chipowanych 159. Stare oryginalne są znacznie solidniejsze niż te aktualnie produkowane, nawet z ASO.
Weź też ten fakt pod uwagę, jeżeli chcesz Alfę chipować, wtedy albo dobry oryginalny dwumas, albo słabszy chip, albo wzmacniany dwumas.
A jeszczew spomne o 2.4, do 2.4 ASO sprzedaje podobno regenerowane dwumasy po około 1200-1300zł z oddaniem swojego? Prawda to?
Ja nie słyszałem o takiej możliwości. Chyba, że ostatnio się coś zmieniło w temacie. Do 2.4 koło dwumasowe kosztuje niestety swoje i pole manewru jest znikome. Jak ja zmieniałem kpl. sprzęgła to w ASO udało się wynegocjować najlepszą cenę za wszytskie te części - a obdzwonilem większość sklepów z częściami do włoszczyzny.
Sebastian
Ostatnio zauważyłem że po wymianie hamulców zaczęło mi się ślizgać sprzęgło!! nie wiem czy jedno na drugie ma wpływ ale z tego co mi się wydaje to sterowanie sprzęgła jest hydrauliczne. zbiorniki są połączone ???