Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Dziwne zjawisko przy przyspieszaniu

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał lukasz1979 Zobacz post
    Witam, dziwne czy nie dziwne - w ostatnich dniach powtarza się u mnie coś takiego: przy przyspieszaniu, na 2 lub 3 biegu, następuje coś, co nazwałbym jakimś "przeskokiem" w napędzie, "poślizgiem" - wrażenie takie, jakby koła buksowały lekko na lodzie ( i myślałem początkowo, że tak właśnie jest - ale pojawia się w różnych warunkach, więc raczej nie to, poza tym nie zapala się ABS). Zwykle powtarza się raz, czy dwa - a potem po rozgrzaniu silnika już raczej nie. A może to objawy EGR?
    Wygląda mi to na spadek ciśnienia doładowania. Obserwuj wskazówkę turbo - w momencie przyspieszania szybko wędruje w górę, po czym również bardzo szybko spada. Czyli tak jak normalnie, tylko szybciej Wyczuwalny jest chwilowy spadek mocy. U siebie zauważam to podczas dynamicznego przyspieszania na 2. i 3. biegu, jeszcze nie zdiagnozowałem winowajcy. Wykluczam overboost i przepływomierz, przyjrzę się jeszcze czujnikowi ciśnienia doładowania. Może to być też zacinająca się zmienna geometria turbiny. Wybierz się do jakiegoś tunera to może coś Ci podpowie
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR 159 120KM

Domyślnie

Dziś znów to wystąpiło więc chyba nie zależy od mrozu. Tyle, że teraz myślę, że źle to opisałem. To raczej nie jest "przeskok" czegoś w napędzie. To jest takie poszarpywanie przy przyspieszaniu (z reguły na 2 lub 3 biegu), któremu towarzyszy dźwięk "szy-szy-szy" - szybko się powtarzający i właśnie trzykrotnie się powtarza - więcej chyba nie. A to "szy" to sprawia wrażenie jakby dźwięku uślizgu kół (i ciągle się zastanawiam, czy to nie jest wlaśnie uślizg heh...).
    Więc może to jednak EGR? Albo coś z DPFem? Bo jeżdżę niemal wyłącznie po mieście i nie zauważam, kiedy się wypala...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Więc ja stawiam na czujnik ciśnienia doładowania, albo zacinające się łopatki zmiennej geometrii turbiny.
    EGR też możesz sprawdzić/wyczyścić.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Świeżak Avatar JakubL
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm Distinctive ERG/DPF OFF + CHT

Domyślnie

Witam,
    Odświeżę temat. Dziś wyjechałem od teściów i wjechałem na S3 i tu dziwne zachowanie przy przyspieszeniu. Najpierw jakby bardzo wolno przyspieszał potem nagle dostawał kopa. Działo się to przy około 2300-2500 obrotów. Wskaźnik od Turbo też tak reagował. stało się to ze trzy razy przy przyspieszaniu. Potem potem przez całą drogę było perfekcyjne.
    Może ktoś miał coś podobnego i co to może być??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danianek
    Mieszka w
    Brzesko/Kraków/Andernach
    Auto
    Alfa Romeo 159 8v 2007r

Domyślnie

Ja mam tak że podczas przyspieszania autem w pewnym momencie szarpnie gwałtownie doladowanie turbo dochdozi wtedy do 1,6 bara i odrazu spada do 0,8 pozniej juz normalnie rosne wraz z obrotami dzieje sie tak gdy przyspieszam rownomiernie moze ktos wie czy to wina zanieczyszczonego EGr?