no nie wiem bo nie sprawdzalem ale chodzilo mi o to, ze zalaczam sprezarke tzn.sniezynka sie swieci
no nie wiem bo nie sprawdzalem ale chodzilo mi o to, ze zalaczam sprezarke tzn.sniezynka sie swieci
Czarna 159 SW Czarnego http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._czarnego.html
Ale świecenie śnieżynki nie oznacza załączonej sprężarki. Oznacza tylko tylko, że sprężarka się załączy jak będą odpowiednie warunku (ciśnienie w układzie, temperatura otoczenia). Przy ujemnych temperaturach sprężarka nie powinna się załączyć. Piszę "nie powinna" bo włosi mnie już zaskoczyli różnymi cudami w tym wynalazku.
u mnie też przy dodatnich temp. klima się załącza sama, ale to jest wymuszone przez czujnik zaparowania szyb. jakos mi to nie przeszkadza, podobnie jak rosnące obroty dmuchawy kilka min. po odpaleniu. Taka już uroda tego klimatronika. Drażni mnie za to trudność z wyłączeniem wentylacji - zmniejszam dmuchawe do zera a ta po chwili sama wskakuje na trzy kreski, potem kolejna próba i to samo - nie wiem, czy to nie jakas awaria. Eweidentnie brakuje wyłącznika "off" jak w modelu po lifcie lub takiego rozwiązania jak w 147 - przekręcam pokrętło w lewo i wyłączam, tak jak radio...
W 147 przyciski klimatronkia pikają - czy w 159 przypadkiem też nie powinny? U mnie nic nie słychać...W 147 nawet jak za klamkę otwierania drzwi pociągnę to piknie...
Ostatnio edytowane przez Intruz ; 12-02-2014 o 12:12
Wentylacja wlacza sie pewnie z tego samego powodu co klima... przez czujnik zaparowania.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
pewnie tak, ale i tak brakuje guzika wyłącznika.
U mnie jak sie kilka razy naciśnie - wywala OFF na wyświetlaczu i się nie włącza, co prawda bardzo żadko wyłączam ( jak np siedze w aucie i grzebie w radiu i musi być na zapłonie).
u mnie też klima żyje własnym życiem, auto z 2006 roku, nie przeszkadza mi włączająca się klima,ale ten wentylator który zaraz po odpaleniu chodzi na wysokich obrotach i wieje zimnym powietrzem w zimie, system mógłby poczekać, aż się temp silnika ruszy ku górze. albo jak wyłączę zupełnie nawiew na off, to po chwili i tak się włączy jak szyba zacznie parować, lub włączy się ale wentylator na zero.