Tak jak koledzy mówią panewka jak nic![]()
Tak jak koledzy mówią panewka jak nic![]()
Można też spuścić olej i sprawdzić czy są opiłki metalu w oleju.
W ciemności poświeć po oleju latarką (najlepiej led) i będziesz widział czy ci się mieni cały olej od opiłków czy też nie.
Zobacz też na allegro, bo ostatnio był tam wał na sprzedaż do 2.0 w bardzo dobrym stanie, nominalny.
Jakbyś takiego zakupił to oddać do pomierzenia by mieć pewność że jest ok, ewentualna polerka i do tego nowe panewki i mamy spokój święty. Tylko po takim zabiegu musisz przez jakieś 1,5-2tys km oszczędzać silnik.
To jutro już sprawdzę, spuszczę olej z michą na dół i się okaże.
Dodam, że w komputerze jest błąd 3 i 4 cylindra. Olej był wymieniany miesiąc przed rozrządem, na TOTAL'a Quartza ( poprzedni właściciel
mówił że na nim jeździła , z racji tego że alfa nie lubi zmiany oleju zostawiłem go a chciałem lać selenie. )
Padło też pytanie, jak alfa chodziła przed wymianą rozrządu. Podobnie, zaczynała lekko klepać jak diesel, ale myślałem że to wina oleju który został wymieniony, i po powrocie z podróży miałem go wymienić na inny ( bardziej syntetyczny ) No i stało się, że alfa wróciła na lawecie z podróży więc teraz wymiana oleju dużo nie pomoże...
PS Ponoć jeżeli pada panewka, świeci się od razu kontrolka oleju, tu tak nie jest. Raz się zapaliła i zgasła.
Ale głupoty, Alfa nie lubi zmiany oleju.... Faktycznie zmiana na lepszy olej tylko zaszkodziłaby. Mowa o pół syntetyku czy full? Bo o oleju bardziej syntetycznym nie słyszałem. To nowość jakaś?
Ostatnio edytowane przez Sbenios ; 21-02-2014 o 22:11
Jeździła na półsyntetyku, a skoro napisałem o bardziej syntetycznym to raczej chodziło o FULL'a
Mi mechanik " znawca wcisnął owy tekst ".
Dodam, że posiadając kiedyś inną alfę kupioną na "graty" z uszkodzonymi panewkami, miała moc.
Moja natomiast nie posiada jej wcale. to w sumie wyjaśnia błąd cylindrów.
Co więcej mogę dodać, sam już nie wiem. Skoro większa frekwencja pisze, że to jednak panewka a sądzę że nie ma tu wielu lewaków
to jednak coś w tym jest. Ale poczekamy kilka dni bez pochopnych wniosków
sciagnij miske i wszystko bedzie wiadomo !