Ja sprawdziłbym świece żarowe.
Ja sprawdziłbym świece żarowe.
Pisalem juz, swiece sa nowe. Auto na cieplym pali idealnie.
Wysłane z mojego GT-P3100 przy użyciu Tapatalka
U mnie na zimnym też pali gorzej... Coraz bardziej skłaniam się ku stwierdzeniu, że dawki paliwa dla zimnego silnika są zbyt niskie. Tylko nie mam ostatnio chęci, żeby to sprawdzić.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
U mnie jest podobnie jednak ja jeszcze nie sprawdziłem egr i wtrysków (myślę że któreś z nich). Forum mocno przewertowałem i spostrzeżenia po czytaniu tego ogromu padają na:
nominowani są...
1.ciśnienie paliwa przy starcie
2.czujnik położenia wału
3.czujnik temperatury wody (w moim przypadku termostat wymieniłem jednak nadal problem został)
4.EGR
5.akumulator (wymieniony w moim przypadku)
6.Rozrusznik (na mój gust mój kręci dobrze)
7.Klapy wirowe (ja kolektor zregenerowałem, odpalanie bez zmian jest nadal problem)
8.Boskie zrządzenie (to wykluczam...)
ja planuję jechać do Krakowa na diagnozę (pan Tomek), liczę że skoro dużo przy 9-tce dokonał napraw i problem jest ogólnie mu znany zakładam że trafi w 10-tkę
A ja obstawiam, że Fiat skopał dawki startowe w 1.9 i 2.4 i z biegiem czasu, przestają być wystarczające.
Zdejmij wtyczkę z czujnika temperatury to zobaczysz jak super odpali
Gdzieś niżej jest mój temat.
u mnie to samo jakby miał lekki problem z załapaniem, 2 szpecow mowiło ze cos z cisnieniem paliwa na starcie... cos w tym stylu...
Hej! Miałem podobne problemy. Ciężkie odpalanie od czasu do czasu a przy wysokich temperaturach zewnętrznych czasem to była masakra. A jak już załapał to jakbym trabanta odpalał. U mnie po sprawdzeniu mechaniki ostatnia rzeczą było oprogramowanie silnika. Po wgraniu aktualizacji, jak do tej pory, problemy nie powróciły. Dodam, że wszystkie umilacze życia (DPF, EGR, klapy) są na miejscu. Pzdr.
jaki koszt takiego wgrania bo tego u siebie nie nominowałem
To pewnie zależy od serwisu i chyba w grę wchodzi tylko ASO. Robiłem to przy okazji innych napraw ale w moim przypadku (czyt.serwisu) jakoś atrakcyjnie nie byłoNo ale problemu się pozbyłem. Pzdr.