猫"Aby zrozumieć „paradoks" konia ciągnącego wóz,najlepiej wyobrazić sobie co się będzie działo, jeśli koniowi założymy wrotki."
"Nie masz talentu? Zawsze możesz pokazać cycki."
Ja podobnie jak @danloo23 oraz jak @kotlin jeżdżę i śmiało mogę polecić Valvoline SynPower 5W40. Dobry olej i zgodny ze wymaganiami co 2.4 V20.
A co do pojemności to co będziemy się kłócili, tabelka z instrukcji poniżej.
PS. też za każdym razem kupuję 6l choć Alfa nie bierze oleju dobrze mieć mały zapas.
do 20V ze swojego doświadczenia polecam, podobnie jak inni, valvoline syn power 5w40
Ja jestem tradycjonalistą SELENIA WR 5W-40 z metalowej puszki.Przy wymianie z filtrem 5,5l nie żadne 5 ani 6l. ;p
Jak ktoś wlewa mniej niż 5,5l to znaczy że nie wymienił filtra...co jest nagminne wśród "mechaników" którzy nie wiedzą jak się do tego zabrać![]()
Ostatnio edytowane przez krzyzie ; 20-03-2014 o 02:31 Powód: poprawa przebiegu z 4000tys :)
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM
Niezły przebieg, 4mln robi wrażenie
Dokładnie tak jak mówisz, uszczelka "kwadracieje" z czasem i popuszcza. Nr 14464880, 5zł w ASO.
Osłonę kolektora, rurę z turbo i dojście jest.
Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie
No tak jakoś wyszło
No to nie pozostaje jak zamówić nową i przy następnej wymianie wymienić na nową.
Pisząc rurę z turbo myślisz o rurze kolektor wydechowy-turbo czy chodzi o rurę dolotową powietrza po zimnej stronie.
Jak wymieniałem filtr to miałem małe problemy żeby tam łapkę włożyć i odkręcic filtr więc tak myślę czy podstawę filtra dam radę wykręcić, a raczej prawidłowo skręcic spowrotem.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Pierwszy katalizator.
Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie
Uszczelka wkońcu wymieniona - faktycznie była już kwadratowa. Chciałem podstawę odkręcić bez ruszania pierwszego katalizatora jak pisał semri ale nie dałem rady i musiałem w końcu go odkręcić. Przy okazji wymieniłem wszystkie oringi na wężach również przy chłodnicy. Niestety przy odkręcaniu jednej ze śrub chłodniczki śruba się zerwała i musiałem zdemontować cała chłodnicę i odwiercać.
Po takim drmontażu weszło 6 litrów oleju do silnika i mam poziom 3/4 na miarce.
Plus demontażu katalizatora jest taki że poszedł sprawnie więc niedługo czyszczenie łopatek turbiny.
krzyzie