Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Problem z Lambdą Alfa 156 '98

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

O parametrach się nie wypowiem ale sonda powinna mieć inny numer katalogowy niż te które podałeś.
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS '98

Domyślnie

To fakt tą którą miałem to podałem zły numer - 0 258 006 388, w rzeczywistości miałem 0 258 006 021 której nigdzie nie mogę znaleźć, prawdopodobnie została wyparta przez 0 258 006 190. Magik który polecił mi tą co teraz mam (0 258 003 772) powiedział że niema znaczenia której użyję wszystkie są takie same bo sprawdzał. Uwierzyłem na słowo a teraz chyba mam problem...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    LANCIA KAPPA 2,4 JTD, ALFA ROMEO 166 2,4 JTD

Domyślnie

Tak, ten numer powinien być 0 258 006 190.
    Co do kompatybilności sond się nie wypowiadam, nie badałem tego więc nie będę głupot pisał.
    -------
    Autosklep24 zaprasza na zakupy. Dla Forum rabat 10% na hasło "alfaholicy".

W przypadku nagłej potrzeby rozmowy ze sprzedawcą
    proszę dzwonić 792 465-368

<a href=http://autosklep24.pl target=_blank rel=nofollow>http://autosklep24.pl</a>

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS '98

Domyślnie

No więc tak, dzisiaj zrobiłem (mam nadzieję że dobrze) reset parametrów adaptacyjnych i kasacje błędów, przejechałem ok 40km, wyłączyłem silnik, następnie włączyłem zapłon, podłączyłem pod kompa i nadal błąd P0130 + P0170. Poprawa jest ale też nie jakaś wielka podczas spadania obrotów, już nie schodzi do pułapu jakby zaraz miał zgasnąć a następnie nie frunie pod 1500rpm, no ale nadal ma zachwiania. Najbardziej wkur@#a mnie mułowatość na wysokich obrotach na 2 i 3 biegu czuć jakby co 500rpm miał takie lekkie ale wyczuwalne szarpnięcia, nie idzie płynnie do przodu, no i prędkość max która nadala wynosi tylko 185km/h.
    Poniżej zamieszczam logi z FECUS'a, później dorzucę wykresy z Excel'a. Jeśli ktoś ma pomysł co może być nie tak to dajcie znać, ja się nie znam na tym, nie wiem jakie powinny być poprawne wartości poszczególnych elementów.
    Attached Files Attached Files

Użytkownik Rowerzysta Avatar seq
    Mieszka w
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Auto
    2.0TS 16V 143KM 181,8Nm1998r. LPG

Domyślnie

Cytat Napisał Hacker40 Zobacz post
    No więc tak, dzisiaj zrobiłem (mam nadzieję że dobrze) reset parametrów adaptacyjnych i kasacje błędów, przejechałem ok 40km, wyłączyłem silnik, następnie włączyłem zapłon, podłączyłem pod kompa i nadal błąd P0130 + P0170. Poprawa jest ale też nie jakaś wielka podczas spadania obrotów, już nie schodzi do pułapu jakby zaraz miał zgasnąć a następnie nie frunie pod 1500rpm, no ale nadal ma zachwiania. Najbardziej wkur@#a mnie mułowatość na wysokich obrotach na 2 i 3 biegu czuć jakby co 500rpm miał takie lekkie ale wyczuwalne szarpnięcia, nie idzie płynnie do przodu, no i prędkość max która nadala wynosi tylko 185km/h.
    Poniżej zamieszczam logi z FECUS'a, później dorzucę wykresy z Excel'a. Jeśli ktoś ma pomysł co może być nie tak to dajcie znać, ja się nie znam na tym, nie wiem jakie powinny być poprawne wartości poszczególnych elementów.
    Kolego pierwsza sprawa skąd jesteś(może gdzieś blisko to się podjedzie do Ciebie)?

Śledząc post wygląda to na problem z sondą lambda. Zrób ten reset jeszcze raz(30sek w pozycji off, na mar(zapłon) przez 30sek. i potem odpal. Podepnij do kompa i zaznacz: temperatura,obroty,napięcie przepływomierza,napięcie sondy,integrator sondy,parametr TRA. Zanim gdziekolwiek pojedziesz zostaw bellę na jałowym(nie dotykając gazu) aż co najmniej 2 razy załączy się wentylator, czyli ok 10min.. Sprawdź błędy i zapisz logi-wrzuć na forum.
    Jak zrobisz logi na postoju zrób to samo podczas jazdy i zapisz.
    Potem pomyślimy co dalej.

P.S. U mnie sonda oryginalna po odpaleniu zaczyna pracę(zakres 0,2-0,9) po 2-3 minutach

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS '98

Domyślnie

Dzisiaj wymieniłem sondę na tę:
    http://allegro.pl/sonda-lambda-alfa-...034494047.html
    ponieważ nie mam zamiaru znowu wywalać 3 stów na gówno z bosha które powinno a nie działa.
    Universal działa, w miarę, super nie jest ale działa. Zakres jest od 0.01V do 0.9V czasami spadnie do -0.01V spowodowane jest tym że sonda ma tylko 7.8ohm a powinna mieć ok 9ohm, integrator nie przekroczył wartości 1.1 wiec też nie jest źle. Najważniejsze że już nie szarpie przy przyspieszaniu i ECU nie wywala błędu P0170 i P0130, co do V max jeszcze nie wiem zobaczę jutro trzeba też zobaczyć jak długo pociągnie ta lambda.
    Jednak powiedzenie się sprawdza "Jak masz BOSCH to pchosz" aż się boje co może jeszcze się spie$%^&*ć w tym samochodzie bo tam cała elektronika jest z BOSCHA.
    Ostatnio edytowane przez Hacker40 ; 03-04-2014 o 19:12

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS '98

Domyślnie

Co do prędkość max 180, winna była przepływka, przeczytałem tutaj na forum że można ją czyścić. Kupiłem podany tam preparat do czyszczenia elektroniki i... No właśnie, silnik zgłupiał a dokładnie silniczek krokowy, obroty na jałowym falowały jak poje$%#e od 700 do 1700 i tak cały czas dopóki nie przejechałem się i lambda nie zaczęła pracować wtedy wracało wszystko do normy, ale po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu znowu wariował. Wróciłem więc do tematu o czyszczeniu przepływki i przeczytałem tam żeby użyć pędzelka, jako że i tak przepływka była już w stanie agonalnym zaryzykowałem....
    Pędzelek jak też się spodziewałem doj#$ał ją do końca, silnik chodził jak traktor i ECU wywaliło błąd P0100 czyli błąd przepływomierza. Wiedziałem już że nic nie da się zrobić z tym, jedynie kupno nowej coś pomoże. Jako że mam awersje i dostaje kurwików w oczach na widok BOSCHA bo już nieraz się przejechałem na tej firmie, postanowiłem kupić Magneti Marelli za 230zł. Efekt był naprawdę zadowalający prędkość max wzrosła do 215 km/h czuć również było że samochód żwawiej przyśpieszał, niestety moja radość nietrwała zbyt długo. Po tygodniu przy 5000rpm zaświeciła się "marchewka", początkowo myślałem że jest to jakiś jednorazowy wybryk, ale niestety nie, po podłączeniu do lapka okazało się że ECU zanotowało błąd przepływomierza przy 4880rpm ( P0100 ). Prędkość max nie spadłą ale przy przyśpieszaniu powyżej 5k samochód lekko ale wyczuwalnie szarpał. Zareklamowałem sprzęt i kupiłem używaną przepływkę na szrocie. Jak na razie Alfa sprawuje się dobrze, silnik nie faluje, nie szarpie, Vmax 222km/h no i spalanie spadło do 6,7~7l na 100km.
    Magneti zareklamowane, poczekam może przyślą jaką poprawioną przepływkę a jak nie no to dołoży się te 200zł i kupi orginał innego wyjścia nie ma.

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Cytat Napisał Hacker40 Zobacz post
    Vmax 222km/h no i spalanie spadło do 6,7~7l na 100km.
    No całkiem nie źle jak na 1,8 TS. Jak ogarniesz się z sondą i przepływomierzem, to może i więcej poleci...

Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6

Użytkownik Romeo Avatar e5nio
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Bella 156,1.6 16V, 98r :),Bella 147 1.9 JTD 2001r.

Domyślnie

Hacker40 wiesz ile kasy w bloto wpusciles. Wiec sonda lambda jak nie jest sprawna uszkadza przeplywke a znow przeplywka jak nie jesr sprawna uszkadza sonde. Taka jest zaleznosc miedzy tymi podzespolami.
    Sluchaj na forum jest temat o zamiennikach sondy lambda i przeplywek. przeplywka zamiennik maxgear jak nie masz kasy na boscha. Sondy zamienniki motionequip sklep alledrogo koszt sondy 100zl. ja,mam odnich. Wbrew pozorom po wymianie kazdego czujnika powinno sie zrobic reset adaptacji i nie sluchajcie magikow ze nie trzeba. Bo jak ecu nalapalo bledow i rozjechaly sie mapy to samo nie bd uczyc sie od nowa z nowym czujnikiem, trzeba pomoc ecu w postaci resetu.

Wysłane z mojego GT-P7510 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS '98

Domyślnie

e5nio a czasami MAXGEAR to nie typowy chinol jest? Gdzieś słyszałem że części z tej firmy to istna loteria, komuś udało się nawet w opakowaniu MAXGEAR znaleźć sprzęt od Monroe