Zona ma racje we wszystkimAle Alfisti mają w głowie coś jednak inaczej. Żona była zachwycona moim Fordem i bardzo chciała takie auto, pojechaliśmy jednak na kilka jazd próbnych, wsiadła do Julki i powiedziała, "auto skrojone dla mnie, ideał tylko to i koniec. Ja chcę Giuliette a ty dalej jeździj plebejskim Fordem".a gustu nie da sie łatwo zmienić, po prostu twoja morda pasuje do forda.
Tylko sie nie obraz![]()
Takie wątki to widzę w dziale gusta i moda. Facet nie wie co zrobić z CD? proponuję znaleźć w F.... miejsce na SD.
Zaraz zejdziemy na poziom porownywania Giulietty do Fabii![]()
Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk
Odważne, ale i prawdziwe. Jeździłem 120KM, 170KM i 170KM z TCT.
Niestety dla Julki - 1,6 i 270Nm w Focusie robi swoje, pomimo że na papierze ma 8,5 do 100.
Postaram się zrobić kilka testów w porównaniu z Julką. Dziś jeździłem Focusem i na 6 biegu wygląda to tak:
przy 80km/h - 57-59dB,
przy 100km/h - 60-61dB,
przy 140km/h około 63-65dB.
Jeżeli Julka ma 66dB a Focus (150KM) około 60dB to by się potwierdzało. Rzeczywiście u mnie przy 150-160 jest porównywalnie głośno jak w Giulieccie (120KM) przy 100.
Dodam tylko, że ja mam 16/205 a Giulietta 17/225.
Tak, standardowe nagłośnienie fabryczne w Julce i standardowe w Focusie - powtórzę, że w Fordzie jest o niebo lepsze.
Owszem posiadam, W Giulieccie niestety brak, czego trochę brakuje, ale nie czepiajmy się detali.
Większość z Was komentujących wątek, powołuje się na wygląd. Odstawiam to na bok i piszę o odczuciach jazdy tymi dwoma autami, zaletach i wadach jednego i drugiego. To nie jest dyskusja o guście. Oczywiście samochód kupuje się biorąc pod uwagę jego funkcjonalność, osiągi i oczywiście wygląd. Ale gdzie jest granica? Bo w przypadku Giulietty, na jej plus działa głównie wygląd.
Z żalem stwierdzam, że Focus jest wg mnie lepszy. Jak czytam dla przykładu wątek o awariach przez pierwsze 10tys to aż nie mogę uwierzyć.
Focus to mój samochód służbowy, nie kupiony przeze mnie, jeżdżę nim na codzień i jest świetny.
Nie, nie troluje. Podchodzę do tematu poważnie. Może źle zacząłem wątek, kocham Alfy, kupiłem swoją 156kę i była świetna, teraz żona ma Giuliette. Kupiłem Giuliette, pomimo, że widzę wiele plusów na rzecz Focusa.
Kupiłem Alfę sercem, stoi pod domem i jest piękna i czerwona.
Dwa lata temu wygrała Julka, chociaż to Leon lepiej trzymał się drogi ale środek wyglądał jakby go robili przy pomocy siekiery. Focus przegrał bo był za bardzo standardowy, ale fakt że 1.6 150 nie ma takiej dziury jak MA. Środek jest inny od wszystkich i przez to oryginalny, nie słyszałem jeszcze negatywnej opinii, a siedziały w nim różne osoby.W foce jest po prostu praktyczny dlatego teraz do pracy wygrała foka.
W kwestiach estetyki byłbym ostrożny, bo forumowi kapłani kultu krzyża i węża nałożą na kolegę z Fokusa fatwę.
Ale co do elastyczności, to coś w tym może być. Jeśli te 270 Nm zaczyna się o ile pamiętam od 1600 rpm, to jest cokolwiek lepiej niż 250 Nm od 2250 rpm, więc w codziennej eksploatacji taki silnik powinien być wygodniejszy.
Tak to wygląda:
Focus 1,6
Moc silnika:150 KM, przy 5700 obr/min
Maksymalny moment obrotowy:270 Nm, przy 1900-3500 obr/mi
Giulietta MA
Moc silnika: 170 KM, przy 5500 obr/min
Maksymalny moment obrotowy:230 Nm, przy 2250 obr/min
Maksymalny moment obrotowy Nm (kgm - WE) przy obr./min. tryb Dynamic 250 (25.4) 2500.
Jezeli kolega sprawdzal ze stoperem to ok...
Dzieki!
Nie ma co zalowac... kazdy wybiera to co mu bardziej pasuje.
Co do fokusow, to nie mam porownania z forow, ale mam kumpla w AutoPlaza w W-wie (dealer Forda i Hondy) i z ta bezawaryjnoscia Fokusow to wszystko zalezy od wielkosci proby statystycznej
Dodano po 6 minutes:
Na wykresie z tego co zapytalem google to wychodzi od m/w 2200 do 3800 i ma wartosc ok 260Nm dla 1.6 ecoboosta z Fokusa Mk3. Julka ma od 2200 do 4200 i ma wartosc 260Nm... Tyle mowi google. Wiec jezeli nie bylo mierzone, to tez kazdy egzemplarz sie rozni. A te swiezo z fabryki vs te z wiekszym przebiegiem to juz na pewno.
http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-...st-110kW-150KM
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...z_hamowni.html
Ostatnio edytowane przez Imć ; 24-03-2014 o 22:42 Powód: Dodano
A, czyli w obu wyżej. W poprzednim aucie miałem 250 od 1500 do 4500 i tego mi tu najbardziej zawsze brakowało. Głównie dlatego prawie zawsze jeżdżę w trybie D, bo tam jest nieco lepszy przebieg momentu. To nawet nie chodzi, że szczyt jest przy 2.500, tylko że przy 1.500 zupełnie nic się nie dzieje. No ale ten typ tak ma, i już.