Zmierzyłem. A więc tak, pozwoliłem sobie narysować rysunek pomocniczy
Na długości 1 m wysokość wynosiła 22 cm, co daje nam 13*. Więc kąt natarcia (przód) wynosi 13*=22 cm. Analogicznie kąt zejścia (tył) wynosi 16*=28 cm. Wszystko mierzone na felgach 16" i oponach 205/55 R16.
Wyższa matematyka z tymi kątami xD
Ja dodam tylko tyle, że na rysunku wszystko pięknie, a w realiach większa koleina=szuranie, chodnik obojętnie jaki=szuranie, zjazd/wjazd/próg= szuranie xD
Kosmos normalnie...bujam się jeszcze fordem focusem 2 kombi na tych samych felach/gumach i w porównaniu do Alfy to to jest terenówka xd
Po każdej dłuższej jeździe cała szczęka mnie boli od zaciskania zębów xd
Aleś odwalił ten rysunek- szczególnie felga... Szacunek!!!![]()
Ja bym z chęcią kupił tą felgę z obrazka! Zwłaszcza jeśli 17" ma ;p Ale seryjnie...jakby na podstawie obrazka ktoś wykonał mi felgę to bym brał. Podobają mi się szprychowe i na dodatek z mała ilością "prążków"^^
Nie ma najmniejszego problemu z wykonaniem takiej felgi. Nie wiem tylko czy jakbyś usłyszał cenę , to ochota by Ci nie przeszła. Duża felga 18-20 to koszt za wykonanie około 1000,-pln za sztukę. Czyli napisanie programu i robota na pięcioosiowej frezarce CNC. Do tego musisz doliczyć koszt tzw. odkuwanych "blanków" , czyli materiału z kutego aluminium 6061 czy innego 7075 (nie znam się dokładnie na materiałoznawstwie). Nie wiem czy kupisz takie "blanki" w Polsce. Koszt materiału na jedną felgę to kolejne 1000 -1500,-. W dobrym układzie z polakierowaniem , masz felgi inne niż wszyscy za jakieś 10.000,- pln
Ostatnio edytowane przez scout ; 04-04-2014 o 19:20
10 000zł? Co to jest! Phi
...pomyśleć, że wcześniejszy samochód sprzedałem za 1500zł -.-
Nie no...ceny konkretne...chyba wystarczy mi jednak ten rysunek ;p
Ale miło wiedzieć ile takie coś kosztuje. Jak kiedyś wygram w "totolotka" to na pewno sobie takie zrobię do sztuki nówki z salonu alfy romeo ;p