Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Czujnik wycieraczek i tempomat

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 1.9 JTDm & 2.0 Cougar ;-)

Question Czujnik wycieraczek i tempomat

Heja,

Mam dosyć nietypowe problemy z:

1) Czujnik wycieraczek
    Po włączeniu przełącznika wycieraczek w tryb automatyczny, wycieraczki dwa razy przetrą szybę i koniec. Choćby nie wiem jak lało i jaką bym delikatność nie ustawił - wycieraczki ani drgną. Poruszają się tylko (raz) przy zmienia programu (delikatności). W serwisie podpięli pod komputer i nie wywaliło im żadnych błędów, a sam czujnik jest na miejscu za szybą. Ktoś wie co gdzie i jak może z tym być nie tak?

2) Tempomat
    Jako iż samochód kupowałem używany, nie wiem czy w każdym aucie jest seryjnie przełącznik tempomatu, czy tylko w tych lepiej wyposażonych. U mnie przełącznik jest, niestety nie reaguje na nic, mogę sobie włączać, ustawiać - a efekt jest taki jak by nic się nie włączało. Możliwe jest by był tylko sam przełącznik, czy może coś gdzieś się rozłączyło? Dodam, że komputer też nie wywalił żadnych błędów, nie zapala też się żadna kontrolka podczas jazdy.

Niestety w oficjalnym serwisie Fiata (bo u mnie w mieście nie ma oficjalnego salonu Alfy), elektryk to jakaś wielka sierota i po kilku dniach przyglądania się stwierdził, że nie chce mu się robić... stąd zastanawiam się jakie mam alternatywy by dojść z tym do ładu.

Pozdrawiam,
    Łukasz

janio
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o czujnik wycieraczek, to w przypadku problemów, należy przeprowadzić jego kalibrację - o ile dobrze pamiętam, na około 3 sekundy trzeba przyciągnąć do siebie dźwignię (jak do spryskiwania) i w tym czasie przełączyć dźwignię na automat - kiedyś taką kalibrację przeprowadziłem i u mnie pomogło, ponieważ przed nią ten tryb żył swoim własnym życiem W kwestii tempomatu nie pomogę, bo u mnie po prostu działa - jedna tylko uwaga, sprawdź czy w czasie jego załączania, na prędkościomierzu wyświetla się symbol tempomatu (załącza się go takim przeprztyczkiem na dźwigience).

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Jeśli chodzi o czujnik wycieraczek, to w przypadku problemów, należy przeprowadzić jego kalibrację - o ile dobrze pamiętam, na około 3 sekundy trzeba przyciągnąć do siebie dźwignię (jak do spryskiwania) i w tym czasie przełączyć dźwignię na automat - kiedyś taką kalibrację przeprowadziłem i u mnie pomogło, ponieważ przed nią ten tryb żył swoim własnym życiem
    Ok, jutro sprawdzę i dam znać ;-)

Cytat Napisał janio Zobacz post
    W kwestii tempomatu nie pomogę, bo u mnie po prostu działa - jedna tylko uwaga, sprawdź czy w czasie jego załączania, na prędkościomierzu wyświetla się symbol tempomatu (załącza się go takim przeprztyczkiem na dźwigience).
    ... no właśnie nic się nie wyświetla ;(

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Albo cała wiązka walnięta, albo sam pstryczek.

Użytkownik Rowerzysta Avatar berez
    Mieszka w
    SMI
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 2008r. (Mod: 180KM, 400Nm)

Domyślnie

Przednia szyba oryginalna? Czy była może wymieniana?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

u mnie kalibracja wycieraczek pomogla na jeden dzien

janio
    Gość

Domyślnie

U mnie czasami próbuje wykonywać jakieś dziwne ruchy, ale generalnie jest ok.

Użytkownik Rowerzysta Avatar lobov
    Mieszka w
    okolice Rzeszowa
    Auto
    była: 156, 159 Jest: Giulietta 1,4 170 Sport i jakieś Audi ;)

Domyślnie

Cytat Napisał lukaszzz Zobacz post
    Heja,

Mam dosyć nietypowe problemy z:
    Zakładam, że wiesz jak włączyć tempomat: pstryczek w górę i po chwili dźwigienka w górę. Tempomat działa też tylko od 4 biegu w górę
    Odkręć jeszcze dolną pokrywę pod kierownicą i sprawdź, czy kabelek idący od tej dźwigienki się nie wysunął z gniazdka. U mnie się tak zrobiło i żadnych błędów też nie pokazywało.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał berez Zobacz post
    Przednia szyba oryginalna? Czy była może wymieniana?
    Wymieniana, ale sprawdzali ją i ponoć jest OK jeżeli chodzi o współpracę z tymi czujnikami...

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Czołem!
    Mam problem ze swoim tempomatem... przestał działać. Przy włożeniu kluczyka do stacyjki nie zapala się kontrolka i w związku z tym cała manetka od tempomatu przy kierownicy nie reaguje na nic.
    Kiedy i po jakich okolicznościach zauważyłem brak tempomatu? Otóż zszedłem do auta z laptopem celem sprawdzenia spalania chwilowego oraz błędów ECU (byłem po naprawach u Tomka i chciałem sprawdzić, co w trawie piszczy). Były dwa błędy: P0380 Sterowanie modułu świec żarowych oraz P010F Niezgodność masy/przepływu powietrza.
    Błędy wykasowałem i do tej pory (ponad tydzień) nie pojawił się żaden nowy. Tydzień temu, w związku z naprawą nieszczelności na dolocie (jeszcze przed awarią tempomatu) zresetowałem ustawienia adaptacyjne. Chyba skopałem, bo zapomniałem o tych 40 sekundach i po wyjęciu kluczyka i włożeniu go spowrotem odpaliłem auto i zrobiłem małą rundkę po okolicy. Później w trasie (po kilku godzinach) chciałem włączyć sobie tempomat i wtedy zauważyłem, że lipa.
    Dzisiaj próbowałem podziałać coś FES'em w ECU, ale niestety kolejny reset ustawień adaptacyjnych nic nie dał (tym razem czekałem 2 minuty z ponownym uruchomieniem auta).
    W zakładce TESTY próbowałem włączyć kontrolkę tempomatu, ale niestety natychmiast po kliknięciu TEST wywalał błąd WYKONANIE NIEUDANE.

W instrukcji znalazłem bezpiecznik F35 i podmieniłem go na sprawny... niestety dalej bez skutku.

Co ja mam biedny teraz zrobić?

P.S. Zapaliła mi się jakiś czas temu lampka SERVICE cośtam cośtam, że mam zrobić przegląd... ale to chyba nie ma wpływu na działanie takich rzeczy, jak tempomat, co?

Pozdrawiam!
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond