biały dym = niespalony olej napędowy z zimnego cylindra. Przyczyny mogą być baaaardzo różne (poczynając od niedoborów prądu przy kręceniu rozrusznikiem, poprzez złe dawki, niedziałające świece żarowe, poprzez milion innych problemów). Tyle teorii. Ja uznałem, że 159 tak ma i nie będę już szukał co jest przyczyną.
U mnie czasem podskakują wskazówki co sugeruje problem z niedoborem prądu (duży spadek napięcia generuje różne dziwne rzeczy). Jedynym dodatkowym objawem w tej sytuacji jest komunikat o przekroczonej temperaturze + wskaźnik idzie na 130 stopni oraz czasem komunikat o przekroczonej prędkości 240 km/h. Takie zachowanie wskazuje, że podczas odpalania jakiś czujnik może zbierać błędne dane (np. błędna temperatura) i dawki paliwa są niezbyt optymalne, stąd konsekwencja w postaci dymu. To jest teoria wymyślana na potrzeby uspokojenia mnie. Póki co Alfa przekroczyła psychologiczny próg wydatków na to półrocze i nie zamierzam się przejmować takimi drobiazgami jak sekundowy dym po odpaleniu.