Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: dym z wydechu po odłączeniu wtyczki termostatu (temperatury)

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Fleyvor
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V

Domyślnie dym z wydechu po odłączeniu wtyczki termostatu (temperatury)

Witam

Szukam przyczyny dymienia auta po odpaleniu na zimno. Od pewnego czasu borykam się z problemem puszczenia białego bąka po odpaleniu po nocnym postoju. Czytałem trochę o tym i postanowiłem odpiąć wtyczkę termostatu i odpalić auto. Po odpięciu auto odpaliło na wyższych obrotach a z wydechu odziwo czarny dym i filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=ixqR...ature=youtu.be

Po ponownym podcięciu wtyczki - dymu brak i filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=kpXF...ature=youtu.be

To ogólnie nie jest to o co mi chodziło ponieważ z podpiętą wtyczką termostatu auto odpala po postoju i puszcza białego bąka. Rano nagram filmik i wrzucę tu.

Zastanawia mnie tylko dlaczego po odpięciu wtyczki dymi na czarno? Po przeczytaniu wielu tematów na forum nikt nie pisał że odpięcie tej wtyczki może powodować takie zadymienia?
    Ostatnio edytowane przez Fleyvor ; 10-04-2014 o 22:10

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

przy odłączonej wtyczce bella nie wie jaka jest temperatura silnika więc podaje wartości paliwa podane przez producenta. Nie wiem dokładnie jakie to są wartości ale na pewno nie adekwatne do tego jakie powinny być w danej chwili przy rozruchu. Myślę że to co przedstawiłeś jest normalne tym bardziej że przy podłączonej jest ok. Ale jak takie testy robisz to sprawdź jaki będzie dym jak nie będzie oleju w silniku

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

robię testy fachowców z forum którzy mówili o sprawdzeniu tej wtyczki i o zachowaniu samochodu po wyjęciu jej w powietrze nie wyleciał chociaż wtedy już na pewno było by wiadomo co jest nie tak dzisiaj nagram filmik kolejny co się dzieje jak się odpala auto na zimno z podpiętą wtyczką po postoju.
    A co do odpiętej wtyczki i zadymieniu po odpaleniu wydaje mi się że i tak nie powinien zadymić :>

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jeśli dawka paliwa byłaby znacznie większa niż dostępna proporcja powietrza to wtedy może zadymić. Chyba, że masz DPF.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

ale chodzi mi głównie o to czemu za każdym razem po odpaleniu czy ciepły czy zimny dymi na czarno po odpięciu wtyczki? Czemu jedni piszą że im wtedy przestaje dymić a u mnie zaczyna? i DPFa nie mam.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Jeśli odpinasz wtyczkę ECU podaje domyślne wartości paliwa na rozruch - czarny dym do pozostałości niespalonego paliwa. Sprawdziłbym u siebie, ale mam DPF i pewnie dymu nie zobaczę.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

a ci co porównujesz mają DPF?? Coś u ciebie się dzieje, że drążysz temat bo mnie to ociera się o fobię.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Fleyvor Zobacz post
    ale chodzi mi głównie o to czemu za każdym razem po odpaleniu czy ciepły czy zimny dymi na czarno po odpięciu wtyczki? Czemu jedni piszą że im wtedy przestaje dymić a u mnie zaczyna? i DPFa nie mam.
    Ja też nie widzę nic nadzwyczajnego w tym, że auto zadymi na czarno przy odłączonym czujniku. Jasne jest, że wtedy komputer dawkuje niezbyt optymalne ilości paliwa i dym (sadza) jest tego efektem (za mało powietrza). A co do białego dymu – nie podskakują ci przypadkiem wskazówki od prędkościomierza w czasie odpalania?

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

u mnie też jak odpale z rana po nocy to kręci chwilę dłużej i puszcza biały gryzący dym .Co może być dziwne to że czasami odpala normalnie i to od "strzała" a wtedy zawsze bez "bąka" . wskazówka nie podskakuje jak piszesz Jahu (a jeśli by tak było to jaki powód?)
    miałem test wtrysków na maszynie boscha i wyszło że wtryski nie wstrzykują/rozpylają tak jak trzeba , rozumiem że to może być powodem dłuższego kręcenia rozrusznikiem ale białego dymu ?? Dodatkowo jak na postoju przygazuje do odciecia to puści biało siwy dym a nie czarny , tak samo przy mocnym przyśpieszaniu w mieście(czarnego nie widziałem jeszcze) .

Czy przepływomierz miałby jakikolwiek wpływ na to ?

dpf wywalony, egr zaślepiony , klapy wywalone (podobno to pomagało niektórym) , nieszczelności nie powinno być

Mieszka w
    Świdnik
    Auto

Domyślnie

jesli mowisz ze wtryski nie rozpylaja jak trzeba to moze byc glowny problem dymienia i dluzszego krecenia ja mialem robione testy i wtryski sa ok a i tak zadymia zauwazylem ze nawet jak wloze kluczyk pokaze mi sie komunikat do zapalenia i odczekam jeszcze chwile i dopiero odpale to dym jest duzo mniejszy :>