Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: długie czasy wtrysku

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    nowogrd
    Auto
    alfa romeo 166 2.0 TS+ lpg

Domyślnie

Witam. Wyskoczyły mi 2 błędy. P0340 i P0325. Macie jakieś porady co z tym zrobić.jak sprawdzić czujniki czy wtyki.gdzie one się znajdują itp. Objawy poza check na desce to. ...czasami dziwnie rusza z miejsca jakby Pb/LPG brakowało. I rzuca lekko silnikiem jak by wypadał zapłon. Dzieje się tak na pb i na lpg.

wysłano z domowego tripoda
    Ostatnio edytowane przez kotulsky ; 10-05-2014 o 12:01

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    nowogrd
    Auto
    alfa romeo 166 2.0 TS+ lpg

Domyślnie

Dodam że jest komunikat błędu że krytyczny i pojawił się problem z odpaleniem. Kręci ok 5s. Wczesniej od strzała

wysłano z domowego tripoda

Użytkownik Rowerzysta Avatar seq
    Mieszka w
    Ostrowiec Świętokrzyski
    Auto
    2.0TS 16V 143KM 181,8Nm1998r. LPG

Domyślnie

Cytat Napisał zagierr Zobacz post
    Tra nabija do -170 sonda zaczęła pracować po jakiejś minucie dwóch niestety nie zaobserwowałem tego dokładnie, zmienia napięcie od 83 do 850. W poniedziałek będę wymieniał plecionkę bo podejrzewam, że nieszczelność może wpływać na jej odczyt, zauważyłem również, że po wyjeżdżeniu baku benzyny ze środkiem do płukania wtrysków czas wtrysku spadł do 3,5 na wolnych i do 18 na pełnym gazie. Zauważyłem również rozbieżność między wartością oczekiwaną przepływomierza a wartością rzeczywistą na wolnych obrotach prawie dwukrotną ecu oczekuje 10kg a przepływomierz pokazuje 17kg czy taka rozbieżność jest dopuszczalna?

Tra na minusie? Na wolnych na benzynie był samochód czy na lpg?

Plecionke zrób i powtórz badanie na wolnych, na pewno będzie inny wynik.

Co do czasów wtrysku - to co podałeś powyżej mieści się już w normie, ale mając takie duże tra na minusie(bogato) zawsze ecu robi korektę i skraca czas wtrysku, więc nie jest dobrze.

Sonda zakres ma w miarę poprawny ale bez logów nie da się jednoznacznie określić, czy pracuje prawidłowo.

A co do przepływki to jeśli robiłeś pomiar zaraz po włączeniu silnika, np po nocy to może pokazywać taki przepływ przez jakiś czas, z reguły po odpaleniu zimnego auta pokazuje od razu około 24kg i maleje wraz z nagrzewaniem silnika. U mnie trzyma 9.2kg po nagrzaniu.
    Zrób test statyczny przepływomierza na rozgrzanym silniku to zobaczymy czy jest sprawny.

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 2.0ts 97r. 155KM

Domyślnie

Plecionka pospawana. Po adaptacji osiąga -20 a po kilku dniach dochodzi do -80. Wszystkie pomiary robię na pb. Lpg na razie nie używam wcale. przepływomierz na wolnych utrzymuje się na około 17kg. Zauważyłem, że czasami sonda przestaje falować i przez jakaś minute pokazuje ciągły sygnał 0.9 tra to około minuty a potem znów zaczyna falować. W tym samym czasie silnik zmienia swoja pracę. Wrażenie jest jak by podnosił trochę obroty. Dzieje się tak tylko w trakcie uruchomienia po adaptacji, później tego nie zauważyłem.
    Wrzucam również wykresy z pracy sondy i przepływomierza.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Nie masz czasem gdzieś nieszczelności na dolocie powietrza do silnika za przepływomierzem? Trzeba by się kolegi bubu321 poradzić co oznacza takie TRA.