Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 47

Temat: Czy Alfa 156 to komfortowe auto?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nasa
    Mieszka w
    Opole/Katowice
    Auto
    AR GTV V6 TB / AR 156 1.9JTD

Domyślnie

może i nie jest super komfortowa ale za to wszystko zwraca w precyzji prowadzenia

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Cytat Napisał nasa Zobacz post
    może i nie jest super komfortowa ale za to wszystko zwraca w precyzji prowadzenia
    Nic dodać, nic ująć Mój ojciec mówi, że nigdy by sobie takiej "taczki" nie kupił. Wszystko zależy od tego, czego oczekujesz od samochodu.

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Ja Ci to moge porownac z SUV'em sedici... Jak nim jezdze to nawet nie zwalniam przed progami zwalniajacymi, ten samochod pochlania dziury, nierownosci, w alfie gdzie czuje sie jak na koniu, tam jade czysto, przyjemnie i bez zbednych odglosow, np. przy predkosci 50km/h gdzie w alfie bym stracil sluch i mial zawieche do wymiany...

Ale fakt jest taki, ze tam gdzie alfa 147 wchodze w zakrety majac 80km/h, trzymajac kiere jedna reka, tak w sedici przy 60 trzymam kiere twardo i modle sie, zeby nie wydachowac - uczucie przechylania sie budy.

Nawet czuc to przez pasazerow, nie raz slysze, ze w ogole nie bylo czuc, ze to zakret, nawet samochod sie nie przechyla zbytnio, gdzie w innych jestes twarza w szybie i strona zew. skretu samochodu podnosi sie do maks. skoku zawieszania

Moze nie odnosnie dokladnie 156, ale GT i 147 a 156 to je to samo

Alfą Romeo GT jeździ się jak typowym samochodem sportowym. Czuć jest każdą nierówność na drodze, ale jednocześnie samochód pewnie zachowuje się podczas szybszego pokonywania zakrętów.
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 17-05-2014 o 08:48

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Moim zdaniem prowadzenie nie rekompensuje marnego komfortu. Przynajmniej u nas w PL. Jednak mniej mamy okazji do szybkiego pokonywania zakrętów niż do normalnego przemieszczania się z pkt A do B po różnych drogach.
    Reasumując, alfa 156 to nie jest komfortowy samochód pod naszą szerokością geograficzną. Są lepsi.

syfon
    Gość

Domyślnie

Jak pisałem jeżdżę od tygodnia Saabem 9-3 Sport Sedan. W porównianu z moją 156 ma jak dla mnie za miękki uklład kierowniczy. Co nie znaczy, że nie precyzyjny, ale ten Alfowski krótki, twardy bardziej mi odpowiada.
    Alfa jest rewelacyjna w pokonywaniu zakrętów. Wiem co piszę bo mieszkam w górach. Jak barsliw napisał można nią bez obaw wchodzić z dużą prędkością w łuki i mimo dużego przeciążenia w środku auto się trzyma drogi. Czasami ESP się odzywa ale jest spokojnie.
    Tylko, ze w Saabie wchodze tak samo szybko w zakrety a w środku jakbym wogóle przeciążenia nie czuł! Nie wiem na razie o co chodzi. Próbowałem go teraz w czasie ulew wyprowadzić z równowagi a on się nie daje. Jest jak przyspawany a czujemy sie jakbyśmy jechali majestatycznie. Mam tu co prawda lacie 225/45/17 i ten model ma tylną oś skrętną( system ReAxs) ale to niewiarygodne wrażenia po przesiadce ze 156.
    No i mimo niskoprofilowego alu Saab jest dużo bardziej komfortowy. Dziur nie czuje się nawet w połowie tak jak w Alfie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 1.9 2003, A4 B6 1.9 2003

Domyślnie

Mam sportpacka plus poliuretany w 156. Na co dzień jeżdżę też Audi A4 czy nowym Clio (a wcześniej miałem Mazdę mx-3). Po przesiadce z któregokolewiek z tych trzech do Alfy czuję się jakbym jechał ławką kościelną. Twarde to niesamowicie. Zawieszenie mam w stanie idealnym wiec o stukach nie ma mowy ale komfortu zero
    Oczywiście na równej drodze Alfa wygrywa dzieki temu prowadzeniem i stabilnością (chociaż akurat do mx3 daleko jej pod względem i komfortu i prowadzenia )

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

To po prostu marny samochód jest. Trzęsie w nim, rdzewieje na potęgę, dużo pali i nie można go sprzedać za normalną kasę

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał barsliw Zobacz post
    Reasumując, alfa 156 to nie jest komfortowy samochód pod naszą szerokością geograficzną. Są lepsi.
    To po jakiego .. kupiłeś Alfę?Jakie auto o sportowym zacięciu ma tapczanowe zawieszenie?
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Zgadzam się z kolegami jak najbardziej. W 156 tłumienie dziur i trzeszczenie plasików to paranoja. Mam obniżoną 156 felgi 17 cali przód prfil 50 tył 45 a i tak czuć te dziury i nierówności. Brakuje mi z deka tego komfortu. Co innego mój Spider. Auto z 96r felgi 19 cali profil opony 35 a jedzie się tym bardzo komfortowo. Tz jest sztywno, nisko i twardo (spręzyny Eibacha -35mm) ale bardzo dobrze wybiera dziury. Czasami plastik zatrzeszczy jak to w cabrio, ale dziura musi być spora. A tak poza tym to bardzo przyjemnie tym autem się jeździ. Niestety 156 jest autem na codzień i to nim robię sporo km i czasami brakuje komfortu, a sprzedać za marne grosze też szkoda. Na równych drogach auto jak marzenie, ale powiedzmy sobie prawdzie w oczy ile tych dróg mamy dobrych. A po drugie jak długo te dobre drogi są dobre?? U mnie 4 lata droga i już popękana i lepiona. Szczyt partactwa. Najlepszym wyborem byłaby 156 crosswagon albo 159 ewentualnie GT na seryjnym zawieszeniu i feldze 16 cali. Może kiedyś....
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    To po jakiego .. kupiłeś Alfę?Jakie auto o sportowym zacięciu ma tapczanowe zawieszenie?
    BO mi się podoba i uczę się z nią żyć. Poza tym nie musi mieć tapczanowego zawieszenia. Wystarczy żeby prawidłowo wybierało dziury. 156 nie potrafi tego robić. Nie nadaje się na miejskie drogi. Tyle.