Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Temat: Czy Alfa 156 to komfortowe auto?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 SW JTDm 2004

Domyślnie Czy Alfa 156 to komfortowe auto?

Alfę 156 mam niecałe 2 miesiace. Pytam jak to właściwie jest z tym komfortem, bo nie mam punktu odniesienia? Chodzi o zawieszenie.
    Generalnie jest dość twarde, czuję dobrze każdy przejazd przez tory tramwajowe, studzienki, wyboje (głównie przednim zawieszeniem).
    Od mechanika słyszałem że ten typ tak ma i że to auto nie na dziury. Szczerze mówiąc spodziewałem się trochę lepszego tłumienia wybojów.
    Ostatnio jechałem firmowym peugeotem partnerem (20k km przebiegu) i jednak lepiej wybiera te wyboje, nie są aż tak dokuczliwe. Czy alfy mają takie twarde zawieszenie, czy to jednak kwestia zużytych amortyzatorów? Mam standardowe zawieszenie, żadnych sportpacków.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Torino
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    GT & Gtv

Domyślnie

156 nawet bez sportpacka wydaje sie twarde. Ogolnie wygodnie mi sie nia jezdzilo, 4 razy pokonalem trasy po 1500km na "raz". Oprocz zawieszenia, to zwrocilbym uwage na symboliczne wygluszenie. Huk na dziurach byl wynagradzany swietnym prowadzeniem Gtv jest dopiero "komfortowe", teraz 156 dla mnie jezdzi niczym katamaran na spokojnym morzu.

Użytkownik Romeo
    Auto
    lexus is250

Domyślnie

to nie są auta na dziury i zapadliska na jezdni
    to są auta na dobre ulice i szosy

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Może nie jest super komfortowym samochodem ale przejedź się Hondą Civic tzw. "Ufo", a uznasz Alfe za bardzo komfortową. Faktem jest rzeczywiście że 156 nie lubi poprzecznych torowisk, 30cm krawężników i metrowych dziur w jezdniach

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Dzięki temu ze jest twarde lepiej czujesz drogę i to jest plus tego auta. Moim zdaniem to tez przejaw zapędu konstruktorów Alfy w czasie konstruowania 156ki do nawiązania do sportów motorowych.
    Widzę jednak, że kupiłeś swój samochód wcześniej nie jeżdżąc chyba żadnym egzemplarzem tego modelu ale nie dziwi mnie nic bo nam koleżankę która kupiła nowy samochód w salonie nie oglądając nawet wcześniej wnętrza (tylko na zdjęciach) nie wspominając już o rozróżnianiu silników - oby tylko była benzyna

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał michal_lc4 Zobacz post
    . Faktem jest rzeczywiście że 156 nie lubi poprzecznych torowisk, 30cm krawężników i metrowych dziur w jezdniach
    Moje pozostałe trzy auta też
    Moja Bella

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    ŁÓDŹ
    Auto
    159 1.9 Jtdm 16V

Domyślnie

komfort jest na poziomie średnim, na większych dziurach będzie słychać głośnie uderzenia + tego zawieszenia : prowadzenie w zakrętach i szybka reakcja auta na ruchy kierownicą
    Miłośnik pizzy i samochodów włoskich

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    156 SW JTDm 2004

Domyślnie

Żaden samochód nie jest przystosowany żeby jeździć po dużych dziurach, krawężnikach itp. Chodziło mi o zwykłe kilku centymetrowe nierówności, jakich pełno wszędzie. Jedne auta te nierówności znoszą lepiej inne gorzej. Byłem ciekaw jak to jest w alfach, bo faktycznie wcześniej nie miałem z nią styczności. Wszyscy znajomi mają fordy, vw, ople, japońce itp. Ja 156 kupiłem bo zawsze mi się podobała, a nie lubię pospolitych samochodów. Silnik i prowadzenie jest rewelacyjne.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

156 ma słabe wygłuszenie. Jak Cię stać poświęcić kilka stówek to można wytłumić podłogę lepszymi materiałami.

Generalnie w Alfie to bardziej słyszę plastiki wnętrza niż zawieszenie

Wysłane z mojego GT-I8190 przy użyciu Tapatalka
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar DJBisonus
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Lancia Lybra SW 2.4 JTD 140km

Domyślnie

Alfa jest trochę twarda, ale to dobrze bo pewnie się prowadzi, dużo dają też koła, u mnie na zimowych 15 mniej czuć dziury niż na letnich 16.