Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Problem z przyspieszeniem 2.4 jtd m-jet ! Pomozcie ! :)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar www156
    Mieszka w
    KR
    Auto
    159 1,9 M-JET 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin90 Zobacz post
    Jezeli zaslepialbym EGR w tym silniku, to zastosowac to rozwiazanie
    Tylko programowo.
    Byla 156 2,0 TS,
    była 156 2,4 20V
    była 156 1,9 16V
    jest 159 1,9 16V
    była giulietta 2,0 IMOLA
    jest giulia 2,0

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa romeo 156 sprtwagon 2.4 jtdm 20v 175 km

Domyślnie 2,4 jtdm egr

Jezeli zaslepialbym EGR w tym silniku, to zastosowac to rozwiazanie z :
    - uszczelka miedzy kolektor a EGR ( prostokatna z dziurkami )
    - uszczelka od strony otworu wejsciowego do EGR ( czarna prostokatna 2 szt. )
    Ktos probowal to rozwiazanie, albo wie cos o nim? Te informacje zaslepieniu mam z naszego forum, ale nie jestem mechanikiem i nie wiem jak to sie bedzie mialo do zastosowania w rzeczywistosci. Jutro wjezdzam na warsztat i diagnostyke wiec prosze o odp.
    Co do przeplywki to zrobie test z odlaczeniem i zobaczymy jak bedzie.
    P.s
    dzieki wielkie wszystkim zaangazowanym w temat
    Miałem podobny problem w tym silniku .Najpierw zastosowałem pierwsze rozwiązanie -uszczelka z dziurkami plus czyszczenie , problem jakby się rozwiązał ale była to chwilowa poprawa więc po jakichś 2 miesiącach postanowiłem go rozwiązać definitywnie - całkowite zaślepienie i oczywiście usunięcie programowe EGR -od tego czasu święty spokój

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 r. 2.4 jtd 175km BOSE

Domyślnie

Dzieki chlopaki ! Pytanie czy zwykly mechanik zrobi mi tez usuniecie programowo, czy trzeba sie bawic w jakies ASO ?

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Zależy skąd Marcin90 jesteś, zapewne w niedalekiej okolicy znajdzie się majster od JTD
    Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
    Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
    Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
    www.a-moto.pl

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Z tego co piszesz to prawdopodobnie EGR. Zaślep całkowicie. Możesz na razie zrobić to tylko mechanicznie czyli blaszka bez dziurek. Będzie się świecił błąd na desce, ale silnik nie staci mocy itp. Jesli po tym zaślepieniu auto nie będzie tracić mocy, to masz winowajce... Możesz wtedy spokojnie znaleść speca, co wyłaczy EGR programowo. Na pewno w ASO tego nie zrobią

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 2003 r. 2.4 jtd 175km BOSE

Domyślnie

Siema ponownie!No wiec autku nic nie dolega ! przez 2,5 h z w miare ogarnietym elektrykiem ktory jak sie okazalo tez ma alfe przeswietlalismy cale auto komputerem no i pomijajac to ze nie mial zadnych bledow to EGR pracuje prawidlowo i reszta parametrow tez ok.
    Test z przeplywka robiony i ona tez ok, wiec jedynie pozostaje mi zaslepic EGR tak jak mowicie, zaczynajac mechanicznie i jak sie sprawdzi to programowo
    Dzieki wszystkim za podpowiedzi, i napewno napisze jakie rezultaty po zaslepieniu EGR ( ktory dopiero bede mial mozliwosc ruszyc za ok 3 tyg. )
    Pozdro i milego dnia !

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał arekgr Zobacz post
    Z tym kopceniem na czarno to też temat rzeka w przypadku 20V.
    Szczelny dolot, EGR usunięty, korekty w normie, a i tak sobie przy wysokich obrotach dymi - za jakiś czas kolektor wykręcę i porządnie wyczyszczę z koksu, zobaczę czy u mnie coś pomoże.
    Oj tak potwierdzam.
    Też mam w planach wyczyszczenie kolektora i zobaczenie czy coś pomoże.

Test z przeplywka robiony i ona tez ok, wiec jedynie pozostaje mi zaslepic EGR tak jak mowicie, zaczynajac mechanicznie i jak sie sprawdzi to programowo
    Dzieki wszystkim za podpowiedzi, i napewno napisze jakie rezultaty po zaslepieniu EGR ( ktory dopiero bede mial mozliwosc ruszyc za ok 3 tyg. )
    Pozdro i milego dnia !
    Daj znać bo u mnie podejrzewam że pomimo kilkukrotnego czyszczenia EGR, zacina się w taki sposób że żadne błędy nie wyskakują a mimo to jest niedomknięty i przez to dymi nawet przy delikatnym puszczaniu gazu.

Co do tracenia mocy szczególnie jeżeli ma to związek z pogodą sprawdziłbym jak wygląda intercoler - u mnie też wyraźnie czuć różnice w mocy w cieplejsze dni, porównując nawet do chłodnych poranków.

pozdro
    krzyzie
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM

Użytkownik Maniak resoraków Avatar krzyzie
    Mieszka w
    Wągrowiec/Rabowice
    Auto
    Alfa Giulia 2,0 280KM MY21

Domyślnie

Witam.
    Czy ktoś uporał się z dymieniem. Ja wymieniłem dolot na nierdzewkę góra, dół wyczyściłem EGR oraz zaślepiłem go na próbę całkowicie, wyczyściłem overboosta - nalotów sadzy brak po rozebraniu.
    Mimo zaślepienia EGR dymienie nadal występuje może nie jak IKARUS ale przy przyspieszaniu widać za autem dym z rury wydechowej - w lusterku tego nie widać.
    Pozostał jedynie kolektor dolotowy i zaczynam się zastanawiać nad katalizatorem czy nie jest już tak zabrudzony że przy przyspieszaniu ulatnia sadzę - jak wymieniałem uszczelkę pod mocowaniem filtra oleju i miałem go wymontowanego to strasznie był zabity sadzą - mimo że nie czuję spadku mocy.
    pozdro
    krzyzie
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
    Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM