Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Podwozie - zalecana konserwacja

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Ze się tak spytam , na co Ci tyle CORTANINU F ? Człowieku to się daje tylko na rdzę aby odcieło powietrze ( ja tam wole zywicę ) .
    Kolejna sprawa co do środku do profili to mozna kupić w sprayu , bierzesz taką specialną końcówkę z węzykiem ( ma to okoł 90cm ) i wkładasz w podłuznic i inne profile i jedziesz .
    A będziesz to robił w jakimś warsztacie , czy gdzieś pod domem , ze znajomym ?

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Co do ilości poszczególnych preparatów - wytyczne dostałem od majstra, który zajmuje się konserwacją podwozi od ponad dwudziestu lat, więc nie mam najmniejszego zamiaru z nim dyskutować a tym bardziej kłócić się o jedno lub nawet dwa opakowania CORTANIN-u, który kosztuje niecale 8 zł za butelkę

CORTANIN F to preparat, który wchodzi w reakcję z rdzą, zatrzymuje rozpoczęty już proces korozji i zabezpiecza powierzchnię przynajmniej na jakiś czas przed ponownym pojawieniam się kolejnych ognisk. Wydaje mi się Kolego, że samo odcięcie powietrza, jak to określiłeś to za mało, bo równie dobrze można byłoby zachlapać wszystkie ogniska korozji np. barankiem i byłoby po sprawie - a tak, jak obaj wiemy niestety nie jest :/

Co do środka do konserwacji profilów w sprayu - nie jest to najlepszy pomysł z dwóch względów:
    - spray nie będzie w stanie wytworzyć takiego ciśnienia, jak pistolet, który dzięki większej wydajności i ciśnieniu będzie w stanie wytworzyć drobną i gęsta mgiełkę która osiądzie na wszystkich wewnętrznych ściankach profilu - sprayem, zaś będzie trzeba "obsikiwać" prawie każdą ściankę z osobna;
    - w przeliczeniu na ilość preparatu spray wyjdzie ok. 2x drożej niż produkt w butelce na pistolet :/

Oczywiście nie mam najmniejszego zamiaru robić tego wszystkiego przed blokiem - prace zostaną wykonane w warsztacie, który od lat zajmuje się tego typu usługami i wyposażony jest w urządzenia umożliwiające podniesienie oraz pochylenie samochodu na bok co o niebo ułatwi pracę
    Ostatnio edytowane przez as ; 14-08-2009 o 01:27
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Wiesz , do spraya jest dołączona specjalna dysza która ma 4 otwory itd.
    Więc , ta ochrona jest już wystarczająca

Co do , do odcinania powietrza nie można tego zrobić samym barankiem bo on ma inną konsystencje , i zawsze używa się przed czymś takim jakaś farbę podkładową która wiąże i dokładnie wypełnia chropowate powierzchnie .

A na koniec powiem ze jak już masz rudą to niestety najlepszym sposobem jest wycięcie martwej tkanki bo zimy i solanka dają się ostro we znaki . Bo co Ci da , zabezpieczenie rudej od jednej strony ? jak ruda wygryzie wszystko od drugiej - nawet Cortanin nie da rady .
    A sam widok z kanału niestety to nie wszystko , trza czasem po prostu wziaść młotek , skrobak , i wytargać całą tapicere i w tedy mamy całe oblicze ( wiem to idealnie bo ja miałem mieć tylko 2 dziurki )
    Takie własnie konserwowanie jest dobre jak samochód ma 2-3 lata , bo jest jeszcze co konserwować
    Powiedz mi , ile będziesz płacił za cały zabieg

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Co do środka do konserwacji profili w spray-u powiem tyle, że jest to tylko półśrodek i z całą pewnością pistoletem wyjdzie o niebo dokładniej, ale nie będziemy się zagłębiać w szczegóły. Jak ktoś nie ma dostępu do sprężonego powietrza konserwuje sprayem i też będzie dobrze

Jeśli chodzi o korozję - oczywiście nie można na nią nakładać niczego oprócz preparatów, które reagują z nią chemicznie. Nakładanie podkładówki na rdzę nawet tą powierzchniową na nic się nie zda :/

Podczas naprawy w samochodzie demontowana będzie cała tapicerka więc dostęp do podłogi będzie od wewnątrz i zewnątrz. Matrwa tkanka, jak to nazwaleś będzie oczywiście wycinana.

Swoją drogą podziwiam Cię Kolego, że zrobiłeś to wszystko o własnych siłach, bo z tego co widziałem na zdjęciach pracy na prawdę miałeś dużo. Przypuszczam, że sama robocizna wyniesie mnie ok. 500 zł. Odnośnie samej konserwacji to chyba lepiej późno niż później

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR GTV6, BMW 530i E39

Domyślnie

Cytat Napisał Dziaru Zobacz post
    A taka dobra rada zeby tył samochodu był w dobrym stanie to albo chlapacze zamontować ( w 155 by ten samochód wyglądał tragicznie , bądź konkretna konserwacja podwozia i założyć nadkola plastikowe na tył do czego się przymierzam
    Hej

Gdzie takie plastikowe nadkola można dostać ? Są to gotowce, czy ktoś robi takie na zamówienie ?

Odnośnie chlapaczy w 155 to podzielam Twoje zdanie.

Pozdrawiam

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Co do nadkoli , w następnym tygodniu będe jechał po nadkola które są do Tempry .
    Bede przypasowywał , więc wszystko opisze co i jak , i jak wygląda same mocowanie

As - to powiem Ci szczerze ze nie wiele jak na tyle roboty , tzn napewno twoja Bella będzie w lepszym stanie niz moja była .
    Jak coś to daj namiar na firmę na forum , bo za takie pieniądze nawet się nie opłaca gmerać samemu .
    Ja wydałem na całą blacharkę i konserwację 300zł ( blachy miałem swoje naszczęscie ) ale poszły mi dwie butle argonu i prawie jedna szpula drutu . tylko ze Bella stała rozszabrowana przez dwa miesiące .
    Ostatnio edytowane przez Dziaru ; 14-08-2009 o 13:23

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Kwota, którą nadmieniłem to minimalna cena wyjściowa samej robocizny i mam nadzieję, że dużo się nie zmieni. No chyba, ze wypadnie coś nie oczekiwanego. Materiały, które widać na zamieszczonym kilka postów wcześniej zdjęciu kosztowały mnie ok. 180 zł :/

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Do profili zamkniętych polecam kolegom preparat pt ELASKON.Jest to bardzo dobry środek(sprawdzony przez lata).Jego zaletą jest to że nie wysycha,zachowuje przez cały czas właściwości penetrujące.Bardzo dobrze zapobiega korozji oraz co ważne powstrzymuje napotkaną już korozję.Trochę trudno go kupić,ale w sklepach internetowych dostępny.Dodam jeszcze że do profili jest jasny a do podwozia,elementów zawieszenia itd ciemny.
    Ostatnio edytowane przez grzelutek ; 16-08-2009 o 19:21
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

I po konserwacji... Co do materiałów, które zamieściłem na zdjęciu kilka postów wcześniej - musiałem dokupić jeszcze 2 opakowania tzw. pasty głuszącej. Niestety bez spawania się nie obeszło. Z tego co pamiętam po stronie kierowcy były to 3-4 łatki i po stronie pasażera 1-2. Za robociznę zapłaciłem 580 zł, zaś materiały kosztowały mnie ok. 200 zł. Z tego co widziałem chłopcy robotę wykonali dość solidnie, jednak nie mam w zwyczaju chwalić dnia przed zachodem słońca. Tak na prawdę czas pokaże, jak się spisali. Acha w cenie usługi pospawali mi jeszcze tłumik środkowy, który miał parę dziurek i urwany zaczep :/

Jeśli miałbym być obiektywny było kilka spraw, które bardzo mi się nie spodobały:

1. Wyciągnąłem przekaźnik pompy paliwa, żeby nikomu głupie myśli do głowy nie przychodziły a oni myśleli, że nie chce zapalić, bo coś się stało i rozładowali mi prawie akumulator :/

2. Podczas montowania wyposażenia wnętrza up... mi wykładzinę - na szczęście udało mi się ją samodzielnie doprowadzić do porządku. Pytałem w jednej firmie zajmującej się praniem tapicerki - ile kosztowałoby wypranie wykładziny - jednak, gdy usłyszalem cenę 70-80 zł za samą podłogę i to jeszcze za nie w tym tygodniu, dałem sobie spokój :/

3. Podczas konserwacji drzwi urwali mi dwa zaczepy w boczkach. O dziwo symetrycznie tj. po tym samym w prawym i lewym boczku :/

4. Po włączeniu radia i podgłośnieniu słychać było straszne trzaski, jednak i z tym sobie jakoś poradziłem. Jak - zdemontowałem i zamontowałem z powrotem wszystkie 6 głośników i jest OK! Musieli chyba coś źle podłaczyć :/

5. Na koniec chyba najciekawsze. Po zmontowaniu przekaźnika o którym wspominałem w p. 1. niby wszystko w porządku, kontrolki na panelu się świecą, zaś samochód zapalić nie chce. Wymieniłem przekaźnik na inny - nadal to samo. Sprawdziliśmy napięcia w podstawce przekaźnika - wszystko OK. Przekaźnik słychać załącza i rozłącza, zaś auto zapalić nie chce. Zrobiliśmy mały resecik odłączając akumulator na kilka chwil - nic! Podłączyliśmy drugi akumulator - bez zmian! Po jakimś czasie zorientowałem się, że po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję panuje głucha cisza. Zawsze słychać było charakterystyczne bzyknięcie pompy paliwa. Idąc tym tropem sprawdzamy napięcie na pompie paliwa - niesty napięcia brak. Sprawdzamy dalej - iskry nie ma w ogóle :/ Totalna załamka, więcej pytań niż odpowiedzi - cała trójka (blacharz, mechanik i ja) stoi wk... przy otwartej masce, bo niby wszystko OK a auto zapalić nie chce. I co Wy na to? Problem został rozwiązany jednak czekam na odpowiedzi od Was. Jestem ciekaw czy ktoś na to wpadnie

P.S Jeśli będe w domu i mój kapryśny ostatnio router będzie działał opdowiedź dziś ok. godz. 23.00.

ODPOWIEDŹ

Szkoda, że nikt się nie zainteresował problemem z którym przyszło mi się zmierzyć, bo może się to komuś kiedyś przydać, może również pozwolić zaoszczędzić niezłą sumę, gdyby się trafiło na nieuczciwego elektryka. Po tym wszystkim o czym pisałem w punkcie 5. nikt z całej trójki nie miał już żadnych pomysłów na to co można zrobić, aby uruchomić wreszcie silnik. Złapałem więc za telefon, zadzwoniłem do znajomego mechanika, któremu powierzam zwykle naprawy przy swoim bolidzie. Wytłumaczyłem mu w czym rzecz - po chwili zastanowienia kazał mi poszukać gdzieś pod maską lub w kabinie wyłącznika wstrząsowego, który w razie np. wypadku odcina zapłon oraz zasilanie pompy paliwa. Po kilku chwilach wyłącznik wstrząsowy znalazłem pod fotelem kierowcy, zaś po jego wciśnięciu mój boxerek zaczął do mnie mruczeć, jak za starych dobrych czasów
    Ostatnio edytowane przez as ; 06-09-2009 o 23:37