Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Okropny pisk podczas jazdy

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    Ale nie oznacza to, że on nie musi wymieniać tarcz i klocków. Jak wyglądają tak jak opisał, to też musi.
    Zgadza się,zobacz mój wcześniejszy post w tym temacie.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta Avatar MyPPx
    Mieszka w
    Okolice Krakowa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM

Domyślnie

Klocki, które założyłem to ferrodo, przejechane 5 km i piszczały, ściągnięte by się nie zniszczyły. Tarcze wyglądają fatalnie nie ze względu na grubość ale ten wielki rów wytarty na środku tarczy. Tarcze zamówione przyjdą w tym tyg. Dodam iż podczas dość gwałtownego hamowania dało się usłyszeć takie przeskakiwanie. Czyżby możliwość krzywej tarczy ?

Prowadnice i tłoczek wyczyszczone i nasmarowane. Stan idealny

Nie szczędziłem sobie tych tarcz i klocków Hart bardzo gwałtowne hamowania, aż klocek po wyjęciu wygląda kolorystyczne jak blacha ocynk.

Mieszka w
    Okolice Krakowa
    Auto

Domyślnie

Wracając do tematu, przód wymienione tarcze na Mikody wentylowane + wiercone + klocki ferrodo + wypiaskowany i odnowiony pomalowany zacisk i jarzmo oraz nasmarowany tłoczek + wymiana wężyka. Efekt dalej piszczy aż pewnego dnia mieszek od ręcznego coś mi się odczepił z rzepek. I przyszło mi namyśl że może jednak tył. Podczas zaciągania ręcznego dalej piszczało. Ale jak poluzowałem bardzo linki ręcznego pisk praktycznie lekko tylko słyszalny. Linki mam nowe zaledwie 3 miesięczne. Dziś niedziela nie będę rozbierał tyłu ale pewnie to tłoczek ? Lub klocki ? Wymieniane 1,5 r temu. Jak sądzicie czy to linki czy może coś innego ?

P.S Gdybym zdecydował się wymieniać tarcze tył opłaca się brać wiercone + nacinane ?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

Nie opłaca

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MyPPx Zobacz post
    Wracając do tematu, przód wymienione tarcze na Mikody wentylowane + wiercone + klocki ferrodo + wypiaskowany i odnowiony pomalowany zacisk i jarzmo oraz nasmarowany tłoczek + wymiana wężyka. Efekt dalej piszczy aż pewnego dnia mieszek od ręcznego coś mi się odczepił z rzepek. I przyszło mi namyśl że może jednak tył. Podczas zaciągania ręcznego dalej piszczało. Ale jak poluzowałem bardzo linki ręcznego pisk praktycznie lekko tylko słyszalny. Linki mam nowe zaledwie 3 miesięczne. Dziś niedziela nie będę rozbierał tyłu ale pewnie to tłoczek ? Lub klocki ? Wymieniane 1,5 r temu. Jak sądzicie czy to linki czy może coś innego ?

P.S Gdybym zdecydował się wymieniać tarcze tył opłaca się brać wiercone + nacinane ?
    a ręczny masz dobry???

Mieszka w
    Okolice Krakowa
    Auto

Domyślnie

Stan idealny, linki w nienagannym stanie trzymał też ok ale wydaje mi się, że klocki się w jakiś sposób blokują albo tłoczek nie odbija.

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał MyPPx Zobacz post
    Stan idealny, linki w nienagannym stanie trzymał też ok ale wydaje mi się, że klocki się w jakiś sposób blokują albo tłoczek nie odbija.
    Raczej wystarczy rozebranie,czyszczenie i smarowanie.Klocki z tyłu na pewno się przez te 1,5 roku nie zużyły bo to pewnie nie więcej jak 20 tys km.Pamiętaj tylko by po tej operacji linki podłączać do zacisków jako ostatnie,po kilkukrotnym naciśnięciu pedału.

syfon
    Gość

Domyślnie

Jeśli chodzi o tył, to ja u siebie średnio raz na rok, czyli co 20-25tkm robię gruntowne czyszczenie.
    To niewiele roboty.
    Inaczej też zaczynają popiskiwać.

Mieszka w
    Okolice Krakowa
    Auto

Domyślnie

Ok, rozebrane prawe kolo tragedia mała tarcza + małe klocki + wszystko w syfie. Klocki w ogóle nie chodzą, tłoczek nie odbija zawalony syfem, guma popękana.

To teraz tak, tarcze + klocki zakupiłem. Teraz muszę kupić reperaturkę do zacisków lecz nie miałem nigdy styczności z czymś takim. Do mojej AR ( dla przypomnienia 156 1.8 ts r 99) do zacisków typu ate czy lucas ? dodam iż są to standardowe ? Czy uda mi się wymienić gumkę bez całkowitego wykręcania tłoczka i spuszczania płynu ?

Użytkownik Embrion Avatar MatejZeus
    Mieszka w
    Szerzyny/Tarnów/Kielce
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie

Guma musi wejść do środka razem z tłoczkiem, więc się nie obejdzie.
    Miałem identyczną sytuację z piszczeniem podczas jazdy (przy hamowaniu przestawało). Dużo ludzi sugerowało, że to przód, ponieważ przeważnie pisk pojawiał się przy skręcie. Wymieniłem klocki z przodu + przetoczyłem przednie tarcze ucieszony że problem zniknie lecz to na nic, dalej piszczało... Spróbowałem zaciągnąć ręczny podczas jazdy i wtedy przestawało, co dało odpowiedź, że za pisk odpowiedzialny był tył. Po zdjęciu kół tylnych okazało się, że klocki bardzo słabo chodziły w blaszkach/prowadniczkach, nie odbijały wystarczająco i się zwyczajnie grzały co powodowało pisk po ujechaniu niedużej odległości (ręczny ok). Tłoczek też działał prawidłowo. Wymieniłem klocki z tyłu, przeczyściłem prowadniczki + co najważniejsze podszlifowałem końcóweczki klocków (tam gdzie wchodzą w blaszki/prowadniczki, tak aby chodziły w miarę swobodnie (trzeba uważać, aby nie przesadzić) i od tego moment skończyły się moje kłopoty z uciążliwym piszczeniem...
    Ostatnio edytowane przez MatejZeus ; 28-07-2014 o 18:27