Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Brak wyświetlacza komputera w 156 '04

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Jak pamiętam z ePera to główna wiązka deski nie ma osobnej opcji komputera pokładowego.
    Jest tylko dodatkowy przewód od budki do wiązki.
    A manetke sobie może podmienić albo dołożyć.

Pod osłoną dolną kierownicy powinna być wolna wtyczka 2 piny.

Zadymił diesel!
    To, że wiązka jest taka sama prawie zawsze wiem. Przecież czujniki podające dane do "budki" są wykorzystywane w prawie wszystkich 156 po FL. Tylko mi chodzi też o przełączanie z środkowej konsoli. Tam się włącza dużo przydatnych funkcji a kolega ma na 90 % tylko zaślepki w tym miejscu. Manetkę zmieni ale to mu nie włączy wszystkich funkcji.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    3miasto
    Auto
    156 2.4 JTD

Domyślnie

a to były takie wersje alfy bez komputera pokładowego ? wiązka gdzieś musi być wyjmij radio i szukaj.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał matias21 Zobacz post
    a to były takie wersje alfy bez komputera pokładowego ? wiązka gdzieś musi być wyjmij radio i szukaj.
    Oczywiście, że były.

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 1.9JTD 2004

Domyślnie

Dzięki jaboleq.

Akurat wyświetlacz czy nawet kompletna budka, manetka i wszystko co potrzebne to dla mnie żaden problem, podobnie jak czas na "rozebranie połowy auta". Moja Alfa to angol i mam dostęp do tanich używanych części, tzn. mogę w wolnej chwili wpaść na szrot i rozmontować sobie nawet pół samochodu i wziąć to co mi potrzebne za grosze w porównaniu z cenami polskimi (szrot samoobsługowy/self service scrap yard). Tak więc od strony ekonomicznej nie ma żadnej przeszkody, po prostu zanim zacznę cokolwiek robić chciałbym się dowiedzieć czy jest to w ogóle możliwe, może jest ktoś kto to kiedyś robił. Nie mogę nigdzie nic znaleść na ten temat, jeśli gdzieś rzucił Wam się w oczy wątek na ten temat podrzućcie link proszę.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cassiel
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 156 SW FL 1.9 JTD 150 KM

Domyślnie

To jak nie ma to może Ty byś zrobił manuala jak taką akcję przeprowadzić.

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 1.9JTD 2004

Domyślnie

Jutro skoczę na szrot i zobaczę jak to wygląda, jak będę coś wiedział to w niedzielę Wam napiszę.

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 1.9JTD 2004

Domyślnie

Cześć, nareszcie znalazłem czas na zdobycie tego co mi jest potrzebne, mianowicie budka(niska) kompletna z wyświetlaczem i manetki z przyciskiem zmiany funkcji. Manetki i tak mam do wymiany bo kierunkowskazy już bardzo często nie odbijają, a budkę wziąłem kompletną, bo nie chciało mi się bawić w rozkręcanie i wyciąganie wyświetlacza. Za te dwa elementy zapłaciłem 24 GBP/125zł. Jeśli nic z tego nie będę budka z wyświetlaczem pójdzie na sprzedaż.

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 1.9JTD 2004

Domyślnie

Podłączyłem wyświetlacz na razie na próbę tylko pod dużą kostkę żeby sprawdzić czy działa no i jest ok, do małej 3-pinowej nie podłączałem, bo nie mogłem jej znależć, chyba jest głębiej i muszę wyjąć schowek żeby ją zlokalizować o ile w ogóle jest, nie wiem do czego ona służy. Zdjąłem dolną osłonę kolumny kierownicy i zwarłem na krótko 2-pinową kostkę od przełączania funkcji i też jest ok, działa tak jak powinno. Komputer nie pokazuje za to temperatury i spalania.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał lisek17081989 Zobacz post
    Podłączyłem wyświetlacz na razie na próbę tylko pod dużą kostkę żeby sprawdzić czy działa no i jest ok, do małej 3-pinowej nie podłączałem, bo nie mogłem jej znależć, chyba jest głębiej i muszę wyjąć schowek żeby ją zlokalizować o ile w ogóle jest, nie wiem do czego ona służy. Zdjąłem dolną osłonę kolumny kierownicy i zwarłem na krótko 2-pinową kostkę od przełączania funkcji i też jest ok, działa tak jak powinno. Komputer nie pokazuje za to temperatury i spalania.
    3 pinowa to chyba jest od czujnika nasłonecznienia klimatyzacji albo od diody alarmu. Jaką masz klimatyzację ?
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 1.9JTD 2004

Domyślnie

Klimę mam manualną. 2-pinowa jest od diody.