Wlaśnie, że chłodzi i dlatego poruszyłem ten temat.
Wlaśnie, że chłodzi i dlatego poruszyłem ten temat.
No to masz coś uszkodzone. Jak na dworze jest 15 stopni, a Ty ustawisz klimatronik na np 20 w FULL AUTO to nie ma prawa chłodzić.
Fakt, że 20 stopniowe powietrze z włączoną sprężarką będzie inaczej odczuwane niż 20 stopni bez spężarki, ale temperatura będzie taka sama (kwestia wilgotności powietrza).
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
A co w tym nieprzyjemnego?
Ja mam cały czas klimę/wentylację na auto i nie narzekam. Nawet nie zwracam uwagi czy sprężarka załącza się czy nie. Klima/wentylacja jest tak zaprogramowana, że ma nadmuchiwać konkretną temperaturę.
Przecież nie jest tak, że jak masz na zewnątrz 5st i załączoną sprężarkę to dmucha zimnym powietrzem. Jeżeli tak jest u Ciebie to coś się pokiełbasiło.
Błędów żadnych nie ma. Przy włączonej sprężarce klima dmucha zdecydowaniem chłodnym powietrzem a gdy chcę się ogrzać to jest to zdecydowanie nieprzyjemne.
Może czujnik temp się zawiesił, a komputer nie wykrył tego jako usterka?
Nie jest możliwe, żeby sprawny klimatronik chłodził zamiast grzać.
Jescze raz powtórze, jak ustawisz temp bez klimy na 20stopni... i po jakims czasie wlaczy sie samoczynnie sprezarka to wiadomo, ze poczujesz chlodniejsze powietrze...
Mozesz sobie wtedy ustawic 23 stopnie i bedzie Ci cieplo
Weź jeszcze pod uwagę, że jak się załącza sprężarka to wiatraki przyspieszają- to dodatkowo potęguje niską temp. odczuwalną.
Pobaw się tym kalkulatorkiem: http://www.uwm.edu.pl/wksir/zmetkli/calcul1.htm
No i jeszcze na koniec: http://www.muratorplus.pl/technika/w...cja_62580.html
Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 22-07-2014 o 13:09
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Pamiętajcie że jest kilka czujników temperatury i istnieje coś takiego jak czujnik nasłonecznienia.
To jest czujnik nasłonecznienia tak akurat bo jestem przy aucie
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Ja również cały czas jeżdżę na klimie i nie narzekam. Ustawione przez cały rok mam 23C...czy to zima, czy to lato.
Ale...
Jedyne co mnie wkurrrr...to to, że w zimę dmucha baaaardzo gorącym powietrzem dopóki temp w aucie nie zbliży się do 23C i dopiero po tym czasie leci powietrze "neutralne" które nie jest ani zimne ani gorące...czyli podtrzymujące temp zadaną. A w lato jest odwrotna sytuacja. Teoretycznie jest to logiczne...jak najszybciej stara się ogrzać/schłodzić w całym aucie temp by jak najszybciej uzyskać temperaturę zadaną, ale...no jest to "ale" które irytuje xd Też tak macie?