Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Zmiana softu

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r

Domyślnie

Oczywiście spytam go czy do wszystkich JTD czy np. do 1.9 ma oddzielny i czy do 2.4 oddzielny. W przypadku kiedy będzie miał oddzielne może będzie warto spróbować? Czy może się ktoś orientuje jakie mogą być skutki uboczne takiego zabiegu? Paweł156 a Ty robiłeś gdzieś w firmie tuningowej czy właśnie nowego softa wgrałeś??
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Ale to nie chodzi o to czy ma oddzielny na 1,9 i nz 2,4, a chodzi o to, że ma "uniwersalny" niezależnie od stopnia zużycia silnika, jego obecnej mocy, kondycji itp. i co jak jednemu 1,9 zostało np. 95kM, to doda mu 20kM, a drugi ma 101kM i też mu doda 20kM, bo to taki "super program, który ptrafi sam sie dopasować do silnika. Nie ma takiego czegoś i w to nie wierz, ja tez miałem kiedyś nadzieję na cos tańszego i myslałem o chipie z Allegro za 600zł, ale jak sobie poczytałem o tym, to mi sie odechciało- poszukaj sobie cos np. o gościu Seba, auto seba- tam zobaczysz wykresy po jego modyfikacjach i niby gościu pisze pod konkretny silnik, ale prawda jest taka, ze ma kilka "uniwersalnych" softów i je wykorzystuje, efekty- jak sie uda... Niestety w sprawie chip tuningu trzeba się zdać na renomowane firmy i przygotować co najmniej 1500 i wtedy będziesz wiedział, że masz to zrobione profesjonalnie i możesz bezpiecznie pojeździć. Po takich "uniwersalnych" softach, po pierwsze nie wiadomo, co możesz osiągnąć, po drugie, może ci załatwić silnik na amen(wypalenie tłoków itp.)- raczej nie opłaca się ryzykować.
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto

Domyślnie

Kurcze jeśli ma to mieć takie skutki to lepiej wydać te 1500 niż później remontować silnik! Tym bardziej ze on nie ma hamowni a kompem tego nie sprawdzi.Kiedyś pisałem do Comsportu w bielsku podkręcenie mojego silnika to koszt ok.1800 zł (profesjonalnie).Mimo to i tak muszę jechać do niego to podpytam go jeszcze i później napisze co mi powiedział dokładnie! A właśnie my jako klubowicze mamy gdzieś na śląsku zniżki na chiptuning?
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Użytkownik Świeżak Avatar arturo
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysiek866 Zobacz post
    A właśnie my jako klubowicze mamy gdzieś na śląsku zniżki na chiptuning?
    Wiem,że swego czasu Master miał oddział w Gliwicach,musiałbyś pokukać w necie na ten temat,ale zniżek tam raczej nie mamy.

arczimi
    Gość

Domyślnie

Powiem tak,,, kupiłem moja alfę po profesjonalnym tuningu we Wrocławiu,na hamowni,kilkakrotnie podobno zmieniali soft aby idealnie parametry dopasować.... DUPA. Auto kopciło jak stary IKARUS. Chciałem wtryski wymieniac ,rozkopać pół auta aż pojechałem do znajomego elektronika. Wrzucił tego softa na komputer i mówi: chłopie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kto robił tego softa ??????????????????????? Masz o 30 % przekroczone dymienie!!!!!!! 2,5 minuty roboty.... I auto nie kopci a i pali mniej. Nie narzekam ,jak co to dam namiary na gościa.wiec to co piszecie,nie zawsze jest prawdą..

ViP Rowerzysta Avatar b.piotrus
    Mieszka w
    Otmuchów
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD, Mazda CX-7 2,3

Domyślnie

Cytat Napisał arczimi Zobacz post
    Powiem tak,,, kupiłem moja alfę po profesjonalnym tuningu we Wrocławiu,na hamowni,kilkakrotnie podobno zmieniali soft aby idealnie parametry dopasować....
    A gdzie we Wrocławiu robią profesjonalny tuning z hamownią- może u Auto Seby?...
    A właśnie my jako klubowicze mamy gdzieś na śląsku zniżki na chiptuning?
    Zapytaj w V-tech w Jastrzębiu- V-tech - Chip, Chiptuning, Tuning - Dealerzy
    Alfa Romeo GT 1,9JTD, Mazda CX-7 2,3,

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wawa

Talking

Cytat Napisał arczimi Zobacz post
    Powiem tak,,, kupiłem moja alfę po profesjonalnym tuningu we Wrocławiu,na hamowni,kilkakrotnie podobno zmieniali soft aby idealnie parametry dopasować.... DUPA. Auto kopciło jak stary IKARUS. Chciałem wtryski wymieniac ,rozkopać pół auta aż pojechałem do znajomego elektronika. Wrzucił tego softa na komputer i mówi: chłopie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Kto robił tego softa ??????????????????????? Masz o 30 % przekroczone dymienie!!!!!!! 2,5 minuty roboty.... I auto nie kopci a i pali mniej. Nie narzekam ,jak co to dam namiary na gościa.wiec to co piszecie,nie zawsze jest prawdą..
    W PL jest moze z 5 qumatych ludzi potrafiacych zaqumac dane auta i dobrze dobrac parametry moda do nich ,watpie abys w obu przypadkach do ktoregos zawital
    159-270/505 /Ghibli 2.8 Bi-Turbo 381km/156 2.4 Grafittowy klekot 180/380 /AR 156 3.2GTA Rozbita

Paweł156
    Gość

Domyślnie

Paweł156 a Ty robiłeś gdzieś w firmie tuningowej czy właśnie nowego softa wgrałeś??
    ja robiłem w V-techu w Krakowie, powinny być rabaty dla klubowiczów wiec najlepiej zadzwon i zapytaj
    a skutki byle jakiego softu mogą być opłakane, tak jak b.piotrus wspomniał, wiec ja bym nie ryzykował uszkodzenia silnika

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto

Domyślnie

Fajnie dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Jutro jadę do tego elektryka i wszystkiego się dokładnie dowiem i napisze wszystko co i jak !
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto

Domyślnie

A więc powracając do tematy ! Elektryk powiedział, że ten program jest oryginalny do AR 156 1.9 JTD, przed wgraniem musi sprawdzić numer komputera po to abym móc stwierdzić czy jest możliwie wgranie nowego softu przez flasha czy coś takiego. Mówił też, że to bezpieczne i ze to już robił ( podkreśli że to nie jest coś takiego jak na allegro te BOXY itp.) taka jest jego opinia . Mimo to raczej ryzyka nie będę podejmował. Dzięki za odp.
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km