Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 81

Temat: Poprawnie działające lampy zwykłe/ksenon 166

ViP Znawca Avatar dareme89
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    166 '04 2.4 20V

Domyślnie

Masa jak nie chcesz nic dokladac to zakladaj ten modul co robi dzienne z 30% dlugich. Nic nie oslepia a wiele aut seryjnie ma takie day lighty.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Cytat Napisał dareme89 Zobacz post
    Masa jak nie chcesz nic dokladac to zakladaj ten modul co robi dzienne z 30% dlugich. Nic nie oslepia a wiele aut seryjnie ma takie day lighty.
    Problem polega na tym, że takie rozwiązanie jest nielegalne - brak homologacji. Ogólnie pomysł brzmi nieźle , ale odbłyśniki świateł długich nie mają krzywizny i wypełniają światłem całą przestrzeń przed autem, długie "skręcone" na 30 % w niektórych przypadkach mogą oślepiać kierowców z naprzeciwka, szczególnie w kiepskich warunkach pogodowych.

Prawdziwe problemy z takimi światłami mogą pojawić się w przypadku zderzenia/kolizji. Nawet jeśli to nie my będziemy sprawcą to możemy ponieść pełne konsekwencje zdarzenia, bo druga strona powie, iż nasze wspaniałe lampy ją oślepiły i dlatego doszło do kolizji/wypadku. Policja może sprawdzić w takim przypadku lampy i jeśli nie spełniają one homologacji to najpewniej uzna zarzuty przedstawione przez sprawcę. Ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania w takim przypadku i nie dość, że z poszkodowanego staniemy się sprawcą to zapłacimy za wszystko z własnej kieszeni. Przedstawiłem najczarniejszy z możliwych scenariuszy, ale istnieje takie prawdopodobieństwo, naprawdę warto bawić się w takie rozwiązania przy cenie żarówek 10 zł/ szt. ?

Chcesz światła dzienne - zamontuj sobie jakieś markowe DRL na ledach, albo zostaw tak jak jest i zmieniaj żarówki.

Mam komplet nerek z zamontowanymi, a raczej "wdrutowanymi" DRL z homologacją, oddam za darmo. Jeśli ktoś jest zainteresowany proszę pisać na priv, kolor nerek 612A.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Tylko że nerki są oddalone od siebie mniej niż 60cm więc to też odpada. No właśnie tych 30% długich też bym nie ryzykował z powodów o których pisze bussoholik. Jedyna opcja to jakieś 5 diodowe paski ułożone na ukos we wlocie w zderzaku. Zaraz obok p. Mgielnych. Zobaczymy .Temat dziennych w 166 jest ciekawy

wysłane z WC
    [C

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

"Świateł dziennych można używać zamiast obowiązkowych świateł mijania w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, od świtu do zmierzchu. Na kloszu lampy musi widnieć oznaczenie RL.Światła dzienne muszą być zainstalowane:

• Symetrycznie względem osi pojazdu
    • Na równej wysokości
    • Odległość od ziemi do dolnej krawędzi lampy minimalnie 25 cm, od ziemi do górnej krawędzi maksymalnie 150 cm
    • Odległość między lampami mierzona od wewnętrznej krawędzi musi wynosić minimum 60 cm, chyba że szerokość pojazdu jest mniejsza niż 130 cm - wtedy odległość minimalna wynosi 40 cm
    • Lampy nie mogą wystawać poza boczny obrys pojazdu
    • Nie mogą być zamontowane dalej niż 40 cm od obrysu pojazdu
    • Lampy włączają się automatycznie po ustawieniu urządzenia zapłonowego w pozycji umożliwiającej uruchomienie silnika

W przypadku włączenia świateł mijania światła dzienne mają zostać samoczynnie wyłączone. Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej."

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    Tylko że nerki są oddalone od siebie mniej niż 60cm więc to też odpada.
    Nie mierzyłem dokładnie, bo wywaliłem je zaraz po zakupie ale chyba masz rację, ciężko będzie zachować 60 cm odstępu montując lampy w nerkach. Jeśli chodzi o estetykę to naprawdę trudno zrobić cokolwiek z przedliftem. Nie widzę możliwości zamontowania świateł DRL bez ostrej rzeźby zderzaka w taki sposób żeby wyglądały ładnie i zarazem spełniały wszystkie wymogi.

W przypadku montażu w zderzaku przy przeciwmgielnych może być problem z 25 cm od ziemi.

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Tak wiec mam przyczyne. ROzebralem lewą lampe - jest maskra... Pierscienia nie udalo mi sie juz wlozyc bo jakis cymbal co mial wczesniej moja 166 albo duzo wczesniej nie obrazajac poprzednika bo pewnie sam nie ingerowal - lampy poklejone sylikonem..Ja mam odbłyśniki ... wypalone bankowo.. (w sensie prawa) bo lewa otwarlem.. Szczerze to będą oddane na gwarancje, gdy bedzie jakis naplyw gotowki...

P.S Ktoś tu a forum pisał, że zwykłe lampu nie ksenonowe srodek nie bedzie pasowal do lamp ksenonowych.. Moj ojciec upiera sie, ze jak rozebral swoje nieksenonowe i teraz rozbieralismy ksenonowe - identyko niby...

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Identyko nie mogły być bo przecież żarniki mają inne gniazdo czyli to co Ciebie najbardziej interesuje - lustro, nie będzie pasować.
    Ja też mam coś nie tak z tymi lampami bo ich nie otworzyłem. Dlatego niebawem zastosuję mniej humanitarną metodę bo jest masakra a ciemniej coraz szybciej.
    Jak Ty chcesz na gwarancję oddać????????

Użytkownik Fachowiec Avatar KaaC
    Mieszka w
    Gostyń/Leszno/Rawicz
    Auto
    AR 166 2.4M-Jet 06r

Domyślnie

Przepraszam - regeneracje

P.S Jak nie beda pasowac jak beda ? Swoje lustra od zarnikow dam do regeneracji, a srodek bym zostawil od zwyklych bo cos jest nie tak z ta lampa mysle

Za największego wroga ludzie mają tego, kto mówi im prawdę // Platon.

Była Marea 2.4TD HLX 125KM '98r
    Była Marea 2.4JTD ELX 131KM '99r
    Była 166 2.4JTD 10v 150KM '03r
    Była 166 2.4JTDm 20v 175KM @ 238KM 504Nm by @sdero '04r
    Jest 166 2.4M-jet 20v 2006r @ ?

Masz problem z autem ? Chcesz usunąć klapy wirowe, DPF bądź EGR ?
    Zrobić kompleksową diagnostykę ?
    Wymiany rozrządów/eksploatacja i remonty silników ?
    Załatwimy nawet programowo !

Zapraszam na nasz warsztat.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Szkło i soczewka pewnie jest ta sama. Mocowania pewnie też. Ale tylna obudowa, soczewka i silniczek są inne.

Użytkownik Romeo Avatar jary17
    Mieszka w
    Lidzbark Welski, Poland
    Auto
    164 3.0 12V była przesiadka na 166 3.0 V6 24V+156 1.6TS BMW E36 1.8is

Domyślnie

Koledzy, a gdzie oddajecie do regeneracji?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ja mam we wrocku