Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: JTD co tankujecie?

Użytkownik Rowerzysta Avatar tomio
    Mieszka w
    Olkusz, okolice...
    Auto
    Była AR 159 SW, Distinctive Q-Tronic, jest Opel Insignia

Domyślnie

Nie tylko Statoil ma arktyczną ropę w zimę, bo Lotos także takową ma i to jeszcze lepszą, to by się zgadzało z tym, że Statoil bierze paliwa z Lotosa.
    Arktyczną ropę bardzo łatwo rozpoznać, bo to jedyna ropa, która jest biała. Natomiast Orlen Verva w zimie ma kolor żółty co świadczy o tym, że wcale to takie premium nie jest i zawiera dodatki bio.

A tutaj jeden z prostych testów

http://www.youtube.com/watch?v=QeFF0PfFyi4
    AR 159 SW, 09r, Distinctive Q-Tronic, 1.9 JTDm 16V była, Opel Insignia ST jest

Użytkownik Świeżak Avatar mroku
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 Berlina 2.4jtd

Domyślnie

Potwierdzam słowa kolegi tomio. Ja sam leję zazwyczaj Lotos Dynamic, głównie z uwagi na niską temperaturę zablokowania (-42) oraz niską zawartość siarki.

tutaj więcej info na temat testu:
    https://avensis.info/viewtopic.php?f...15452&start=75

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

Cytat Napisał czapel Zobacz post
    Jakie paliwo lejecie do swoich belli i czy odczuwacie jakieś różnice po zastosowaniu konkretnego oleju napędowego?
    Sam zastanawiam się na zmianą. obecnie leje verve o czasu do czasu orlenowskiego zwykłego ON. zastanawiałem się nad
    Ja leje na zmianę - raz Carrefour, raz Shell i co jakiś czas VPower. W Polsce właściwie tylko na Orlenie i Shellu zwykły ON. Nie widzę żadnych różnic, czy to zimą czy latem.

Użytkownik Romeo Avatar serath
    Mieszka w
    ZG
    Auto
    AR 159SW 1.9JTDm

Domyślnie

U mnie Shell albo Statoil. Od Orlenowych stacji trzymam się z daleka po tym jak raz trafiłem na jakiś mix letniego z zimowym i przy -18 miałem wszystko zawalone parafiną. Więc niezależne już od pory roku trzymam się od nich z daleka (mimo że to wina jednej stacji z nie floty)

Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka
    "Alfa comes with a great responsibility, 'cause no kid ever grew up with a picture of Passat on his bedroom wall."

Sprzedam: Logo (przód/tył), dekielki, QV
    Polecam: Koce, kocyki, ręcznie robione maskotki

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

ja leje teraz Lotosa zwykly ON.Na orlenie raczej staram sie nie tankowac bo tez mialem przygode w zimie.W zimie pewnie bede lal dynamica.Statoil u siebie omijam po tym jak kolega ktory tamz atankowal musial wymieniac wszystkie wtryski w 166

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Lotos dynamik,Leje cały rok i tylko na jednej stacji. zero problemów z wtryskami , odpala na dotyk przy największych mrozach. Praktyka stosowana od 5 lat. Na Shellu tankuję tylko siebie odżołądkowo po tym jak w zimie kolegi diesel na hol poszedł do ciepłego garażu. Kiedyś miałem nawet przygode z fabią 2 1.2 benzyna że na kompletnym żydzie (zasięg 30km) w zimie nie szło jej odpalić dopuki temperatura nie wzrosła do -10 C. Fakt faktem w filtrze pewnie był syf( choć po 20tyś km przebiegu zdziwił bym się co by go było nadmiar) który zamarzł, ale w życiu bym się takiej sytuacji nie spodziewał. Auto mamuśki tankowane na g**nianym Shellu ,bo ma ''po drodze'' do pracy.
    Ostatnio edytowane przez taczka464 ; 06-09-2014 o 19:34

Użytkownik Pirat drogowy Avatar MADMAN
    Mieszka w
    GŁOGÓW
    Auto
    156 SPORTWAGON 2.4 JTD CF3

Domyślnie

Piszecie o poszczególnych stacjach,ale wszystkie z wyjątkiem paliwa arktycznego(Statoil) i v power racing są sprowadzane z takich miejsc http://www.agat-koluszki.pl/upload/r...1_koluszki.jpg . Moim zdaniem sami musimy zadbać o paliwo głównie w zimie (depresatory) i dodatki typu olej 2T.

Użytkownik Rowerzysta Avatar kamal
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał MADMAN Zobacz post
    Moim zdaniem sami musimy zadbać o paliwo głównie w zimie (depresatory) i dodatki typu olej 2T.
    W zimie do każdego tankowania dolewam dodatek skydd, który jest depresatorem, ale po co dolewać olej 2T?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał taczka464 Zobacz post
    Kiedyś miałem nawet przygode z fabią 2 1.2 benzyna że na kompletnym żydzie (zasięg 30km) w zimie nie szło jej odpalić dopuki temperatura nie wzrosła do -10 C.
    Nie obwiniałbym stacji. Skropliła ci się para wodna w baku i zmieszała z benzyną.. Winny jest kierowca, który nie pozostawił więcej paliwa w baku. Benzyna to nie ropa, która zamarza przy byle -10. Benzyna zamarza w temperaturach niespotykanych w Polsce i na ziemi w warunkach natrualnych.

Cytat Napisał kamal Zobacz post
    W zimie do każdego tankowania dolewam dodatek skydd, który jest depresatorem, ale po co dolewać olej 2T?
    Praktyka pokazuje, że depresator nie pomoże. Jak ropa jest słaba to i tak nie poprawi jej kluczowego parametru, a paliwo i tak jest wzbogacane depresatorem przez rafinerię. Tak pokazują choćby podane wyżej testy z youtube, ale też praktyka

Generalnie obwinianie Shell/Statoil/BP/Orlen o to, że na ich stacji jest słabe paliwo jest nie do końca właściwe. Problemy są albo z jednostkowymi punktami i próbą oszukiwania przez właścicieli. Albo związane wręcz z właścicielem auta. Faktem jest, że większość paliw na każdej stacji pochodzi w danym rejonie od tego samego dostawcy (Orlen/Lotos). W zachodniej Polsce część paliw jest dostarczana ze Schweden, więc tutaj niektórzy mają trochę lepiej. Podane było, że tylko dwa paliwa (które notabene są reklamowane jako arktyczne) mają lepsze parametry do odpalania w zimie. Reszta paliw premium ma te same parametry co zwykła ropa.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 07-09-2014 o 21:35

Użytkownik Alfa i Omega Avatar jedrek1980
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski
    Auto
    Alfa Romeo 159 Bella

Domyślnie

Ja tankuje zawsze na BP ON Ultimate i nigdy nie miałem problemu.Co prawda alfą poruszam się od miesiąca ale poprzednik Leon też jeździł tylko na takim paliwie a że nie posiadam garażu zawsze stoi na dworze i nie było takiej zimy gdzie miałbym problem z ropą z BP.