Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: chcę kupić 156 sportwagon po lifcie 1.9 czy 2.4

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Proponuję podawać koledze same konkrety, bo osobiste odczucia po użytkowaniu tylko jednego modelu wiele mu nie pomogą.

Ja do 1,9 miałem zawsze jeden zarzut: klekotanie słyszalne podczas jazdy miejskiej. Praktycznie tutaj kończyły się jego wady, choć to przecież jeden z bardziej kulturalnych silników tej klasy i jeśli jest odpowiednio serwisowany to nawet przy 260000 potrafi zadziwić w zimowe poranki. Mocyi momentu temu nie brakuje, szczególnie jeśli seryjne 150/305 podniesiemy do np 180/360. Wówczas mamy niskie spalanie, dość lekki przód i radość z wyprzedzania TIR'a w 5 sek W trasie silnik prawie niesłyszalny a utrzymanie 200 na autostradzie przez dłuższy czas nie jest problemem. Do tego koszty eksploatacji niższe, choć nie jest to różnica, (i chwała Bogu!) jak między 1,9 TDI i 2,5 TDI.

Teraz coś o 2,4. Kultura pracy zdrowego silnika nie zostawia nawet malkontentom pola do popisu. Elastyczność zdaje się być nieograniczona. Osiągi po lekkim sofcie na np 210/430 dają możliwość "zrobienia" dwóch TIR'ów za jednym zamachem a przy tym nie ma wiadra zimnej wody przy dystrybutorze. W trasie przełożenie na tyle długie, żeby sobie lecieć 180 i słuchać tylko szumu wiatru. Niestety ma też kilka wad. Do miasta na krótkie odcinki (szczególnie zimą) to się średnio nadaje. Wolne nagrzewanie, duże spalanie i jednak czuć w ciasnych zakrętach te 2 worki cementu na przodzie... Niestety zawias seryjny też dość szybko leci pod tą wagą.

Reasumując radzę się zastanowić, gdzie się częściej jeździ i czego potrzebujemy. Reszta to często subiektywne odczucia. Inna sprawa, że taki teoretyczny problem z wyborem często niweluje życie, które podsuwa ładny egzemplarz z silnikiem, którego akurat nie szukamy ale w stanie godnym związania się umową kupna-sprzedaży. Polecam koledze poszukać zdrowych egzemplarzy na forum, umówić się na jazdę zapoznawczą a potem samemu zdecydować.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 13-09-2014 o 20:33

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Była: AR 156 Sportwagon 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Cytat Napisał Jimmy Zobacz post
    Bierz 2.4. U mnie jest już drugie 2.4 i nie żałuję. Fakt że kilka części jest dedykowane tylko do 2.4 i są droższe ale kto bogatemu zabroni

A ci co odradzaja 2.4 pewnie tak piszą z zazdrości bo sami mają 1.9 :p
    Dokładnie. Ja przejąłem 2.4 właśnie po Jimmy i jestem bardzo zadowolony. Fakt niektóre ceny części są dość wysokie, miejsca dla mechanika jak na lekarstwo, ale za to odczucia podczas jazdy super Nie wiem jak co niektórzy jeżdżą, ale maksymalne spalanie jakie ja osiągnąłem po mieście w zimie to 9l/100km a jestem osobą, która lubi korzystać z szerokiego zakresu skali na obrotomierzu Co nie zmienia faktu, że ten motor idealnie sprawdza się na długiej trasie, trosze gorzej w mieście

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Podpisuję się wszystkimi kończynami pod wypowiedzią Belfera.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Znawca Avatar maniek015
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi 12' Active

Domyślnie

Cytat Napisał jarzabek Zobacz post
    Taaaa. Jasne :>
    Jak brak modyfikacji to zamontowanie większego turbo, FMIC, przeróbki mapy i pewnie wydechu to tak, nie są to żadne modyfikacje.
    Z 2,4 wyciągnięto 270KM ale kto by liczył
    Kupić trzeba auto w lepszym stanie a nie z jakim silnikiem. Tutaj wybór jest między lepszym a lepszym
    Chodziło mi rzecz jasna o modyfikacje mechaniczne . Moc wyciągnięta tylko i wyłącznie softem i auto jeździ tak już kilka latek
    Alfa Romeo 145 1.4 TS 16V 99' - była
    Alfa Romeo 156 SW Distinctive 1.9 JTD 16V 04' powered by @sdero [conmir.pl] 185KM 370NM - była

Alfa Romeo GTV Lusso 3.0 V6 24V 98' - była
    Alfa Romeo 156 SW SportPack 3 2.4 JTD 10V 01' powered by @sdero [conmir.pl] 200KM 400NM -była
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6 24V 02' Distinctive - była
    Peugeot 508 SW 2.0 HDi Active 12' - jest

Alfa Romeo 156 3.0 V6 24V 05' Distinctive - jest

Pomyślcie o niej jak o Angelinie Jolie. Słyszeliście, że jest szalona, że jada tylko klej do tapet, ale chciałoby się, prawda?

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

A moja alfa ma 500KM i 600Nm ale wykresu z hamowni wam nie pokarzę. Tak mi z kalkulacji wyszło.
    Po za tym mam Q2 ale nie montowałem go. W sofcie sobie włączyłem.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

Ja w zeszlym roku sprzedalem 2.4 10V i zaczalem szukac drugiej 156,tym razem po lifcie.Szukalem 2.4 20V bo jakos ten silnik do mnie przemawial chociaz 1.9 tez wchodzilo w gre bo to przeciez tez bardzo udany motor.Szukalem jakies trzy miesiace i bardzo ciezko bylo znalezc cos zadbanego,jezdzilem i 1.9 i 2.4 az wkoncu stwierdzilem ze jednak po wczesniejszym doswiadczeniu postawie znow na 2.4 bo silnik jak na diesla brzmi bardzo fajnie.Znalazlem wkoncu dosyc zadbany egzemplarz i kupilem.Po przesiadce z 10V na 20V to calkiem inna jazda,ten silnik chce naprawde jechac,mam dodatkowo zrobiony soft na 205KM i 440Nm u Cinka wiec jest moc chociaz zeczywiscie silnik troche wazy i to sie czasami odczuwa.Chyba najwiekszym problemem sa polosie ktore nie wytrzymuja momentu,mnie to niestety dotknelo i musialem wymienic kielichy i krzyzaki a koszty nie male.Ogolnie polecam,jesli sie dobrze poszuka to mozna znalezc zadbany egzemplarz,wazne zeby sie nie napalac i spokojnie szukac do skutku.Pozdrawiam.

Wysłane z mojego Nexus 4