Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Kontrolka ładowania

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Dziaru Zobacz post
    No to Przyjacielu , powiem Ci że ja w przeciagu 7 lat zregenerowałem sobie rozruszniki , alternatory , wielu ludziom nawet z forum robiłem podobnie , i żaden nie miał problemów , zwłaszcza ze u sobie np. od remontu rozrusznika i alternatora minęło juz 7 lat i chodzi ( fonemen )

Części do alternatora hmmm , nie są drogie , generalnie przetoczyć komutator , szczotki , łożyska to masz 80zł i malina , czasami padnie regulator to masz 40zł , ewentualnie mostek prostowniczy ale cały ukłąd kosztuje 100zł ( a jak ktoś ma podstawy z elektroniki i lutownice to zrobi sobie sam ,i koszt będzie 20zł ) .

A pamiętaj , nie zawsze nowe oznacza lepsze i pewniejsze bo czasami lepiej miec swego Boscha klepanego jeszcze w odpowniej fabryce , z odpowiednimi kontrolami jakości , niz no name klapanego przech żółtego murzyna i po założeniu się rozsypie - to jest dopiero mina . A oryginalny rozrusznik łoooo to juz koszt 500zł

No cóż mamy różne wizje tego tematu. No ale jak sam napisałeś zmienisz regulator będzie działać za chwilę się wysypie mostek i tak w koło Macieju. Powiem Ci tak; kilka lat temu wyjeżdżałem do Włoch dokładnie dwa dni przed wyjazdem kilka razy zapulsowała kontrolka ładowania i zaświeciła na dobre. Szczęście w nieszczęściu. Alternator oczywiście wymieniłem na nowy, pojechałem na wakacje wróciłem bez problemów. Teraz jak bym był dusigroszem to bym naprawił regulator i miał myślenie czy nie padnie coś innego. A jak by mi padła inna część w alternatorze bo to często prawo serii, zużycie następuje cały czas. To policz sobie koszt lawety, koszt nowego alternatora, montaż np. we Włoszech. No chyba, że ktoś porusza się autem blisko domu to nie ma sprawy może regenerować.

Moim zdaniem stare to jest dobre wino i skrzypce.
    Ostatnio edytowane przez ris ; 01-02-2015 o 14:49

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Czytaj ze zrozumieniem , opisałem usterki jakie zdarzyły mi się w alternatorach , jest to urządzenie i zregenerowanie to nie jest ze ktoś jest dusigroszem tylko po prostu z głową podchodzi do tematu bo na cholere wymieniać wszystko jak mozna tylko zużyty element . Tobie jak padnie wysprzęglik to nie wymieniasz całego układu sterowania sprzegłą , ba , a moze jak Ci puści uszczelka na misce olejowej wymianiasz silnik na nowy - bo coś się dzieje , i w kazdej chwili moze się zepsuc i potem koszty lawety będą spore i wymiana we Włoszech moze zrujnować kosztami ...

Proszę Cię nie popadajmy w ekstremum , jak zrobisz dobrze , to tez podziała sporo . Są ludzie którzy wymieniają silnik zamiast samego zimera czy czegos tam innego . Jesli lubicie wyrzucać pieniądze to ja nie bronie , dla mnie to nie ma sensu siedze w tym i zregenerowany a nowy różni się tylko tym że hmmm jest trochę ubrudzony

A mała tylko wzmianka co do nowego , w wielu Fiatach był mankament w obudowach alternatora , kupowałeś nowego oryginała i po roku pękały obudowy ( najlepsze jest to że Fiat z tym nie wiele zrobił bo ostatnio miałem dwa przypadku w grande punto ) pod rząd , więc Szefunciu jak coś przetrwało juz kilka lat to nie pęknie bo wady pewnych konstrukcji dość szybko wychodzą , więc kupisz taki nowy , pojedziesz do włoch a potem pchasz maszynerię

Temat uwazam za zamknięty , i polemizowanie z Tobą , nie ma zupełnie żadnego sensu
    Nie obrazaj się ale Miłego dnia
    Ostatnio edytowane przez Dziaru ; 01-02-2015 o 14:56

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Dziaru Zobacz post
    Czytaj ze zrozumieniem , opisałem usterki jakie zdarzyły mi się w alternatorach , jest to urządzenie i zregenerowanie to nie jest ze ktoś jest dusigroszem tylko po prostu z głową podchodzi do tematu bo na cholere wymieniać wszystko jak mozna tylko zużyty element . Tobie jak padnie wysprzęglik to nie wymieniasz całego układu sterowania sprzegłą , ba , a moze jak Ci puści uszczelka na misce olejowej wymianiasz silnik na nowy - bo coś się dzieje , i w kazdej chwili moze się zepsuc i potem koszty lawety będą spore i wymiana we Włoszech moze zrujnować kosztami ...

Proszę Cię nie popadajmy w ekstremum , jak zrobisz dobrze , to tez podziała sporo . Są ludzie którzy wymieniają silnik zamiast samego zimera czy czegos tam innego . Jesli lubicie wyrzucać pieniądze to ja nie bronie , dla mnie to nie ma sensu siedze w tym i zregenerowany a nowy różni się tylko tym że hmmm jest trochę ubrudzony

A mała tylko wzmianka co do nowego , w wielu Fiatach był mankament w obudowach alternatora , kupowałeś nowego oryginała i po roku pękały obudowy ( najlepsze jest to że Fiat z tym nie wiele zrobił bo ostatnio miałem dwa przypadku w grande punto ) pod rząd , więc Szefunciu jak coś przetrwało juz kilka lat to nie pęknie bo wady pewnych konstrukcji dość szybko wychodzą , więc kupisz taki nowy , pojedziesz do włoch a potem pchasz maszynerię

Temat uwazam za zamknięty , i polemizowanie z Tobą , nie ma zupełnie żadnego sensu
    Nie obrazaj się ale Miłego dnia

Ależ ja się nie obrażam to jest dyskusja, być może ktoś uśredni to wszystko i wyciągnie własne wnioski z naszej wymiany zdań.
    Również Ci życzę miłego dnia.

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Dobra chłopaki to ile kosztuje taka regeneracja alternatora?

Bo tu pojawiają się dosyć niskie kwoty 40-80pln za poszczególne elementy, a koleś do którego się ledwo dokulałem wspominał, że regeneracja to 250pln w górę.

Czyli uważać?

Te Alfy się nie psują i jak potem się coś wydarzy to człowiek nie wie jak się zachować...

Użytkownik Świeżak Avatar piotr_147
    Mieszka w
    mielno
    Auto
    Alfa 155 v6 ,Giulia Q4

Domyślnie

czytając spór co lepsze nowy czy regenerowany ,jest trzecie wyjście kupić używkę oczywiście z gwarancją ,dużo taniej niż nowy i mniej kłopotliwie niż regenerowany
    alfa 145
    alfa 147x5
    alfa 155 v6
    alfa 159 jtd 8v

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Jest jeszcze czwarte rozwiązanie.. Pogrzebać w piwnicy i znaleźć sprawny alternator na wymianę..

Przypomniało mi się, że kiedyś podmieniałem u siebie alternator na nowszy, bo miałem ku temu okazję. I stary sprawny poszedł w karton. Dzisiaj ten stary stał się na nowy.

Także u mnie operacja skończyła się na koszcie wymiany jednego na drugi.

A wyjęty alternator zregeneruje jakoś przy okazji i w karton...

Użytkownik Romeo Avatar Dziaru
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    155 2,0TD / 155 2,0TS / 155 1,8TS 8V / 155 2,0 16V / 164 2,0 TS 8V

Domyślnie

Hmmm jak coś to pisz na PW

dogadamy się i Ci go zregeneruje

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.4 TS 1998r

Domyślnie

Witam koledzy, a wiec przepraszam że dopiero teraz odpisuje ale jakoś nie miałem czasu, praca itp...
    A więc zdecydowałem się zregenerować alternator.
    W Grudziądzu polecono mi elektromechanika z ul.Tczewskiej p.Artur
    A więc od momentu regeneracji do dziś nic złego się nie działo, dowiedziałem sie że obudowa była pęknięta i spalony cały był w środku - nowe części i spawanie obudowy dało radę, koszt samego alternatora (naprawa z wymianą) 400zł .
    Łącznie zapłaciłem 500zł ale miałem jeszcze inny problem (silnik dmuchawy spalony - a nie miałem czasu sie bawić)
    Do regeneracji oddałem kilka dni po zamieszczeniu tego posta, do dziś nie ma problemu, ostatnio mrugnęła mi kontrolka aku kilka razy ale to po myjni... myłem nadkola i widocznie poleciało cos na altka (przy wyłączonym silniku oczywiście) i zaświeciła sie kilka razy, ale przygazowałem do 2000obr odpaliłem i zgasiłem kilka razy i juz jest ok.
    Niewiem czy 400 zł to dużo za zregenerowanie altka? pan mechanik sugerował się ceną.... bo to alfa i dostep trudny...
    Pozdrawiam wszystkich