Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Temat: 19. 120KM czy 150KM

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał marcinq24 Zobacz post
    No właśnie kolego ja taką zakupiłem i już kwota dochodzi 5 tys za remont silnika i wcześniejsza kwota 2 tys za rozrząd filtry płyny i żałuje że zdecydowałem się na alfę!!
    Aż z ciekawości przejrzałem twoje wpisy. Brak klap można rozpoznać. Turbina też dostała i przy zakupie na bank było by widać, chociaż po budowaniu ciśnienia. Może jednak zrobiłeś za mało przy oględzinach. Dałeś za auto 20k. Chyba sam się prosiłeś o problemy.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Świeżak Avatar dexster
    Mieszka w
    Praga / Bielsko-Biała
    Auto
    GTV Spider 3.0 V6 12V ph2

Domyślnie

Ja kupiłem wersje v8 120 KM. A wiesz dlaczego bo to było kolejne auto sprawdzane w ASO i jako jedyne nie miało większych wad. Miałem ten sam silnik w 156 115KM i powiem Ci, że wydawał się bardziej żwawy niż 159. Wszystko to kwestia jak lubisz jeździć. Jak od świateł do świateł to faktycznie kup sobie 3.2l. Ale ja moją w trasie spokojnie jadę 180 bez większego wysiłku dla auta. Przy prędkościach normalnych (przepisowych) spokojnie bez obaw można szybko i bezpiecznie wyprzedzać. 120KM łatwiej kupić w dobrym stanie (moim zdaniem). Niestety jak kupujesz auto używane to patrz na całość a nie tylko ile to ma koni mechanicznych. Po za tym silnik mniej wysilony = mniej awaryjny ale też mniejszy fan z jazdy
    Zapraszam na stronę kukulturze.pl

AR
    Kiedyś: 156>159>
    Obecnie: GTV Spider 3.0 V6

Volvo V60

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Aż z ciekawości przejrzałem twoje wpisy. Brak klap można rozpoznać. Turbina też dostała i przy zakupie na bank było by widać, chociaż po budowaniu ciśnienia. Może jednak zrobiłeś za mało przy oględzinach. Dałeś za auto 20k. Chyba sam się prosiłeś o problemy.
    Tak kolego jak bym się na tyle znał to by nie było zapewne tego problemu.
    Ale oczywiście byłem w ASO Alfy Romeo w Toruniu żeby sprawdzili mi samochód, silnik skrzynie bo automat i ogólem. Zapłaciłem 250zł i co? I nic wszystko wporządku.
    Po tygodniu w ASO Fiata w Łomiankach wymienili mi rozrząd z pompą, wszystkie płyny i wszystkie filtry. I co? I wszystko wszystko wporządku! Następnie 2 mechaników sprawdzało auto i co? Wszystko wporządku!
    Widocznie wszyscy powinni zostać zwolnieni i dać możliwość mądrzejszym.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Ale oczywiście byłem w ASO Alfy Romeo w Toruniu żeby sprawdzili mi samochód, silnik skrzynie bo automat i ogólem. Zapłaciłem 250zł i co? I nic wszystko wporządku.
    Po tygodniu w ASO Fiata w Łomiankach wymienili mi rozrząd z pompą, wszystkie płyny i wszystkie filtry. I co? I wszystko wszystko wporządku! Następnie 2 mechaników sprawdzało auto i co? Wszystko wporządku!
    Na to wychodzi... nie zazdroszczę Ci, bo też po zakupie wyszła mi jedna sprawa, z którą chwilę się męczyłem. Ale kupiłem 8V i wiedziałem, że klapek w kolektorze nie muszę szukać.
    Nie wiem czy jest taka możliwość (może jest) żeby po podpięciu do kompa i sprawdzeniu odpowiednich parametrów ta sprawa nie wyszła... Jak kupowałem samochód, podjechałem do ASO ale kierownik skutecznie mnie zniechęcił do sprawdzenia samochodu. Ot podejście majstra jak za komuny w polmozbycie, po co im głowę zawracam o 16. Wydumanych wymagań co do badania nie miałem, pomijam fakt, że na wizytę umówiłem się z nimi telefonicznie - serdecznie zapraszali. Druga sprawa, że w ASO też mega orły i mistrzowie mający naprawdę duże pojęcie o włoskiej myśli technicznej nie pracują (choć pewnie się zdarzają), żadna tajemnica.
    A "cywilny" mechanik i mechanik, który ma pojęcie o alfach też dwie różne rzeczy - również przerobiłem na własnej alfie. Te samochody są naprawdę specyficzne, w co na początku nie do końca wierzyłem
    Pozdrawiam.

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Sorry, Taki mamy klimat
    Ze świecą warsztatu szukać
    Pewien gość z forum pojechał na przegląd przed kupnem do warszawskiego serwisu (chyba nie aso, nie pamiętam). Było wszystko ok tylko filtry i inne pierdoletki. A jak na nie już pojechał to litania co do wymiany. Chyba jasne jest dla czego tak zrobili

Co ci aso sprawdzi i mechanik jeżeli chodzi o silnik i osprzęt. Podłączą do kompa błędów brak - "jest ok". A jak się parametry w czasie jazdy zmieniają to już nie. Zawsze coś więcej podpowie wykres z hamowni czy nawet logi. Lub chociażby zrzucenie rury od turbo i wybadanie luzów. Po wtóre. Nie wierzę że ten samochód bez klap przy zakupie chodził dobrze.

Trochę pecha miałeś, to fakt.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Pirat drogowy Avatar sebsob
    Mieszka w
    DW
    Auto
    jest: Lancia Ypsilon 1.2 16V, Ford S-Max 2.0 TDCi, była: Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Tak to już niestety jest, że dane nam jest żyć w czasach gdzie kupno jakiegokolwiek sprzętu technicznego wymaga doktoratu z internetów. Że o kupnie auta już nawet nie wspominając.
    Bez zapoznania się chociażby z podstawowymi niedorobkami każdego z modeli aut (każdej marki bez wyjątku) strach jest po prostu wydać te nasze dosyć ciężko zarabiane pieniądze ufając tylko, że ktoś obcy zadba o nasze nerwy i portfel.

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    ...

Nie wierzę że ten samochód bez klap przy zakupie chodził dobrze.

Trochę pecha miałeś, to fakt.
    A właśnie, że ładnie silnik chodził. Moc miał cały czas, równiutko pracował a i nawet nie klekotał tak jak by po cylindrze coś waliło,.
    Naprawdę zadziwiająco było ok., tylko z pewnym czasem zauważyłem że olej bierze.... no i wyszło.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał łuk4sz Zobacz post
    Nie wiem czy jest taka możliwość (może jest) żeby po podpięciu do kompa i sprawdzeniu odpowiednich parametrów ta sprawa nie wyszła...
    jest , już nie raz nasi forumowi spece od tuningu wspominali , urwana klapka demoluje tłok / cylinder powodując spadek kompresji , w następstwie tego ecu ratuje się aby utrzymać równą pracę silnika , i zaczyna więcej lać paliwa do uszkodzonej komory spalania , czyli podpinając kompa patrzymy na korekty na wtryskiwaczy czy któryś mocno odstaje od reszty
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Romeo
    Auto
    159

Domyślnie

no tak ale jeśli jeden z wtryskiwaczy więcej leje to może być jego wina, tak? a nie od razu kompresji przez uszkodzenie klap, tłoków czy głowicy.
    I co dalej, targujesz się na generalkę czy na wtyskiwacze?

Komp pewnie dużo powie ale chyba nie w 100% określi przyczynę...

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

no tak ale jeśli jeden z wtryskiwaczy więcej leje to może być jego wina, tak? a nie od razu kompresji przez uszkodzenie klap, tłoków czy głowicy.
    I co dalej, targujesz się na generalkę czy na wtyskiwacze?

Komp pewnie dużo powie ale chyba nie w 100% określi przyczynę...
    tak , może być wina wtryskiwacza , ale właśnie wtedy mając taki dylemat wyobraź sobie sprawdzasz kompresję ...

komp wszystkiego nie powie , ale nakieruje panie kolego , tak czy nie ?
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard