10-12tys. km to już czas aby olej zmienić - tak w ogóle![]()
Koledzy stara prawda mówi : jak dbasz - tak masz !!
Zawsze wymieniam olej i filtry co 10-15 tys km, nawet jak kupiłem nowy fabrycznie samochód to stosuję tę zasadę.
Jeżeli nie ma wycieków i silnik jest sprawny to zużycie jest prawie niezauważalne z wyjątkiem dużych przebiegów autostradowych ze znacznym obciążeniem silnika.
To są moje obserwacje z użytkowania aut nowych i używanych.
Zastanówmy się ile wydajemy na paliwo przy przebiegu 10 tys km więc myślę że warto dołożyć 200-300 złotych na świeży olej i filtry.
Właśnie nie wiem czy wymieniać olej i filtry teraz czy po zimie tak w lutym akurat dociągnę do 15 tyś. km.
Na pewno teraz doleję i będę obserwował jak się zachowuje.
Olej doleje ten sam, a czy płyn chłodniczy może być innej firmy (byle kolor się zgadzał) czy to jakieś specjalne są do naszych 159?
Jeżeli nie zdiagnozujesz co jest powodem ubywania oleju to lepiej dolać i szukać przyczyny. Bez kanału nie sprawdzisz dokładnie - jeżeli masz całą osłonę pod silnikiem to małe wycieki tam "giną".
Poza tym tylko bagnet jest wiarygodny - czujnik automatyczny ma dużą bezwładność. W moje poprzedniej 159 2.2 JTS non stop miałem taki komunikat, a powodem był krótki postój na podjeździe do garażu przed otwarciem/zamknięciem bramy. "Naprawa" polegała na zmianie miejsca garażowania
Co masz na myśli pisząc krótki postój?
Przed garażem miałem dosyć ostry podjazd, jeżeli parkowałem tyłem to alfa stała kilkadziesiąt sekund przodem w dół aż otworzyłem/zamknąłem drzwi do garażu.
W tym czasie czujnik poziomu oleju uruchamiał komunikat o niskim stanie oleju.
Jeżeli miało to miejsce przy wyjeździe to ten alarm się świecił prze kilkanaście kilometrów.
Podobnie teraz w 1.75 tbi też mam wjazd/wyjazd po skosie i też czujnik potrafi wskazać o dwie kreski niższy poziom.
Dlatego kontroluję poziom oleju bagnetem co tydzień/500 km - taki nawyk ze starych czasów.
Właśnie moja 159 stoi pod domem i pod praca przodem do góry. Nieznacznie ale jednak.
Jak pisałem bez paniki. Sprawdź na równym, w razie potrzeby dolej oleju i kontroluj co sie dzieje ze stanem. Płyn chłodniczy ja dolewa Preston, podobno mieszalny ze wszystkimi innymi płynami.