Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Temat: Alfa 147 czy skoda felicia? :D

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

m4tinez, dosyć na bogato te części policzyłeś

Kolega kupił jakiś rok temu 147 1.9JTD - dał ~8500zł, samochód już po drugiej wymianie oleju (pewno ~15tyś już przejechał). Jedyne co zrobił to rozrząd - poza tym nic nie dołożył, coś tam wspominał, że mu sprzęgło trochę skrzypi, ale jeździ dalej Udało mu się, nie powiem że nie
    Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
    Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
    Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
    www.a-moto.pl

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

ja bym brał 147)felicjia to starego dziadka,a nie młodegoinne uczucie jazda alfą a nie oklepaną dziadkowatą felicją,a miałem 156 i wcale nienaprawiałem sporo)a napewno nigdy nie wydałem 3 tysie -kolega pewnie miał jakąs padake,albo nienaprawiał odrazu tylko mu sie nazbierało,1000zł sprzegło to raz co tyle wydałem reszta to przepływka 350itakie tam drobne,rorząd 1000
    Ostatnio edytowane przez szkodnik ; 07-12-2014 o 11:15 Powód: doda

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM

Domyślnie

Ja dałem za swoją 6 tyś.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pneumat
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał Kamil19 Zobacz post
    Witam
    To mój pierwszy post więc witam Wszystkich
    Mam nadzieje, że pomożecie bo dylemat mam straszny, jak widać po temacie
    Otóż jestem młodym człowiekiem, nie utrzymuję się sam a moje prace są głównie dorywcze. Jednego miesiąca zarobię 1300zł a innego 500zł I tak sobie uciułałem 12tyś oszczędności na moje marzenie jakim jest Alfa 147. I teraz jak zacząłem się rozglądać za jakąś 147 to równie zacząłem się zastanawiać czy to auto jest na moją kieszeń :/ Bo jak czytam to jednak nie jest to auto najtańsze w utrzymaniu. Planowałem coś kupić za 7-8 tyś to by jeszcze zostało 4-5tyś zapasu plus to co tam będę dorabiał.
    I wczoraj już zupełnie zgłupiałem bo okazało się, że szwagier będzie sprzedawał swoją skode felicie z 99 roku w bardzo dobrym stanie, silnik po remoncie, zawieszenie porobione, wszystko działa, na bieżąco wymieniał co tam było trzeba więc aktualnie tylko tankować i jeździć. Co najlepsze, chce za nią tylko 2 tys zł. No i to autko proste w utrzymaniu, części grosze kosztują. Jedyny jej minus to wygląd...
    I nie wiem już co mam robić, czy spełnić marzenie i kupić sobie 147 czy posłuchać się rozumu który mówi żeby kupić to na co mnie stać, a tu chyba felicia wygrywa bo po zakupie bym miał 10tys więc nawet jak coś się popsuje to od razu naprawię bez problemu, ubezpieczenie też luz.
    Boję się jednak, że za każdym razem kiedy będę widział 147 to będę czuł żal, że nie mam takiej. Z drugiej strony może być tak, że kupię 147 i będzie stała bo nie będę miał za co naprawić...
    Pomóżcie! Co byście zrobili na moim miejscu? Co radzicie?
    Kolego moje uwagi :
    1. Jak kupisz Skodę to :
    - będziesz jeździł wieczorami bo nie ma się czym chwalić
    - będziesz psioczył przy każdej naprawie bo skoda też kosztuje
    - radości z jazdy nie uświadczysz - a kiedy tego zaznać jak nie w młodości i potem kontynuować
    2. Kupisz AR to :
    - każdy kilometr to radocha i emocje
    - będziesz psioczył przy naprawach jak w każdym aucie ze wskazaniem na alfę bo zawias drogi a pozostałe naprawy to jak wszędzie
    Wnioski :
    - kupić dobrze utrzymaną AR i cieszyć się prawdziwą motoryzacją
    - kupić skodę i wystąpić do ZUS o rentę lub wcześniejszą emeryturę

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Cytat Napisał arekgr Zobacz post
    m4tinez, dosyć na bogato te części policzyłeś

Kolega kupił jakiś rok temu 147 1.9JTD - dał ~8500zł, samochód już po drugiej wymianie oleju (pewno ~15tyś już przejechał). Jedyne co zrobił to rozrząd - poza tym nic nie dołożył, coś tam wspominał, że mu sprzęgło trochę skrzypi, ale jeździ dalej Udało mu się, nie powiem że nie
    Pisałem oczywiście o częsciach typu TRW, wiadomo na zamiennikach będzie taniej ale temu napisałem ceny TRW bo jakbym napisał o zamiennikach to zaraz by na mnie naskoczyli hejterzy i pisali że jak mnie nie stać na TRW to po co mam alfę. Wiesz jak tu jest na forum

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar michal.115
    Mieszka w
    Wadowice
    Auto
    Była Alfa Romeo 147 FL 1.6 TS 120KM 2008r teraz GT 3.2 :)

Domyślnie

Gdzie felicję, to już lepiej fabię, punto (które prawie nic nie pali i jest tanie) albo 206. Felicja jest brzydka, gnije i stosunkowo dużo pali (zresztą jak większość benzyniaków bez turba z koncernu VAG).

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Cytat Napisał michal.115 Zobacz post
    Gdzie felicję, to już lepiej fabię, punto (które prawie nic nie pali i jest tanie) albo 206. Felicja jest brzydka, gnije i stosunkowo dużo pali (zresztą jak większość benzyniaków bez turba z koncernu VAG).
    Zgadza się, ale jak już wspominałem ta jest bardzo zadbana, nie ma żadnej rdzy, nic nie gnije, podłoga super bo szwagier wszystko pozabezpieczał.

.....

No tak myślałem, że tak będzie, jedni radzą Skodę a inni Alfę Przespałem się z tym wszystkim i wpadłem na inne rozwiązanie. Odpuścić sobie zakup jakiegokolwiek auta do czasu aż ogarnę jakąś stałą pracę. Kaskę będę sobie dalej gromadził a jak tylko będę miał stały dochód to wtedy spełnię marzenie i kupię 147, pieniądze mam więc w zasadzie to tylko kwestia pracy, jak dostanę to od razu sobie będę mógł pozwolić na zakup. A tak jak kupiłbym bym Skodę to oszczędności pewnie szybko by się rozeszły i później bym musiał od nowa zaczynać zbierać pieniądze na 147. Tak chyba będzie najrozsądniej, nie chcę mieć później żalu do siebie, że tyle się męczyłem żeby odłożyć tyle pieniędzy na Alfę a w końcu kupić Felicię. Nie chcę też kupić 147 i zostać bez kasy na jej utrzymanie. Owszem 147 pewnie można sobie bez końca podziwiać również tylko z okna, ale ja chcę ją kupić żeby też nią jeździć

Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Były :156 SW 1.9 JTD 16V,GTV 2.0 V6 Turbo,159 2.2 JTS. Jest 159 1.75 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał Kamil19 Zobacz post
    Zgadza się, ale jak już wspominałem ta jest bardzo zadbana, nie ma żadnej rdzy, nic nie gnije, podłoga super bo szwagier wszystko pozabezpieczał.

.....

No tak myślałem, że tak będzie, jedni radzą Skodę a inni Alfę Przespałem się z tym wszystkim i wpadłem na inne rozwiązanie. Odpuścić sobie zakup jakiegokolwiek auta do czasu aż ogarnę jakąś stałą pracę. Kaskę będę sobie dalej gromadził a jak tylko będę miał stały dochód to wtedy spełnię marzenie i kupię 147, pieniądze mam więc w zasadzie to tylko kwestia pracy, jak dostanę to od razu sobie będę mógł pozwolić na zakup. A tak jak kupiłbym bym Skodę to oszczędności pewnie szybko by się rozeszły i później bym musiał od nowa zaczynać zbierać pieniądze na 147. Tak chyba będzie najrozsądniej, nie chcę mieć później żalu do siebie, że tyle się męczyłem żeby odłożyć tyle pieniędzy na Alfę a w końcu kupić Felicię. Nie chcę też kupić 147 i zostać bez kasy na jej utrzymanie. Owszem 147 pewnie można sobie bez końca podziwiać również tylko z okna, ale ja chcę ją kupić żeby też nią jeździć
    Szanowny Kolego jeżeli masz tyle rozsądku i cierpliwości to może mając kasę upoluj naprawdę zadbaną alfę. Silniki JTD to naprawdę udana konstrukcja ale jak każdy mechanizm potrzebuje właściwej obsługi. Warto szukać - POWODZENIA

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1,6t-spark 00r

Domyślnie

Dziwne porównanie, Felicja VS Alfa 147. To tak jakby porównywać składaka do górskiego roweru o czym nawet świadczy różnica cenowa nie bez powodu.

Wszystko zależy do czego potrzebujesz to auto, czego oczekujesz od niego, jak tym będziesz jeździł, ile i jakim jesteś kierowcą.
    1 Jeżeli potrzebujesz auta tylko do przemieszczania się, wygląd nie ma dla ciebie znaczenia i chcesz przeznaczyć resztę kasy na coś innego, bież skodę. Tanie naprawy, z tym że skody też się psują o tym trzeba pamiętać.

2 Jeżeli szukasz nie powtarzalnego auta, szybszego, fajnie wyposażonego, które sprawne daje przyjemność z jazdy, bież alfę. Ma pełno bajerów i nie jednego można nią z lewego pasa nią przegonić.

Auto przede wszystkim ma Cię cieszyć. Jednego cieszy to że fajnie wygląda, drugiego jakaś pierdołka a trzeciego że nie dokłada do niego. Jak Cie nie będzie cieszyć to nawet do niepsującej się felicji będzie Ci szkoda dołożyć nawet 100zł.
    Weź też pod uwagę że do tej skody za 2tyś musisz też sporo włożyć, bo to nie jest koniec. Ubezpieczenie OC, rejesatracja, opony, np akumulator, inne wymiany za jakiś czas.

Ja brałbym alfę dla siebie, ale nie napalałbym się na JTD tylko zwykłego TS (są też sporo tańsze po za tym jesteś świeżym kierowcą), sam takiego mam i oprócz zawieszenia, rozrządu co 60tyś i oleju nie muszę nic robić, po za tankowaniem. Na weekend do Wiednia z dziewczyną nie bardzo wyskoczyłbym taką felicją, a 147 już byłem kilka razy.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marco21 Zobacz post
    dziwne porównanie, felicja vs alfa 147. To tak jakby porównywać składaka do górskiego roweru o czym nawet świadczy różnica cenowa nie bez powodu.

Wszystko zależy do czego potrzebujesz to auto, czego oczekujesz od niego, jak tym będziesz jeździł, ile i jakim jesteś kierowcą.
    1 jeżeli potrzebujesz auta tylko do przemieszczania się, wygląd nie ma dla ciebie znaczenia i chcesz przeznaczyć resztę kasy na coś innego, bież skodę. Tanie naprawy, z tym że skody też się psują o tym trzeba pamiętać.

2 jeżeli szukasz nie powtarzalnego auta, szybszego, fajnie wyposażonego, które sprawne daje przyjemność z jazdy, bież alfę. Ma pełno bajerów i nie jednego można nią z lewego pasa nią przegonić.

Auto przede wszystkim ma cię cieszyć. Jednego cieszy to że fajnie wygląda, drugiego jakaś pierdołka a trzeciego że nie dokłada do niego. Jak cie nie będzie cieszyć to nawet do niepsującej się felicji będzie ci szkoda dołożyć nawet 100zł.
    Weź też pod uwagę że do tej skody za 2tyś musisz też sporo włożyć, bo to nie jest koniec. Ubezpieczenie oc, rejesatracja, opony, np akumulator, inne wymiany za jakiś czas.

Ja brałbym alfę dla siebie, ale nie napalałbym się na jtd tylko zwykłego ts (są też sporo tańsze po za tym jesteś świeżym kierowcą), sam takiego mam i oprócz zawieszenia, rozrządu co 60tyś i oleju nie muszę nic robić, po za tankowaniem. Na weekend do wiednia z dziewczyną nie bardzo wyskoczyłbym taką felicją, a 147 już byłem kilka razy.
    amen