Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: straszny hałas ze skrzyni biegów ? - nagrane video

Użytkownik Znawca Avatar m4tinez
    Mieszka w
    Bieruń
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6 120KM FL

Domyślnie

Nie wiem kolego czy jest taka możliwość, ale gdyby np spadła na prawy bok coś by mocno przywaliło w koło pasowe wału to mogło by dojść do uszkodzenia wału które miałoby wpływ na panewki. Ale to tylko teoria, nie wiadomo jak faktycznie było.

Jest jeszcze możliwość taka, że jak leżał na boku to część oleju wylała się z silnika przez bagnet, później auto wyciągneli, odpalil i pojechał nim do domu przez co też mogło dojść do przytarcia panewek.

Ale tak jak mówię, to są tylko teorie. Ale obstawiam że na 98% to panewka.
    Ściągnij miskę, dowiedz się czy to panewka i kontaktuj się z tym co ci sprzedał silnik bo według prawa masz rok na reklamację.
    Art. 10. 1. Sprzedawca odpowiada za niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jedynie w przypadku jej stwierdzenia przed upływem dwóch lat od wydania tego towaru kupującemu; termin ten biegnie na nowo w razie wymiany towaru. Jeżeli przedmiotem sprzedaży jest rzecz używana, strony mogą ten termin skrócić, jednakże nie poniżej jednego roku.

Użytkownik Romeo Avatar Aster156
    Auto
    Ford Ka MKII, Citroen C3 II

Domyślnie

Może podczas zdarzenia olej wyciekł z silnika, a póżniej był odpalany na sucho...? Na twoim miejscu nie jeździłbym autem do czasu postawienia diagnozy.

Jest 156 2,0 TS, miała być GTV V6 2,0 TB, a jest ... kolejna 156 V6

Użytkownik Rowerzysta Avatar takpoprostu
    Mieszka w
    Czarnków
    Auto
    159 SW 1,9 jtdm 16v 2006r

Domyślnie

jutro zjadę do mechanika niech posłucha, nagrałem jeszcze w garażu trochę pogazowałem... Telefon leżał pod silnikiem pod skrzynią... Najbardziej słuchać tak od. 0:28 jak auto schodzi z obrotów... Ale wydaje mi się że tryka inaczej - a silnik w tle też inaczej...

https://onedrive.live.com/redir?resi...nt=video%2cwmv

no i tu jeszcze jeden jak auto się troszkę rozgrzało - generalnie raz mniej raz więcej..>
    https://onedrive.live.com/redir?resi...nt=video%2cwmv

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto
    Giulia Veloce MY' 2019 2.0 280KM

Domyślnie

Nie chcę nic mówić ale Tata swego czasu miał AR33 1.7ie Boxera tak do jazdy dla Frajdy ,to jak obróciło w nim Panewkę na 2 Cylindrze to dźwięk był całkiem podobny do tego który nagrałeś , na Ciepłym silniku mniej słychać bo metal pod wpływem Temp się rozszerza. a Tak jak mówią Koledzy wyżej mógł leżeć na Boku olej się wylał, spłynął , gość odpalił jak postawili w nerwach i jako jazdę "ostatnią" bo pewnie wiedział ze pójdzie na części , przebutował ją porządnie bo pewnie kopciła i muliła jak była zalana olejem i na boku i tak oto przytarł panewkę Ty kupiłeś silnik który był odpalony na chwilę jak zrobiłeś parę km pod obciążeniem butowaniem mogło ją obrócić .
    Ostatnio edytowane przez Michał 12 ; 07-01-2015 o 20:00

Mieszka w
    Czarnków
    Auto

Domyślnie

Nie uwierzycie... Odpaliłem rano auto (z ogrzewanego garażu) stuka wali jak na video... No nic mówię, jadę do tego mechanika... A że mam do niego jakieś no może 700 metrów i to po linii prostej stwierdziłem że tak od razu nic się nie stanie i nie będę kombinował z lawetami - większość trasy z górki to na luzie się skulam. Wjechałem na ulice mechanika i co ? I przestało pukać ! Auto nie zdążyło się rozgrzać - trasa trwała z 40 sekund. Na placu gazujemy, słuchamy, czekamy by ostygł, znów odpalamy i.... cisza. Mechanik mówi, nie wiemy skąd to pukało - wiec co mamy rozbierać ? Skrzynie ? Silnik ? Jeździj kolego i wróć jak znów zacznie pukać... No to odjechałem... Zrobiłem dziś jakieś 30km i cisza. Auto zaparkowałem na noc na dworze, zobaczymy rano jak się będzie zachowywał silnik.

A jak by to była panewka - przestała by stukać? Mechanik twierdzi że to nie panewka bo jak zacznie walić - wali coraz głośniej aż się rozpadnie.
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 07-01-2015 o 20:30

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Mi to brzmi na luźną osłonę termiczną katalizatora/kolektora

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maxiking
    Mieszka w
    Tarnów 33-100
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 jtd 115 koni 2001/2002r

Domyślnie

Może poprostu po tej przejażdżce sie obluzowała na tyle że odpadła? To by wyjaśniało wszystko

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kalwaria Zebrzydowska
    Auto
    Giulia Veloce MY' 2019 2.0 280KM

Domyślnie

a nie wpadła mu jakaś nakrętka/śrubka do Wydechu ? albo jakiś klucz nie spadł gdzieś ? może katalizator się rozpadł nie wiem strzelam

Mieszka w
    Czarnków
    Auto

Domyślnie

yyy ta osłona od kata jest bo już ją sprawdzałem - trzyma się mocno.

Ale fakt że katalizator jeden jest uszkodzony - ponieważ gdy strzelił ten poprzedni silnik pękła korba uderzyła w blok silnika robiąc dziurę. Ten kawał obudowy silnika uderzył z impetem w katalizator i wgiął go do połowy.

Druga sprawa jest taka gdy ten silnik się zatarł, zapewne się zblokował i może coś się stało w skrzyni. Coś się urwało, spadło na dół obudowy skrzyni i dzwoniło ? I teraz gdzieś się ten element podczas jazdy przestawił i przestał dzwonić... hmm..
    Ciekawe to jest...
    Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 07-01-2015 o 22:06

Użytkownik Świeżak Avatar Cezy
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    166 2.4jtd 2001r

Domyślnie

Fakt brzmi panewkowato, ale według mnie to nie jest panewka. Częstotliwość tych metalicznych uderzeń jest zbyt wysoka na wolnych obrotach. I co najważniejsze hałas zanika na wyższych obrotach. Zrób jeszcze jeden test. Odpal wciśnij sprzęgło i wrzuć bieg i wtedy posluchaj. Bo gdy auto jest na luzie nawet rozloczone przenosi jakiś tam monet na skrzynie i część skrzyni będzie mimo wyciśniętego sprzęgła pracować.