Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Zawieszenie tył

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał dziadzia82 Zobacz post
    jesli cos jest sztywne to wiadoma sprawa na nie równosciach poprzecznych bedzie miało tendencje do podskoku zawieszenie jest ok w julce nie uwarzamam za wadę konst. bo jest zestrojone sztywno tak bedzie zawsze
    nie powiedział bym że standartowy zawias jest sztywno zestrojony - raczej nijako. Jak sie dociąży jeszcze pasażerami to juz wogóle choroby morskiej można dostać . Do zwykłego toczenia się wystarczy ale do ostrzejszej jazdy zawias za miekki jest w standardzie. Moim zdaniem on dziwnie jest zestrojony, wtedy kiedy powinien bardziej pracować i wybierać nierówności to traci stabilność a wtedy kiedy powinien byc sztywniejszy to się giba (szybkie zakrety, hamowanie , dynamiczne ruszanie) ,czyli charakterystyka dokładnie odwrotnia niż być powinna. Przeskakiwanie tyłu to ja miałem w 146 na bardzo utwardzonym zawiasie -efekt bardzo podobny jak w julce no ale tam rzeczywiscie było twardo - no i przecież tam sztywna belka z tyłu była a tutaj jest multilink

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    nie powiedział bym że standartowy zawias jest sztywno zestrojony - raczej nijako. Jak sie dociąży jeszcze pasażerami to juz wogóle choroby morskiej można dostać . Do zwykłego toczenia się wystarczy ale do ostrzejszej jazdy zawias za miekki jest w standardzie. Moim zdaniem on dziwnie jest zestrojony, wtedy kiedy powinien bardziej pracować i wybierać nierówności to traci stabilność a wtedy kiedy powinien byc sztywniejszy to się giba (szybkie zakrety, hamowanie , dynamiczne ruszanie) ,czyli charakterystyka dokładnie odwrotnia niż być powinna. Przeskakiwanie tyłu to ja miałem w 146 na bardzo utwardzonym zawiasie -efekt bardzo podobny jak w julce no ale tam rzeczywiscie było twardo - no i przecież tam sztywna belka z tyłu była a tutaj jest multilink

Totalnie się zgadzam. Przesiadłem się z "kanapowca" do Julki i obawiałem się, że na 17-tkach, z tym niby sportowym zawieszeniem... zostanę wytrząśnięty do granicy możliwości. Nic bardziej mylnego. Fakt - prowadzi się lepiej niż "kanapa", lepiej niż wiele "rodzinnych hatchbacków" itp, ale nie jest to jakaś masakra twardościowa. Mi przeskakiwanie tyłu umiarkowanie przeszkadza, jest ono wkalkulowane w zakręty na nierównościach. Ale jest wyczuwalne...

Sztywno to miałem kiedyś w MX-5 (NA) z Bilsteinem gwintowanym. Paaaanie, tam jeździłem na zablokowanym pasie, bo na wybojach wyrzucało mnie do góry z fotela... To było *sztywne*.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Giulietta 1,4 170KM

Domyślnie

Wydaje mi się, że problemem może być rzeczywiście zła konstrukcja patrząc na budowę wahaczy, a w szczególności na tuleję wahacza wzdłużnego (typu pływającego). Jest to jedynie miejsce w którym jest luz wzdłużny ok. 0.5 cm, który ma za zadanie cofnąć koło do tyłu w momencie wpadnięcia w dziurę (wytłumienie). Patrzcie jak to wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=G4eMxK4kDzo. W nowym samochodzie z przebiegiem 1K luz jest taki sam. Uczucie to jest takie, jak by ta dziura Cie na chwilę wciągnęła i puściła i wtedy jest bujnięcie tyłu.