Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Temat: AR156 FL jtd 16v, problem z hamulcami

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR156 FL 03' 1.9JTDm 140KM

Domyślnie

Oki zaraz jadę do domu i będę sprawdzał. Syk powietrza jest tylko przy wciskaniu hamulca, wiec to pewnie serwo, no ale zobaczę jeszcze ten wężyk o którym mówisz

OK grzebałem chwile przy aucie, nie miałem nikogo kto by depał a hamulec w momencie kiedy zatykam wężyk, zrobiłem tylko tak, że ściągnąłem wąż z pompy vacuum i odpaliłem. Oczywiście hamulec już po chwili był tak twardy że nie dało się go wcisnąć. Po założeniu wężyka na pompe od razu miękł, tak jakby był normalny i wrócił syk powietrza, więc co, serwo?
    Ostatnio edytowane przez stanleytbg ; 24-01-2015 o 18:12

Użytkownik Rowerzysta Avatar cyna1
    Mieszka w
    rzeszów
    Auto
    alfa 156 jtd 1.9 140km 2003fl

Domyślnie

ja tak mialem dokladnie przez moja glupote odpalilem samochod i odpowietrzalem hamulce na zapalonym silniku. efekt byl dokladnie taki sam czyli hamulce odpowietrzone a pedal lekko mozna bylo wcisnoc lub jak gwaltownie sie naciskalo to wchodzil troche glebiej i natychmiast sie unosil wypychajac moja noge do gory. wymienilem serwo i wszystko bylo tak jak trzeba. jeden dzien spedzilem przy wymianie i odpowietrzalem na wylaczonym silniku wezyk podpiety od odpowietrznika do zbiorniczka i patrzylem czy jedzcze przechodza babelki w wezyku. jak przestalo wypychac powietrze to zakrecalem odpowietrznik i nastepny chamulec. dla pewnosci przelecialem wszystkie hamulce 2x. przy wymianie serwa trzeba wyciagnac akumulator, podstawke i pompe abs. pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

dzięki cyna1 za odpowiedź. No ja odpowietrzałem układ na wyłączonym silniku, ale jak widać już miało się serwo ku końcowi i padło No nic to rozpoczynam poszukiwania serwa. Pompe abs ciężko wyjąć? Widze że masz ten sam silnik. Mocowana jest chyba na 3 śrubach, racja? Nie zapowietrzyła się potem pompa abs, normalnie dało się odpowietrzyć?

Mieszka w
    rzeszów
    Auto

Domyślnie

trzeba tez rozlaczyc pedaly od hamulca i chyba tez sprzegla. przy tej dlubbaninie uwalilem tez wlacznik elektryczny przy sprzegle i musialem kupic uzywke. trzeba na to uwazac i najlepiej wykrecic te wlaczniki przed odlaczeniem pedalow poniewaz sprezynka na hamulcu mocno odbija i gniecie ten wlacznik. jak to juz ktos powiedzial: na bledach sie czlowiek uczy

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

tak, to wiem że trzeba od środka serwo wykręcić, a pedał sprzęgła całkiem nie dawno rozłączałem przy wymianie pompy sprzęgła, także mam wprawę. Co prawda jestem początkującym amatorem ale myślę że dam radę

Mieszka w
    rzeszów
    Auto

Domyślnie

ja to juz wymienialem 2 razy bo raz kupilem chyba z innej alfy to serwo a potem po wyciagnieciu mojego zobaczylem inne numery. serwo dobrze dzialalo ale stwierdzilem ze wymienie na takie jakie powinno byc z takimi samymi numerami. po wymianie nie widze roznicy no ale ja sobie tak lubie pogrzebac czasem tamto serwo mam nadal. jak szukasz czegos taniego to mozemy pogadac. przy pompie trzeba odkrecic rurki i wyciaga sie ja do gory. po bokach masz 2 zaslepki ktory trzeba sciagnac przed wyciagnieciem jej. podstawke tez chyba wykrecalem. wtedy jest dopiero dojscie do serwa.
    http://www.rzeszowiak.pl/witam-sprze...prawne-6078873
    to serwo mialem zamontowane ok 2 miesiace

Dodano po 3 minutes:

w naszym wozie jest wieksze troszke serwo. ja podebralem po numerach z lancii. tamto bylo troszke inne i musialem delikatnie plytke przy pedale hamulca odginac zeby dostala do wlacznika

Dodano po 3 minutes:

nasze serwo ma podobny krztalt jak to ponizej
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	125286209_1_644x461_serwo-alfa-romeo-156-20-starogard-gdanski.jpg
Wyświetleń:	87
Rozmiar:	24.8 KB
ID:	155278  
    Ostatnio edytowane przez cyna1 ; 24-01-2015 o 20:14 Powód: Dodano

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

szukałem już trochę tego serwa po numerach i widzę że do fl trafiały inne niż do przed fl, w lybrach serwa o naszym oznaczeniu czyli 0204021689 nie były montowane z tego co wyczytałęm w eperze. Też mam takie zboczenie że wolałbym mieć wszystko w alfie takie jak trzeba, więc odzwę się jeśli nie znajdę takiego samego A co do pompy, to ona wychodzi chyba z tą całą metalową obudową?

Mieszka w
    rzeszów
    Auto

Domyślnie

jak odepniesz rurki od pompy to zostaja ci tylko 2 zaslepki po bokach, sciagasz je i pompe wyciagasz z tej metalowej oslony do gory. potem odkrecasz ta metalowa podstawke. po zlozeniu wszystkiego i w momencie kiedy juz odpowietrzylem samochod przed odpaleniem, podpinalem laptopa i przez fiat ecu scan wlaczalem pompe. tak gdzies kiedys wyczytalem ze sie odpowietrza pompe. tak tez jezdze do dzisiaj i abs jak wszystkie inne kontrole dzialaja

Dodano po 8 minutes:

pompe sprzegla rozumiem ze wymieniales z powodu ciezko chodzacego sprzegla? ja wymienialem obydwie pompy, przy pedale i ta przy sprzegle bo niedosc ze ciezko chodzilo to tak jakby przy koncu pedal wpadal. ta przy sprzegle stwierdzilem ze moze byc juz wyjechana a ta przy pedale miala juz wyjechana gume przez ktora idzie bolec laczacy z pedalem. sprzeglo troszke lepiej chodzi ale dalej to nie jest to. stwierdzilem ze trzeba wymienic jeszcze ten plastik (uszczelnienie) w ktorym obraca sie drazek wystajacy ze skrzyni sprzegla. bylo o tym na forum pisane gdzies. bo to jest ostatnia rzecz jaka moze miec na to wplyw.
    Ostatnio edytowane przez cyna1 ; 24-01-2015 o 20:42 Powód: Dodano

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Dzięki wielkie za wszelkie rady, jutro jeden z alfaholików sprawdzi czy ma takie samo serwo, bo wyciągał właśnie z 1.9 16v, i jak będzie ok to biorę.

A co do pompy sprzęgła to właśnie uszczelnienie w niej chyba padło, nie było wycieku ale w jakiś sposób zaciągała powietrze, a potem nie mogłem wbić biegów Musiałem odpowietrzać. Mówiąc o pompie przy sprzęgle chodzi Ci o ten wysprzęglik który znajduje się na skrzyni? Jego wymieniałem razem ze sprzęgłem jakieś 20k kilometrów wstecz bo podciekała. I co dziwne, przed wymianą sprzęgło chodziło ciężko, a przy gwałtownym przyśpieszaniu się slizgało. Po wymianie już się nie ślizga i bardzo dobrze łapie, ale pedał nadal, nawet i teraz z tą nową pompą sprzęgła chodzi ciężko. Jak wsiadam do marei jtd rodziców to mimo tego że tam sprzęgło jest już wyrobione to dosłownie pedał odrazu wbijam w podłogę, tak lekko chodzi, i zastanawia mnie właśnie czemu wciąż tak ciężko chodzi. A o tych uszczelniaczach nie wiedziałem, musze poszukać

Mieszka w
    rzeszów
    Auto