Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Problem z hamulcami

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Mariano97
    Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie Problem z hamulcami

Witam

Mam następujący problem. Nie dalej jak w piątek miałem wrażenie, że prawe koło coś trzyma, tak jakby klocki nie odeszły. Dodam, że felga była ciepła więc byłem pewny, że to klocki trzymają. Na drugi dzień auto w górę, kręcę kołem i wszystko ok, tak jak ma być. Zostawiłem temat. Nie miałem okazji nigdzie jechać wczoraj, ale dzisiaj musiałem podskoczyć do sklepu. Przejechałem ok. 6 km. Odjeżdżając ze sklepu czuję, że znowu koło trzyma, lecz zdecydowanie mocniej. I co zrobić. Do domu miałem ok. 3 km więc nic mi nie zostało jak jakoś zajechać. opór był dosyć duży. Jakoś udało dojechać się na miejsce. Po zajechaniu tarcza i felga rozgrzana i trochę się dymiło. Zostawiłem żeby wszystko ostygło. Wsiadłem teraz do samochodu i oczywiście jak w poprzednim przypadku hamulec puścił nic nie trzyma, ale w tym przypadku pedał hamulca trzeba dosyć wcisnąć w podłogę żeby dobrze zahamować. Dodam, że tarcze jak i klocki były wymieniane w lipcu, aha i ta rozgrzana tarcza zrobiła się na rancie taka jasno rudawa panowie co robić, w czym szukać problemu, może oddać do serwisu bo teraz to już nie wiem co robić. liczę na pomoc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Sprawdź prowadnice zacisku oraz miejsce styku klocków. Oczyść nasmaruj. Może też być uszkodzony przewód elastyczny.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Rowerzysta Avatar megalanca
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 159 2,4 TI SW,1,9 16V TI,1,9 8V

Domyślnie

Raczej na pewno przewód elastyczny.
    Cytat Napisał Mariano97 Zobacz post
    Witam

Mam następujący problem. Nie dalej jak w piątek miałem wrażenie, że prawe koło coś trzyma, tak jakby klocki nie odeszły. Dodam, że felga była ciepła więc byłem pewny, że to klocki trzymają. Na drugi dzień auto w górę, kręcę kołem i wszystko ok, tak jak ma być. Zostawiłem temat. Nie miałem okazji nigdzie jechać wczoraj, ale dzisiaj musiałem podskoczyć do sklepu. Przejechałem ok. 6 km. Odjeżdżając ze sklepu czuję, że znowu koło trzyma, lecz zdecydowanie mocniej. I co zrobić. Do domu miałem ok. 3 km więc nic mi nie zostało jak jakoś zajechać. opór był dosyć duży. Jakoś udało dojechać się na miejsce. Po zajechaniu tarcza i felga rozgrzana i trochę się dymiło. Zostawiłem żeby wszystko ostygło. Wsiadłem teraz do samochodu i oczywiście jak w poprzednim przypadku hamulec puścił nic nie trzyma, ale w tym przypadku pedał hamulca trzeba dosyć wcisnąć w podłogę żeby dobrze zahamować. Dodam, że tarcze jak i klocki były wymieniane w lipcu, aha i ta rozgrzana tarcza zrobiła się na rancie taka jasno rudawa panowie co robić, w czym szukać problemu, może oddać do serwisu bo teraz to już nie wiem co robić. liczę na pomoc.

Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

nawet jeżeli po jakims czasie puszcza, przejadę np. 8-10 km i znowu blokuje ? a co z tym miękkim pedałem ?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    alfa 156 JTS 2.0 i 147 jtdm150km

Domyślnie

kolego tłoczek się blokuje na zacisku

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Miękki podał masz od gotującego się płynu jego też należy wymienić.

Mieszka w
    Tarnów
    Auto
    147 1.9 JTD

Domyślnie

Musiał się zagotować jak jechałem po tym jak zacisk nie puścił i się trochę tarcza jak i felga zagrzała. Jutro alfe daje do mechanika i będzie wiadome co i jak i dlaczego.