Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Drżenie kierownicy.

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Moje doświadczenie w tym temacie jest takie że po wymianie tylnej poduszki na oryginał, po FL, drgania i twarda praca odczuwalna w środku i na kierownicy zniknęły. Poduszka wydawała sie okej bez demontażu, a faktycznie była zerwana i guma rozwulkanizowana. Absolutnie nie polecam wymiany na zamienniki, przerabiałem ten temat i po wymianie na taki zamiennik było jeszcze gorzej niż na poduszce zerwanej. Nie rozumiem podnoszenia obrotów jałowych czy to 8V czy 16V skoro na fabrycznym ustawieniu w 8V nie mam drgań odczuwalnych w środku.
    Ostatnio edytowane przez michal_lc4 ; 01-02-2015 o 01:34

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Dzisiaj odebrałem alfę od mechanika. Wymienione wszystkie dolne poduszki na oryginał. Dwie przednie były jakieś zamienniki, a ta pod skrzynią miała nadpękniętą gumę i ogólnie wydawała się rozwulkanizowana. Jakie wrażenia? Wcześniej pod odpaleniu na zimnie telepało całą deską rozdzielczą razem z kierą, że aż manetki klekotały(po rozgrzaniu silnika objawy te delikatnie ustępowały ale nie znikały). Ruszanie było na zasadzie krokami naprzód marsz + klekotanie popielniczki. Przyspieszanie od czwartego biegu wzwyż przy 1500 obr/min objawiało się strasznymi wibracjami na całej karoserii(drgała podsufitka i inne plastiki). Auto przy odpalaniu i gaszeniu nie telepało. Wszystkie te objawy wskazywały trochę na dwumas, ale postanowiłem najpierw zająć się zawieszeniem silnika. I co? Po prostu jakbym wsiadł do innego samochodu, bardzo delikatne mrowienie na kierownicy podczas postoju dalej jest, ale jest praktycznie niezauważalne, a wszystkie wymienione wcześniej objawy znikły Silnik wydaje się być całkowicie oddzielony od karoserii Więc w moim przypadku wymiana poduch sprawdziła się w 100%

Pozdrawiam Paweł

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał pawciu87 Zobacz post
    Silnik wydaje się być całkowicie oddzielony od karoserii
    Dokladnie takie samo miałem wrażenie po wymianie, jak bym silnik miał gdzies z boku, niezamontowany w aucie Na starej rozwulkanizowanej poduszce jak w gokarcie, silnik na sztywno do ramy

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Maniak resoraków Avatar enliven
    Mieszka w
    Pyrlandia
    Auto
    156 1.9 JTDm '03

Domyślnie

Dzięki.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja tam w sumie, nic innego od mrowienia na kierownicy nie miałem i wymiana na oryginalne poduchy nic w sumie nia dała poza drenażem portfela... Wkurzało mnie to drżenie kierownicy, które po podniesieniu delikatnie obrotów przeobraziło się w mrowienie.
    Teraz jest już ok. Wcześniej żadne plastiki mi nie podskakiwały jak niektórym tutaj
    Z tym, że nie oszukujmy się JTD szczególnie te pierwsze jednostki nie grzeszą specjalnie kulturą pracy na biegu jałowym (chodzi o to mrowienie na kierownicy). Jak się człowiek przesiada do jakiegoś benzyniaka to ciężko przywyknąć do braku tego mrowienia.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar adi.ldz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD 110KM 2000r.

Domyślnie

Cytat Napisał pawciu87 Zobacz post
    Dzisiaj odebrałem alfę od mechanika. Wymienione wszystkie dolne poduszki na oryginał. Dwie przednie były jakieś zamienniki, a ta pod skrzynią miała nadpękniętą gumę i ogólnie wydawała się rozwulkanizowana. Jakie wrażenia? Wcześniej pod odpaleniu na zimnie telepało całą deską rozdzielczą razem z kierą, że aż manetki klekotały(po rozgrzaniu silnika objawy te delikatnie ustępowały ale nie znikały). Ruszanie było na zasadzie krokami naprzód marsz + klekotanie popielniczki. Przyspieszanie od czwartego biegu wzwyż przy 1500 obr/min objawiało się strasznymi wibracjami na całej karoserii(drgała podsufitka i inne plastiki). Auto przy odpalaniu i gaszeniu nie telepało. Wszystkie te objawy wskazywały trochę na dwumas, ale postanowiłem najpierw zająć się zawieszeniem silnika. I co? Po prostu jakbym wsiadł do innego samochodu, bardzo delikatne mrowienie na kierownicy podczas postoju dalej jest, ale jest praktycznie niezauważalne, a wszystkie wymienione wcześniej objawy znikły Silnik wydaje się być całkowicie oddzielony od karoserii Więc w moim przypadku wymiana poduch sprawdziła się w 100%

Pozdrawiam Paweł
    Gdzie kupowałes oryginalne poduszki? ASO? Jaki koszt?

Użytkownik Romeo Avatar NightDay
    Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 119kw ROSSO

Domyślnie

Namawiam do zakupu 2,4 obojętnie ktorej wersji mocowej silnika i zapomnicie o wstrząsach

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawciu87
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    BMW F31 318d

Domyślnie

Oryginalne poduszki kupowałem u użytkownika tanifiat na allegro, wychodziły najtaniej (nawet o 200 zł od całości) w porównaniu do innych użytkowników co handlują gratami do fiat, alfa, lancia. Cena wszystkich trzech dolnych wyniosła mnie 700 zł.