U mnie Lock up spina się równo przy 50km/h. Do 50km/h skrzynia pracuje na uślizgu przy przyspieszaniu, a powyżej spina się "na sztywno".
witam u mnie jest podobnie. tyle ze tylko w trybie automatu. dzieje sie tak jedynie na 3 biegu. wrazenie jest takie ze gdy przyspieszam wskakuje bieg trzeci dalej przyspieszam i po krotkiej chwili jakby znowu zmienil bieg (spadaja odrobine obroty) ale ciagle jest 3 bieg (wiem bo kilkukrotnie sprawdzalem zapiety bieg wlaczajac manual). natomiast jesli bawie sie w reczna zmiane biegow to wtedy taka sytuacja nie wystepuje. troche mnie to drazni bo caly czas mam wrazenie ze jednak to nie jest tylko kwestia lock up. niedlugo wybieram sie do zielonej gory na obsluge skrzyni wiec mam nadzieje rozwieje watpliwosci i sie podziele info. pozdrawiam
lock-up załącza się powyżej 45km/h.
gregmank jeśli będziesz w zielonej to się zapytaj czy można zmienić ustawienia skrzyni by lock-up załączał się przy np. 35km/h, chyba że ktoś wie czy jest taka możliwość?
Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.
Niestety Kamil z Zielonej nie ma takiej możliwości. Nie wie też nic na temat czy ASO może dokonać takiej zmiany
dziwne z tym przeciaganiem ja czegos takiego nie zaobserwowalem u siebie. Generalnie zmiana nastepuje szybciej w okolicy 2,2-2,5 rpm przy spokojnej jezdzie, do 3 ciagnie jak sie depnie mocniej lub w trybie S potrafi pociagnac powyzej.
To jest nie tyle przeciąganie co skrzynia pracuje na uślizgu do momentu spięcia się lock up ( w 1.9 przy 50km/h, nie wiem jak w 2.4 ). Od tego momentu skrzynia pracuje "na sztywno" i nie ma jakichkolwiek uślizgów przy przyspieszaniu.
oczywiscie jak bede to wypytam o wszystko co mi tylko do glowy przyjdzie pomimo tego ze kowal 78 juz widocznie taka info uzyskal.
Ja byłem na wymianie sterownika u niego. A Ty z jakiego powodu się wybierasz?
wybieram sie na wymiane oleju. mialem i mam ciagle watpliwosci z tym lock up'em (chodzi o to zapinanie 3 biegu) no i jeszcze nie podobaja mi sie szarpniecia podzas wrzucania R. moga to byc przeguby moze jeszcze co innego ale chce to sprawdzic i miec swiety spokoj. ogolnie skrzynia dziala wydaje mi sie ok tzn plynnie zmienia w gore i w dol ale ta 3 nie daje mi spokoju mimo tego co tu wyczytalem. autem chce posmigac jeszcze dlugo a jak wiekszosc lubie miec wszystko zrobione jak trzeba![]()