Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: 1.9 JTD ćwierkanie/piszczenie z okolic paska rozrządu/wielorowkowego

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Pasek nowy...

Tak ja na rozrządzie wszystko działa tylko jest przesunięte - tak na kole wielorowkowym to po prostu nie daje paskowi żyć. Koło od alternatora (nowe) nagrzewa się przez to w parę minut dosyć pokaźnie.

Spotkaliście się z czymś takim, że koło zębate a i przez to koło od paska wielorowkowego na wale korbowym jest przesunięte? Może tam jakiejś podkładki brakuje? Wszystko jest nowe prócz koła zębatego wału korbowego. No ale znów koło to koło... co tu może być nie tak...
    Ostatnio edytowane przez Zambezi ; 17-03-2015 o 10:53

Użytkownik Embrion Avatar adrian_ku
    Mieszka w
    Siemiatycze
    Auto
    Alfa Romeo GT

Exclamation irytujący gwizd

Cytat Napisał Zambezi Zobacz post
    Pasek nowy...

Tak ja na rozrządzie wszystko działa tylko jest przesunięte - tak na kole wielorowkowym to po prostu nie daje paskowi żyć. Koło od alternatora (nowe) nagrzewa się przez to w parę minut dosyć pokaźnie.

Spotkaliście się z czymś takim, że koło zębate a i przez to koło od paska wielorowkowego na wale korbowym jest przesunięte? Może tam jakiejś podkładki brakuje? Wszystko jest nowe prócz koła zębatego wału korbowego. No ale znów koło to koło... co tu może być nie tak...

Niestety,nie jest to zadna z w/w opcji. Gdybyś podesłał jakiś filmik z objawami to byłbym w stanie porównać.Lecz chyba jest to zbędne,bo na zdjęciach zamieszczonych w temacie,ewidentnie widać 'gruuuby' problem. Pół roku jezdziłem z tą usterką i w sumie dalej jeżdzę. (Szukam tanszego sposobu,możliwości usunięcia tej usterki). info na PW gdyż za długo się męczyłem zanim znalazłem przyczynę,żeby puścić to w obieg.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar szykaz
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał adrian_ku Zobacz post
    info na PW gdyż za długo się męczyłem zanim znalazłem przyczynę,żeby puścić to w obieg.
    w takim razie nie rozumiesz chyba formuły forum dyskusyjnego... opcje są dwie:
    -lubisz się chwalić
    -rozwiązania i tak nie znasz
    Panie Alfo i Omega
    Jestem Szymon, mam 28 lat i jestem Alfaholikiem.

Moje Belle:
    obecna - 159FL SW 1.9 JTDm 16v '09: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...wsza_159_.html
    była - 156FL SW 1.9 JTDm 16v '04: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...lbiciela_.html
    była - 156 Sedan 2.5 V6 24V '00: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._v6_busso.html
    była - 156FL Sedan 1.9 JTDm 16v '03: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...an_matiuk.html

Mieszka w
    Siemiatycze
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

właśnie dla takich jednostek,(typowych cng),chce sobie zaoszczędzić zbędnych komentarzy
    zainteresowanych zapraszam ;)
    Jak kraść to miliony,jak ruchać to księżniczki,jak jeździć to tylko Alfą -_-

https://www.youtube.com/watch?v=j0ntkFJxg0w

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

To ja też dam INFO na PW!!! A tak poważnie żeby nie wyjść na "PENISA". Kolega miał podobną sytuację tylko w innym aucie. Na kole pasowym zrobił się MINIMALNY stożek jak któryś kolega wspomniał już. Była to co prawda benzyna, dwa paski strzeliły przez to, skutki możecie sobie dopowiedzieć sami. Na szczęście bez tragedii. Problem był spory bo gołym okiem nie było tego widać dopiero po wzięciu na tokarkę okazało się że to jednak stożek. Kolega przetoczył koło pasowe od tamtej pory a były to dawno temu problem nigdy się nie powtórzył.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał adrian_ku Zobacz post
    info na PW gdyż za długo się męczyłem zanim znalazłem przyczynę,żeby puścić to w obieg.
    Może jeszcze podasz numer konta by płacić za porady? Wstyd, że w tak ładniej miejscowości mieszka taka zakała i jeździ GT.

Mieszka w
    Siemiatycze
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Po prostu,to jest moja własna autopsja,jeśli koledze Zambezi rówinież się potwierdzi to opiszę i wrzucę filmiki dla potwierdzenia.

LukaSS nie szalejmy wystarczy .
    Jak kraść to miliony,jak ruchać to księżniczki,jak jeździć to tylko Alfą -_-

https://www.youtube.com/watch?v=j0ntkFJxg0w

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

U mnie osobiście pomogła wymiana paska wielorowkowego z Contitecha na Gates'a. Problem jak ręką odjął. Przy okazji problemu kupiłem od kumpla cały zdrowy silnik, zrobim przegląd i będzie na zapas .

Przyczyną dźwięku był pasek który jak już wspomniałem wspinał się na koło alternatora i próbował przeskoczyć. Gates ma płytsze rowki i już tego problemu nie ma. No i pasek jest 1mm krótszy ;P.