hehe to u mnie tez to samo, nieraz otwieram maske i "łup" w obudowe nawiewu ,i dziala. czasem jadac nierowna droga samo sie zalaczy, no i czasem trzeba rozlaczyc wtyczke od nawiewu, podejrzewam ze po prostu wtyczka czasami nielaczy
Komunikat o błędzie klimatyzacji może pojawić się z kilku powodów. Podstawowy to bezpiecznik. Niestety najczęściej jest on uzależniony od wyrobionych i delikatnych, bo plastikowych mechanizmów rozdzielających wydmuchiwane powietrze. Mają one tendencję do wyłamywania się. Najnormalniej ze starości. Czasami ów komunikat to również niedobory czynnika w układzie. Przerabiałem to w swoich bellach niestety.
U mnie miałem taki komunikat ciągle i nawiew nie działał, po wymianie dmuchawy zniknął. Teraz znowu pojawia się co jakiś czas, ale wszystko działa normalnie, wcisnę OK i już się nie pojawia przez jakiś czas. Coś zaczyna się znowu psuć?
Coś kolego ściemniasz. W 166 NIE MA żadnego czujnika mierzącego ilość czynnika w układzie klimatyzacji. Co jednoznacznie mówi że ten komunikat nie może się pojawiać z tego powodu. Jest takich powodów wiele ale napewno nie taki. Przez to co piszesz inni pojadą wydać 200PLN na uzupełnienie czynnika u "speców" od klimy a problem nie zniknie.
STOP CIOTOM DROGOWYM
Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA
Oj nie do końca jest tak prosto jak piszesz. Układ klimatyzacji (jak każdy układ w KAŻDYM aucie) musi posiadać tzw. presostat - to on "wyczuwa" odpowiednie ciśnienie w układzie.
Brak czynnika lub jego niedobór skutkuje brakiem "kontaktu" na presostacie (czujniku ciśnienia).
Nie jestem pewny ale być może brak ciśnienia powoduje wyświetlenie komunikatu "air condition faulty"
Za parę dni sprawdzę, bo muszę wymienić wentylator....
Nie jest to takie trudne ani czasochłonne:
1. rozpinasz mieszek lewarka, wkładasz łapę do środka, ciągniesz do góry i wyciągasz obudowę tego mieszka - odpinasz wtyczkę zapalniczki i pozostałych przycisków zależy co tam masz (asr, paliwo etc)
2. odkręcasz cztery śrubki przytrzymujące tę gumową ramkę w której siedzi to co przed chwilą wyjąłeś - dwie śrubki są od strony hamulca ręcznego, dwie pod ics`em.
3. ciągniesz oburącz za tę gumę od góry i zwalniasz ją z zaczepów
4. teraz wkładasz śrubokręt pod kątem ok 45 stopni w otwory znajdujące się po bokach icsa i zwalniasz zaczepy mocujące ics`a - broń Boże ciągnąć za panel ics`a
5. Jak uda Ci się zwolnić zaczepy, wtedy ics sam lekko wyskoczy - teraz można go wyciągnąć
Całość przy odrobinie wprawy zajmuje góra 10 minut
a ja stawiam na problem z kalpa cyrkulacji powietrza. U mnie wyskakiwal ten komunikat gdy klapa nie chciala sie otworzyc. Wystraczylo odkrecic silniczek od tej klapy, ustawic ponownie i blad zniknal i juz od 3 mies nie wraca![]()
Czujnik ciśnienia (presostat) w układzie klimatyzacji jest wkręcony w tzw. "osuszacz" zbiornik przymocowany do uchwytu zaraz obok wentylatora chłodnicy.
Jego zakres działania to:
1 - <= 2,5 bar nie załączy sprężarki (za mało czynnika w układzie)
2 - od 3,0 do ok. 15 bar - sprężarka się załącza i układ pracuje,
3 - od 16bar do ok 17 bar - włącza I bieg wentylatora chłodnicy,
4 - od 20 bar do ok 26 bar - włącza II bieg wentylatora chłodnicy,
5 - powyżej 27 bar typ 28 bar - odcina sprężarkę.
Jak z tego wynika, że aby układ pracował ciśnienie musi być powyżej 2,5 bar.
Normalne ciśnienie podczas pracy to zakres 15 do 18 bar.
Ostatni styk w presostacie wyłączy całkowicie sprężarkę gdyby ciśnienie w układzie wzrosło powyżej 28 bar.
To jest prosty układ i nie ma w nim elektroniki podłączonej do ICS żeby mogła wyświetlać taki komunikat.
Prędzej stawiam na to co mówi blandor - nie domknięta któraś "klapka" w układzie nawiewu.
STOP CIOTOM DROGOWYM
Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA