Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 52

Temat: Pomoc w diagnostyce 1.8 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar kubakostek
    Auto
    .,

Domyślnie

Aku wymieniłem przy robocie rozrządu, jakieś 500km temu, napięcie trzyma bardzo dobrze. Po czyszczeniu przepustnicy i adaptacji po jakichś 50 kilometrach znowu obroty zaczęły latać 800 -1500 rpm. Zwaliłem dolot i czyszczę jutro od rana odmy itd. Kurcze z tego co widzę nie ma jakiejś recepty na sprawdzenie zaworu podciśnienia w 1.8, bo coś mi się wydaje, że te klapki dolotu cały czas mam w jednej pozycji ( naprawdę trzeba użyć sporej siły, żeby ręcznie zmienić długość dolotu)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto
    Alfa Romeo 145 2.0 T.S. (155 KM) Quadrifoglio 2000 r. Fiat Tempra 1.6 b+g digit

Domyślnie

No dobra to jak obroty wariują to jeszcze zostaje silniczek krokowy albo jego elektroniczny odpowiednik. Wiesz to takie szukanie na zasadzie prób i błędów. A zawsze najlepiej zaczynać od rzeczy prostych i najtańszych. Poszukaj na szrocie może znajdziesz.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał kubakostek Zobacz post
    Aku wymieniłem przy robocie rozrządu, jakieś 500km temu, napięcie trzyma bardzo dobrze. Po czyszczeniu przepustnicy i adaptacji po jakichś 50 kilometrach znowu obroty zaczęły latać 800 -1500 rpm. Zwaliłem dolot i czyszczę jutro od rana odmy itd. Kurcze z tego co widzę nie ma jakiejś recepty na sprawdzenie zaworu podciśnienia w 1.8, bo coś mi się wydaje, że te klapki dolotu cały czas mam w jednej pozycji ( naprawdę trzeba użyć sporej siły, żeby ręcznie zmienić długość dolotu)
    Długość dolotu nie ma wpływu na falowanie obrotów.
    Z tego co opisujesz jestem pewien na 99% że masz problem z przepływomierzem.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Auto
    .,

Domyślnie

Piotreek wymieniałem na tamtych wakacjach całą przepustnicę z krokowcem z jeżdżącego normalnie modelu więc raczej nie tu leży problem. Zdejmowałem cały dolot od filtra powietrza do samej głowicy, wszystko odtłuszczałem i badałem każdy gumowy element. Co do dolotu ze zmienną geometrią: dla potomnych, klapki zmieniają swoje położenie w zakresie 2800 do 5500rpm przy całkowicie otwartej przepustnicy, testy zaworka poprzez podanie 12v niczego nie da bo sam zaworek nie ma tyle siły by zmienić ich pozycję. Do tego musi być odpowiednie ciśnienie powietrza. Dziwi mnie tylko, że podmiana przepływomierza daje mi na wykresach praktycznie identyczne wartości maksymalne, może FES coś źle odczytuje?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Płońsk
    Auto
    Alfa Romeo 145 2.0 T.S. (155 KM) Quadrifoglio 2000 r. Fiat Tempra 1.6 b+g digit

Domyślnie

Jeśli chodzi o mnie to już brak pomysłów.

Dodano po 2 minutes:

Albo jeszcze jeden........sprawdź przekaźniki w skrzynce przy aku. Mi jak jeden padał to też auto wariowało. Nie chciał przyspieszać, potem nawet czasem gasł. Najlepiej jak być podmienił na inny. Tylko nowe kosztują sporo to poszukaj na szrocie.
    Ostatnio edytowane przez piotreek ; 17-04-2015 o 22:47 Powód: Dodano

Auto
    .,

Domyślnie

Okej, przelecę je wszystkie kontakt sprayem i posprawdzam obwody. Panowie jaki macie stan sondy po nagrzaniu? Chodzi mi o wersję z jedną sondą za katalizatorem. Zauważyłem dziwne zachowanie, sonda cały czas pokazuje stany (zimna, bogata, uderzenie dolne). Co ciekawe wykresy są bardzo ładne i nie wydaje mi się, żeby sonda padła po jakichś 5 tyś przebiegu. Chyba, że za wszystkim stoi strumienica..

Użytkownik Rowerzysta Avatar kezsats
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR GT 3,2 V6 Q2

Domyślnie

U mnie w AR146 2,0 czasami nie odpalała i falowały obroty. Wymieniłem przekaznik pompy paliwa przy aku w sklepie fiata koszt 20 zł. Przewody polutowałem bezpośrednio do przekaznika aby wykluczyć jakiekolwiek przerwy. Na razie jest ok.

Auto
    .,

Domyślnie

Dzięki chłopaki za pomysły, przekaźnik pompy wymieniałem przy wymianie komputera, trzeba będzie przelecieć wszystkie przekaźniki i bezpieczniki, a nóż jakiś brak styku. Ciekawi mnie tylko jaki to może mieć wpływ na taki odczyt przepływomierza

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał kubakostek Zobacz post
    Dzięki chłopaki za pomysły, przekaźnik pompy wymieniałem przy wymianie komputera, trzeba będzie przelecieć wszystkie przekaźniki i bezpieczniki, a nóż jakiś brak styku. Ciekawi mnie tylko jaki to może mieć wpływ na taki odczyt przepływomierza
    Żadnego
    Jeśli amator z kabelkiem widzi niedomagania przepływki to jest to na pewno szmelc.
    Małego nie trzymania parametrów które czuć już w jeździe nie zobaczysz.
    Czepianie się bezpieczników czy przekaźników,styków etc to ślepy trop.
    Możesz jeszcze poczyścić i powymieniać żarówki a dopiero na końcu wymienić przepływomierz.
    Bo na tym się skończy.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 20-04-2015 o 20:24
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Auto
    .,

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Żadnego
    Jeśli amator z kabelkiem widzi niedomagania przepływki to jest to na pewno szmelc.
    Małego nie trzymania parametrów które czuć już w jeździe nie zobaczysz.
    Czepianie się bezpieczników czy przekaźników,styków etc to ślepy trop.
    Możesz jeszcze poczyścić i powymieniać żarówki a dopiero na końcu wymienić przepływomierz.
    Bo na tym się skończy.
    Napisałem przecież, że wymieniłem przepływkę i napięcie i odczyt jest praktycznie taki sam. Chyba zostanie pojechać do specjalisty i niech się z nią bawi.