Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Szrpanie przy przyśpieszaniu 1,9jtd 136KM

Użytkownik Embrion Avatar mistrzjoda
    Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał waldi Zobacz post
    Mam ten sam problem - opisalem go w osobnym temacie. EGR okazuje sie nie byc przyczyna - mam zaslepiony i wyprogramowany - i dalej szarpie….
    czytałem Twój temat Problem podobny. Tylko że u mnie przy dynamicznym przyśpieszaniu nie czuć szarpnięć, a a u Ciebie tak.
    Więc niby to samo ale inaczej

Dodano po 27 minutes:

oglądałem właśnie ten PDF o czyszczeniu egr-u na forum Opla http://forum.vectraklub.pl/index.php...-egr-w-z19dth/
    Tam trzpień wystaje z czarnej tuby na ok 3-5 mm Jak rozebrałem EGR u siebie to ten trzpień był równo z obudową (nic nie wystawał) może to mieć znaczenie????
    To czym mówię widać także na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=Y39iNHeinGQ (około 15 minuty)
    Ostatnio edytowane przez mistrzjoda ; 25-03-2015 o 23:23 Powód: Dodano

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał mistrzjoda Zobacz post
    czytałem Twój temat Problem podobny. Tylko że u mnie przy dynamicznym przyśpieszaniu nie czuć szarpnięć, a a u Ciebie tak.
    Więc niby to samo ale inaczej

Dodano po 27 minutes:

oglądałem właśnie ten PDF o czyszczeniu egr-u na forum Opla http://forum.vectraklub.pl/index.php...-egr-w-z19dth/
    Tam trzpień wystaje z czarnej tuby na ok 3-5 mm Jak rozebrałem EGR u siebie to ten trzpień był równo z obudową (nic nie wystawał) może to mieć znaczenie????
    To czym mówię widać także na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=Y39iNHeinGQ (około 15 minuty)
    trzpień musi pracować, i wygląda na to że u Ciebie się zacioł. weź strzykawkę z cienką igłą i wstrzykuj stopniowo benzynę ekstrakcyjną do środka i staraj się go rozruszać, u mnie to pomogło bo też był zapieczony.

Użytkownik Rowerzysta Avatar SEBA85
    Mieszka w
    Śrem
    Auto
    159 2.4 JTDm

Domyślnie

Ten trzpień musi wystawać właśnie i chodzić płynnie. Aby to uzdrowić można też rozwiercić od góry np wiertłem 3 albo 4 plastik koło wtyczki i tamtędy wlać np. płyn do mycia silników typu akra , zatkać otwór i starać się rozruszać trzpień z drugiej strony. I tak aż płyn zacznie wylatywać czysty, a trzpień będzie się lekko poruszał. Na koniec całość przepłukałem zmywaczem przemysłowym i prysnąłem trochę środka typu wd40, a w otwór wkręciłem małą śrubkę. W signumie działa już 2 lata EGR po takim uzdrowieniu, a ogólnie kilka EGRów w Opelkach tak postawiłem na nogi
    Ostatnio edytowane przez SEBA85 ; 27-03-2015 o 11:31

Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Problem rozwiązany. To był EGR. Wykręciłem go ponownie z auta, rozkręciłem i rozebrałem na części pierwsze jak w instrukcji z:
    http://forum.vectraklub.pl/index.php...-egr-w-z19dth/
    Różnica jest diametralna, Autko ciągnie od samego dołu i nie szarpie, aż chce się jeździć
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

To teraz możesz spokojnie go zaślepić i wyprogramować

Mieszka w
    Świętokrzyskie
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

O całkowitym zaślepieniu nie myślałem, ale zastanawiam się nad częściowym zaślepieniem. O coś takiego:
    http://allegro.pl/588-zaslepka-egr-f...859955185.html
    Macie takie u siebie. Daje to coś??? Jakieś opinie???

Użytkownik Pirat drogowy Avatar skipas
    Mieszka w
    Rawicz (okolice)/Grodzisk Wlkp
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V GRIGIO STROMBOLI 2007r/Peugeot 308 SW 1.6HDI 2010r

Domyślnie

Ja mam częściowo zaślepiony oryginalną zaślepką z dziurami , jak do tej pory różnicy nie widzę, auto jedzie tak samo błędów nie ma,nie kopci i nie zasyfia się tak kolektor oraz egr. Zaślep to nic złego.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Co w przypadku jak egr jest wyłączony a nie jest zaślepiony ? objawy będą takie same ?
    Mój problem polega na tym że auto zaczęło szarpać jakby brakowało paliwa i zaraz zapaliła się lampka check engine a zaraz za nią hill holder asr i vdc co ma jedno do drugiego ? gdzie szukać coś ? pisaliście o jakichś sprężynkach pod sprzęgłem albo o podgięciu blaszek w styku wtrysku co jeszcze ? Auto jedzie ale podczas nagłego przyspieszania zapala się rezerwa i mruga i paliwo skacze od pustego do stanu i tak kilka razy po czym ciągnie ale strasznie mulasto :/ nic jeszcze nie robiłem a i kabel chyba udupiłem bo mi się wogule nie chce połączyć z autem ani fes testu nie robi :/

A i zauważyłem że spod pierwszej świecy jakby się brudno z ropy zrobiło bo na kolektorze ssącym jakby ropa jest (na olej to nie wygląda)

Zaczęło się tak dziać podczas dość szybkiej jazdy na autostradzie ale to zignorowałem bo nic się nie zapaliło i było to raczej kilka razy delikatnie. czy był to początek problemu ?

A no i ja nie mam klap. Program obrobiony na bez klap i wyłączony egr. DPF na miejscu wersja 16V 150km
    Ostatnio edytowane przez loco145 ; 01-04-2015 o 20:10
    Była 145 JTD ES 00r.
    Była 159 JTDm 16V 06r. boX
    Jest Czarna zaraza 159 ViR-r

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 159 2.4JTD

Domyślnie

Cytat Napisał skipas Zobacz post
    Ja mam częściowo zaślepiony oryginalną zaślepką z dziurami , jak do tej pory różnicy nie widzę, auto jedzie tak samo błędów nie ma,nie kopci i nie zasyfia się tak kolektor oraz egr. Zaślep to nic złego.
    Trzeba rowiez wyprograwac egr? czy tylko przy calkowitym zaslepieniu trzeba wyprogramowac?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jambo
    Mieszka w
    wyspy
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTD 16V -195HP

Domyślnie

Zaślepka z dziurkami nie powoduję błędów komputera